AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Απρ 2015

"Κύριε υπουργέ ανοίξτε τους κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους του Πυθαγορείου"


Επιστολή προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού απέστειλε η Δημοτική Κοινότητα Πυθαγορείου. Μέσω της Προέδρου της, Τριανταφυλλιώς Βλαχοπούλου, ζητά την παρέμβασή τους ώστε να λυθούν άμεσα, εν όψει της τουριστικής σεζόν, τα προβλήματα λειτουργίας των αρχαιολογικών-ιστορικών χώρων της ευρύτερης περιοχής, που παραμένουν κλειστά ή με πλημμελή καθαριότητα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πιο αναλυτικά, η κοινή επιστολή προς τον Νίκο Ξυδάκη και την Έλενα Κουντουρά, αντίστοιχα, έχει ως εξής:

"Κύριε υπουργέ,

Το Πυθαγόρειο αποτελεί μία ιστορική τοποθεσία, η οποία κατοικείται ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ., ενώ στη θέση του κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Σάμου. Το λιμάνι του σημερινού οικισμού ταυτίζεται με το λιμάνι της αρχαίας πόλης, το οποίο ο Ηρόδοτος το περιγράφει ως ένα από τα θαυμαστά έργα του νησιού και θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου. Τα ερείπια των ελληνικών και ρωμαϊκών μνημείων, όπως τα λείψανα της αρχαίας αγοράς στην καρδιά του Πυθαγορείου και το εντυπωσιακό 'Ευπαλίνειο όρυγμα' ή 'Υδραγωγείο του Ευπαλίνου', μαζί με το Ηραίο της Σάμου, κηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1992. Εδώ βρίσκεται επίσης ένα συγκρότημα Θερμών ή αλλιώς ρωμαϊκών λουτρών. Νεότερο αξιόλογο κτίσμα στο Πυθαγόρειο αποτελεί επίσης ο πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη, χτίστηκε το 1824 και πρόκειται για διώροφο κτίσμα σε οχυρωματική διάταξη.

Κύριο μέλημά μας από την ημέρα που αναλάβαμε είναι η ανάδειξη και καθαριότητα των χώρων αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος του Πυθαγορείου ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Κατόπιν συνάντησης με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου, ο τελευταίος μας ενημέρωσε ότι δεν διαθέτει ούτε το προσωπικό, ούτε τα απαραίτητα χρηματικά μέσα που απαιτούνται για τη λειτουργία και καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων. Ως εκ τούτου τα ιστορικά μνημεία μένουν παραμένουν κλειστά προς το κοινό και σε πολύ άσχημη κατάσταση όσον αφορά τη συντήρηση και καθαριότητά τους.

Συγκεκριμένα οι Θέρμες (ρωμαϊκά λουτρά) παραμένουν κλειστές για το κοινό ακόμα και την θερινή περίοδο λόγω ελλείψεως προσωπικού.

Η αρχαία αγορά του Πυθαγορείου, που πρόσφατα έφερε στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη, 'πνίγεται» από τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια, ενώ ακόμα και η περίφραξη του χώρου είναι ελλιπέστατη.

Ο δρόμος που συνδέει το Κάστρο του Λογοθέτη με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους και μέρος του Πυθαγορείου είναι ημιτελής και ουδείς γνωρίζει όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα, αλλά και το αν υπάρχει καν πρόθεση και κονδύλια αποπεράτωσης.

Επειδή η κατάσταση των αρχαιολογικών-ιστορικών χώρων του Πυθαγορείου βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση.

Επειδή ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου το Πυθαγόρειο, παρότι αποτελεί τον κατεξοχήν τουριστικό προορισμό της Σάμου, δεν μπορεί λόγω έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού να επιδείξει στους επισκέπτες την πλούσια και μακραίωνη πολιτιστική του κληρονομιά.

Παρακαλούμε κύριε Υπουργέ όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό στις κρίσιμες υπηρεσίες ή έστω να δοθεί η απαραίτητη χρηματική ενίσχυση για την προσήκουσα λειτουργία των χώρων αυτών.

Σε τελευταία ανάλυση η αποκρουστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πολιτιστική αυτή κληρονομιά τραυματίζει την εικόνα και τον πολιτισμό της Ελλάδος απέναντι σε όλους τους επισκέπτες
".