AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Φεβ 2013

Το υπουργείο Εξωτερικών για την επίσκεψη υπαλλήλων της γερμανικής πρεσβείας στη Σάμο

«Το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η πραγματοποίηση επισκέψεων σε περιοχές κράτησης παράνομων μεταναστών από αξιωματούχους ή αντιπροσωπείες χωρών της ΕΕ συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση εκ μέρους των εταίρων μας της ανάγκης αντιμετώπισης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Αγνής Καλογερή για την επίσκεψη υπαλλήλων της γερμανικής πρεσβείας στη Σάμο, με σκοπό να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη για το θέμα των μεταναστών και των συνθηκών κράτησης.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που είχε θέσει η βουλευτής ήταν «με βάση ποιες διακρατικές συμφωνίες ή δεσμεύσεις γίνεται αυτή η επίσκεψη» και «με βάση ποιο πρωτόκολλο οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και της ΕΛΑΣ θα απαντήσουν στους υπαλλήλους της Γερμανικής πρεσβείας για ζητήματα που άπτονται θεμάτων απόρρητων πτυχών της Εθνικής Ασφάλειας».

Όπως ενημερώνει ο κ. Κούρκουλας, στις 29 και 30 Ιανουαρίου, ο πρόξενος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα δρ. Φίλιπ Ρέστσατ, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, επισκέφθηκε τη Σάμο και συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν στην λαθρομετανάστευση και τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται εκεί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι το θέμα της εισόδου παράνομων μεταναστών στον χώρο Σένγκεν δια μέσου των ελληνικών συνόρων αποτελεί κοινό πρόβλημα όλων των ευρωπαϊκών κρατών και πως, τελευταίως, το ζήτημα αυτό έχει ευαισθητοποιήσει ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία.

Αναφέρει, επίσης, ότι παρόμοιες επισκέψεις όπως η συγκεκριμένη, «δίνουν τη δυνατότητα στους ευρωπαίους εταίρους μας να διαπιστώσουν, ιδίοις όμμασι, την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας για την ανάγκη λήψης συντονισμένων ενεργειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ online