AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Οκτ 2014

Οριστικό: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στη Σάμο


Και στη Σάμο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα την Τρίτη από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα εφαρμοστεί πιλοτικά επί ένα εξάμηνο σε 13 δήμους της χώρας και θα καλύψει περίπου το 7% του πληθυσμού, δηλαδή 700.000 άτομα.

Σε πρώτη φάση, πέρα από τη Σάμο, αφορά στους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης. Από το 2015 ο θεσμός θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ποσό που θα χορηγείται ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 100 ευρώ ανά οικογένεια και θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε παιδί, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το εισόδημα αυτό θα κυμαίνεται από 250 έως 500 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα δημοτολογικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μπορούν από τις 15 Νοεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου (που θα ανακοινωθεί αργότερα) προς αξιολόγηση και έγκριση την αίτησή τους.

Για την παροχή του θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση του αιτούντος και το διαθέσιμο εισόδημα του τρέχοντος χρόνου που θα προκύπτει από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων. Θα υπάρξει επίσης συνέργεια του προγράμματος με άλλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, όπως τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Στήριξης.

- Μετά το πέρας της παρουσίασης, στο Ζάππειο, της πιλοτικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης:

"Μεταξύ των 13 δήμων στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η Σάμος κατ’ εξοχήν εκπροσωπεί την ακριτική Ελλάδα. Μια Ελλάδα που αγωνίζεται να επιβιώσει μακριά από το κέντρο και τα κέντρα αποφάσεων.

Το γεγονός ότι η Σάμος επελέγη ανάμεσα στους 13 αυτούς δήμους καταδεικνύει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της Κυβέρνησης για τις ευπαθέστερες περιοχές μιας χώρας που βγαίνει από πέντε χρόνια βαθιάς κρίσης.

Η Δημοτική Αρχή της Σάμου θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου το πρόγραμμα να εφαρμοστεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ώστε σύντομα να αγκαλιάσει όλους τους κατοίκους του νησιού οι οποίοι το έχουν ανάγκη
".