AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Δεκ 2012

Απολογισμός για το 2012 από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Σάμου

Το 1ο Γυμνάσιο στην πόλη της Σάμου

Το δικό της απολογισμό για τη χρονιά που τελειώνει έκανε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Σάμου με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζονται τα έντονα προβλήματα που δημιουργούνται στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων της Σάμου λόγω των μεγάλων οικονομικών περικοπών που έκανε και φέτος το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας κάνει λόγο για τα πρόσφατα κρούσματα υποσιτισμού των μαθητών στα σχολεία της Σάμου. 

Τέλος, η Επιτροπή κάνει έκκληση προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε γενναία χρηματοδότηση της Δημόσιας Παιδεία, ενώ παράλληλα καλεί τον Δήμο Σάμου να απαιτήσει επιπλέον άμεση χρηματοδότηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σάμου έχει ως εξής:


"Αγαπητοί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί  της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σάμου.

Με τη λήξη του 2012, ενός δύσκολου έτους λιτότητας  για όλους τους εργαζόμενους συμπατριώτες μας, θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό.

Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, υλοποιώντας τα μνημόνια της τρόικας και στον χώρο της Παιδείας, έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν πάνω από  50% οι διατιθέμενες πιστώσεις προς το Δήμο   Σάμου (από 360.000 € το 2010 σε 176.000 € το 2012) και έτσι  η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας να διαχειρίζεται κάθε χρόνο όλο και λιγότερα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί μας.

Τα χρήματα που δίνει το Υπουργείο Παιδείας δεν φτάνουν για να καλύψουν όχι μόνο τα λειτουργικά έξοδα όλων των σχολείων, αλλά ούτε καν το πετρέλαιο θέρμανσης των Δημοτικών μας σχολείων και καλείται η Δημοτική Επιτροπή κόβοντας και ράβοντας να διαχειριστεί αυτήν την μιζέρια.

Τα προβλήματα είτε παραμένουν είτε μεταφέρονται στο  μέλλον όπως έγινε και με την μεταφορά των μαθητών στην αρχή της σχολικής χρονιάς (πρόβλημα που σε σύντομο διάστημα θα έρθει ξανά στην επικαιρότητα).

Τα κρούσματα υποσιτισμού μαθητών πληθαίνουν χωρίς να υπάρχει οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα σχολεία και ιδιαίτερα τα τεχνικοεπαγγελματικά, που χρειάζονται υλικά μέσα για τα εργαστήρια υπολειτουργούν, άλλα σχολεία έχουν ακόμα οργανικά κενά και ελλείψεις εκπαιδευτικών και σε αρκετές περιπτώσεις καλούνται οι γονείς να βάλουν το χέρι στο πενιχρό πλέον πορτοφόλι τους για να συνεισφέρουν.
  
Είναι σίγουρο ότι με αυτή την πολιτική τα σχολεία σε σύντομο χρονικό διάστημα – και ιδιαίτερα όταν αρχίσουν τα κρύα – δεν θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες και ο Δήμος δεν έχει τα κονδύλια και τους πόρους για να επιλύσει τα προβλήματα.
 
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας την αλλαγή της αντιλαϊκής πολιτικής και την γενναία χρηματοδότηση της Δημόσιας Παιδείας, ώστε να έχουμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία  και να λειτουργούν τα σχολεία μας  χωρίς λειτουργικά κενά σε εκπαιδευτικούς, χωρίς προβλήματα στη δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών και χωρίς να τους λείπουν τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν εύρυθμα.
  
Καλούμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις και ν’ απαιτήσουν την επιπλέον άμεση χρηματοδότηση ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία μας χωρίς προβλήματα.

Καλούμε τους γονείς και κηδεμόνες, τους μαζικούς φορείς και τον Σαμιώτικο λαό, να συμβάλλουν όλοι ώστε ν’ αναπτυχθούν  πολύπλευρες πιέσεις προς τους αρμόδιους, με κάθε μορφής αγώνα και στην κατεύθυνση να δώσουν άμεσες  λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.

                                                            ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ
                                        ΚΑΛΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
                                                 ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ 2013
"