AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Σεπ 2014

"Να δημιουργηθεί Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Σάμου"


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την ανάγκη δημιουργίας ογκολογικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αγνή Καλογερή. Είχε προηγηθεί και σχετικό αίτημα των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτησή της η κ. Καλογερή αναφέρει στον Μάκη Βορίδη πως "από μακρού χρόνου έχει διατυπωθεί το αίτημα ασθενών αλλά και εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για τη δημιουργία ογκολογικού τμήματος.

Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής ανέχειας, της κατάρρευσης των δημόσιων δομών υγείας, αλλά και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των συγκοινωνιών στον νομό μας, το αίτημα αυτό προβάλλει επιτακτικό.

Συνάνθρωποί μας ταλαιπωρούνται αφάνταστα υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να κάνουν την θεραπεία ή τις εξετάσεις που απαιτούνται για την ασθένειά τους.

Η έλλειψη ογκολόγου, εξειδικευμένων νοσηλευτών, υποδομών, αντιδραστηρίων, η υποστελέχωση του φαρμακείου του νοσοκομείου, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του "πλαφόν" στις συνταγογραφήσεις, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ασθενείς και τις οικογένειές τους οικονομικά και ψυχολογικά.

Επειδή η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι υποχρέωση της πολιτείας και όλοι οι ασθενείς έχουν ίσα δικαιώματα,

Επειδή κανείς δεν ευθύνεται για την ασθένειά του,

Επειδή η δημιουργία υποδομών υγείας κοστίζει ενώ η ταλαιπωρία των ασθενών πονάει,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

* Εάν προτίθεται και πότε να προχωρήσει στη δημιουργία και στελέχωση ογκολογικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, με διασφαλισμένη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την υγεία ασθενών και εργαζομένων;

* Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να στελεχωθεί μόνιμα το φαρμακείο καθώς και να εξοπλιστούν τα εργαστήρια ώστε από κοινού να υποστηρίξουν την λειτουργία ογκολογικού τμήματος;

* Τι μέτρα θα λάβει ώστε να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των ασθενών και των συνοδών τους που μεταβαίνουν εκτός νομού για την θεραπεία τους μέχρι τη λειτουργία του τμήματος;
"

Σε ανάλογο ύφος, και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου σημειώνει: "Γνωρίζοντας από χρόνια την κατάσταση που βιώνουν οι καρκινοπαθείς του Νομού μας,  λόγω ελλείψεως ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Σάμου, που τους υποχρεώνει να μεταβαίνουν στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις για τις θεραπείες τους με μεγάλη ταλαιπωρία και δυσβάστακτο κόστος, και με αφορμή αίτημα καρκινοπαθούς να κάνει χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο, επανερχόμαστε στο αίτημα του Συλλόγου μας  για δημιουργία Ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Σάμου.

Η λειτουργία του τμήματος αυτού απαιτεί κατάλληλες υποδομές, εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως προβλέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία για τη διασφάλιση ασθενών και εργαζομένων.

Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία του προαναφερόμενου τμήματος και επισημαίνουμε πως η όποια πρόχειρη λύση επιχειρείται εκ των ενόντων, χωρίς τους απαραίτητους χώρους, εξοπλισμό και προσωπικό (ογκολόγο, φαρμακοποιό, νοσηλευτικό προσωπικό) είναι επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους. Για εμάς βασική προϋπόθεση είναι η ασφάλειά τους.

Καλούμε επίσης όλα τα αρμόδια Υπουργεία να καλύπτουν και να καταβάλουν άμεσα ολόκληρο το ποσό της μετακίνησης  και διαμονής των ασθενών και των συνοδών τους που μεταβαίνουν σ' άλλες πόλεις για θεραπεία και εξετάσεις που το Νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει.

Απαιτούμε το Γ.Ν Σάμου να  προμηθευτεί  άμεσα τα απαραίτητα υλικά-αντιδραστήρια, για να γίνεται σειρά εξετάσεων και ογκολογικοί δείκτες, που αυτή την περίοδο δεν γίνονται λόγω ελλείψεως αντιδραστηρίων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν Σάμου καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί στον τομέα της υγείας, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση
".