AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Σεπ 2014

Αρχαία από τη Σάμο στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης


Η Σάμος θα είναι παρούσα στην έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art), καθώς αρχαιολογικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον ναό της Ήρας θα φιλοξενηθούν στην έκθεση με τίτλο "Από την Ασσυρία στην Ιβηρία, στην αυγή της Κλασικής Εποχής (Assyria to Iberia at the Dawn of the Classical Age)".

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται στο μουσείο της αμερικανικής μεγαλούπολης από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014 έως τις 4 Ιανουαρίου 2015, περιλαμβάνει συνολικά 260 αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν σε 41 μουσεία από 14 χώρες. Από την Ελλάδα δάνεισαν αρχαιολογικά αντικείμενα στην έκθεση οκτώ αρχαιολογικά μουσεία, ανάμεσα στα οποία και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται μνημειώδη γλυπτά και ανάγλυφα, αριστοτεχνικά σκαλισμένα ελεφαντόδοντα, εξαιρετικά δείγματα μεταλλοτεχνίας και πολυτελή κοσμήματα που δημιουργήθηκαν από αρχαίους καλλιτέχνες, απ' όλη την Εγγύς Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Η χερσαία επέκταση της Ασσυρίας από τη βόρεια Μεσοποταμία προς τα δυτικά, μέσω στρατιωτικών κατακτήσεων στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ., η Φοινικική επέκταση από τη θάλασσα, μέσω της ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων και της ίδρυσης αποικιών και η υιοθέτηση και προσαρμογή εικόνων και τεχνικών της Εγγύς Ανατολής στη δυτική Μεσόγειο.

Αρκετά από τα εκθέματα βρέθηκαν στους ναούς της Ολυμπίας, των Δελφών και του ιερού της Ήρας στη Σάμο. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης, ο αριθμός των ξένων χάλκινων και ελεφαντόδοντων που βρέθηκαν στη Σάμο, τα οποία προέρχονται από διάφορες περιοχές της Εγγύς Ανατολής και της Αιγύπτου, είναι εντυπωσιακός και προσφέρει ένα παράθυρο στην πολυπλοκότητα της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους ιερούς χώρους αυτών των περιοχών.

Ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της έκθεσης είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην επάνω φωτογραφία: Τμήμα προμετωπίδας αλόγου που αφιερώθηκε στον ναό της Ήρας στη Σάμο τον 7ο αιώνα π.Χ και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου. Αποτελεί ένα από τα αντικείμενα που εστάλησαν από τη Σάμο στην έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης με τίτλο "Από την Ασσυρία στην Ιβηρία, στην αυγή της Κλασικής Εποχής". Η προμετωπίδα κατασκευάστηκε στην Συρία και χρονολογείται στον 9ο αιώνα π.Χ.