AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Μαρ 2015

Ομιλία του Δημάρχου Σάμου στο Στρασβούργο

 

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο μίλησε ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας. Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε τα εξής:

"Μια πολιτισμένη χώρα δεν νοείται να αντιμετωπίζει τους παράνομους μετανάστες - πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά - ως υπάνθρωπους. Από την άλλη, μια πολιτισμένη χώρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα και τις συνθήκες ζωής των πολιτών της, για τους οποίους η λαθρομετανάστευση έχει άμεσες και συχνά βαριές επιπτώσεις. Αυτή η χρυσή τομή δεν έχει βρεθεί στη χώρα μας, που λόγω γεωγραφικής θέσης και γενικευμένης αναταραχής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δέχεται δυσβάστακτες μεταναστευτικές πιέσεις. Ακόμα κι αν διαθέταμε ένα σύστημα υποδοχής και ασύλου που να λειτουργούσαν στην εντέλεια, και πάλι θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί το παλιρροϊκό κύμα μεταναστών που πλήττει την Ελλάδα".

"Η εκρηκτική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης", επισήμανε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σάμου, "συμπίπτει με μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Η νησιωτική Ελλάδα ιδιαίτερα υφίσταται τα τελευταία χρόνια μια πραγματική εισβολή λαθρομεταναστών. Μόνο κατά το 2014 συνελήφθησαν στα ελληνο-τουρκικά θαλάσσια σύνορα 43.518 παράνομοι μετανάστες (το έτος 2013 είχαν συλληφθεί 11.447), ενώ τον Ιανουάριο του 2015 ο αριθμός των συλληφθέντων έφθασε τα 1.758 άτομα. Ορθώς η χώρα μας επιδιώκει τη λήψη μέτρων για την προώθηση στην πράξη της αρχής της αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών (burden sharing) μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., αρχή που κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Υποστηρίζουμε επίσης τη δημιουργία δεσμευτικού συστήματος αναλογικής κατανομής προσφύγων ή ευάλωτων ομάδων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: πέραν του μεγέθους, του πληθυσμού και του ΑΕΠ των κρατών-μελών, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως κλείδες κατανομής το ύψος της ανεργίας, το μέγεθος των μεικτών μεταναστευτικών ροών και ο αριθμός των υφιστάμενων μεταναστών, νομίμων και παρανόμων".

"Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης", κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος, "είναι κρίσιμο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Όσοι φτάνουν στη χώρα μας έχουν σαν τελικό προορισμό κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα Γι’ αυτό το λόγο η λύση επιβάλλεται να αναζητηθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας. Απαιτείται η χάραξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, και κυρίως η νησιωτική Ελλάδα, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος μεταναστευτικής πίεσης, δικαιούται ανάλογο μερίδιο οικονομικής και υλικοτεχνικής βοήθειας".
Δείτε την πλήρη παρέμβαση του κ. Αγγελόπουλου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο: