AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Απρ 2013

Ο έγχρωμος Κούρος της Σάμου!


Κι όμως! Ο περίφημος Κούρος της Σάμου ήταν στην αρχαιότητα έγχρωμος! Αυτό παρουσιάζεται στο εξαιρετικό γερμανικό ντοκιμαντέρ με τίτλο: "Στα ίχνη των χαμένων χρωμάτων - πολύχρωμα μάρμαρα στην αρχαία Ελλάδα" ("Auf den Spuren verlorener Farben - Bunten Marmor im antiken Griechenland").

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για το χρώμα που χρησιμοποιήθηκε στα γλυπτά του 6ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκαν στο Ηραίο της Σάμου, ενώ δίνεται έμφαση στο γλυπτό - σύμβολο της Σάμου: Τον ύψους 5,25 m "Κούρο της Σάμου", που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Σάμου.

Ο Dr. Vinzenz Brinkman εξέθεσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψή του ότι ο δημιουργός του Κούρου τον 6ο αιώνα π.Χ. είχε επικαλύψει το μάρμαρο με κόκκινο αιματίτη, μια χρωστική που έδινε τη ζωντανή αίσθηση του δέρματος στο γλυπτό. Αυτό διαπιστώθηκε μετά από χημικές αναλύσεις που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αυτής της χρωστικής, η οποία πρόκειται για ένα οξείδιο του σιδήρου.

Δείτε το κομμάτι του ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη Σάμο:



Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε στην Ακρόπολη, τους Δελφούς, τη Βεργίνα, την Αίγινα και φυσικά, τη Σάμο: