AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Σεπ 2014

Τι ειπώθηκε στην ημερίδα για τη θαλάσσια ρύπανση

 

Η Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας εθελοντικού καθαρισμού ακτών, διοργάνωσαν το Σάββατο ημερίδα με θέμα "Απορρίμματα στην θάλασσα και τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο".

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μανιάκειου κτιρίου στην πόλη της Σάμου. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το κοινό γνώρισε τους εσωτερικούς χώρους ενός υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου που με κόπο οι υπεύθυνοι του "Αρχιπελάγους" το συντήρησαν και το χρησιμοποιούν για τις πολύτιμες έρευνες που εκτελούν.

Ο Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος, πρόεδρος της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου, άνοιξε την ημερίδα, παρουσιάζοντας το πρόβλημα των σκουπιδιών στην θάλασσα, ένα πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Μέσα από φωτογραφικό υλικό οι ακροατές είδαν την καταστροφή που συντελείται όχι μόνο στην επιφάνεια, αλλά και στο βυθό της θάλασσας. 

Μετά τις προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, η ημερίδα συνεχίστηκε με την παρουσίαση της Αναστασίας Μήλιου από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" σχετικά με τον κύκλο ζωής των πλαστικών στο οικοσύστημα. Η κ. Μήλιου αναφέρθηκε στην "πλαστικοποίηση" των ελληνικών θαλασσών και την ρύπανση που προκαλείται από την ασυνείδητη ρίψη και την εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελούν μια διαρκή απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν μέσα από το μικροσκόπιο του εργαστηρίου τις μικροπλαστικές ίνες που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Τέλος ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, παρουσίασε τους εθελοντικούς υποβρύχιους καθαρισμούς στη Σάμο. Οι υποβρύχιες κινηματογραφικές λήψεις, οι φωτογραφίες και οι προσπάθειες των αυτοδυτών της Σάμου έκαναν όχι μόνο εντύπωση, αλλά κέντρισαν το ενδιαφέρον των ακροατών. Οι υποβρύχιοι καθαρισμοί στη Σάμο ξεκίνησαν πριν από 6 χρόνια, φτάνοντας σήμερα τον αριθμό των 70 και πλέον εθελοντικών ημερών αποφόρτισης των θαλασσών μας από σκουπίδια πολλών ετών. Έχουν γίνει δε παράδειγμα και για άλλους συλλόγους όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά και σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν η βουλευτής Σάμου, Αγνή Καλογερή, ο αντιδήμαρχος Σάμου, Σεβαστάκης Χρήστος, εκπρόσωπος της 79 Α.Δ.Τ.Ε και του Λιμεναρχείου Σάμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Κυριαζής και Γιάννης Μανδουραράκης καθώς και πολλοί πολίτες.