AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Ιουλ 2013

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στα παλιά βυρσοδεψεία


Στο Καρλόβασι της Σάμου ο χρόνος έχει τον τρόπο του να γυρίζει πίσω ακόμα και σήμερα...

Στα παλιά βυρσοδεψεία απομεινάρια του παρελθόντος παραμένουν στη θέση τους επί δεκαετίες ολόκληρες.

Μαρτυρούν ακόμα, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες αυτές του Γιάννη Καρακωνσταντή, πώς τα παλιά καλά χρόνια μερακλήδες Σαμιώτες τεχνίτες έβγαζαν με κόπο τα προς το ζην μεταμορφώνοντας κομμάτια δέρματος.

Ο ίδιος ο φωτογράφος, που βρέθηκε πρόσφατα στα ερειπωμένα αυτά βυρσοδεψεία, περιγράφει τώρα ως εξής τον καιρό που τα μηχανήματα της εποχής εκείνης δούλευαν στο φουλ :

"Το Ταμπάκικο ήταν δίπατο. Στο κάτω πάτωμα γινόταν η υγρή δουλειά : η προκαταρκτική και η δέψη. Ήταν εκεί οι λίμπες και τα ποντόνια και τα καβαλέτα και οι βαρέλες. Εκεί γινόταν τα ξενερίσματα και τα ξελεσάσματα και τ' ασβεστώματα. Και βέβαια τα παστώματα και τα γυρίσματα στις βαρέλες. Υγρασία και γλίτσα και μισόφωτο. Και βρώμα βαριά.

Στο πάνω πάτωμα γινόταν η στεγνή δουλειά : η τελειοποίηση και η συσκευασία. Ήταν εκεί οι πάγκοι για το στρώσιμο των πετσιών, οι κρεμάλες για το κέρωμα και το στέγνωμά τους, οι κύλιντροι για το σιδέρωμα κι όλα τα εξελιγμένα μηχανήματα. Ήταν φωτεινό το πάνω πάτωμα, καθαρό κι είχε την ευχάριστη μυρωδιά του αργασμένου δέρματος
".