AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Απρ 2015

Διάκριση για μαθήτρια από τη Σάμο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Μαθήτρια της Β' Λυκείου από τη Σάμο, η Μαρία-Ειρήνη Τάρταρη, μαζί με άλλους 23 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς από Λύκεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, συμμετείχαν την Πέμπτη 16 Απριλίου στην ημερίδα "Euroscola" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η αποστολή των μαθητών και μαθητριών από το Βόρειο Αιγαίο διακρίθηκε, καθώς σε αυτήν δόθηκε το πρώτο μετάλλιο στο Eurogame που διεξήχθη εκεί!

Στην ημερίδα "Euroscola" συμμετείχαν συνολικά περίπου 500 μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα εξής κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Ισπανία.

Οι έξι θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν στις πολύγλωσσες ομάδες εργασίας ήταν οι ακόλουθες:

- Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Ελευθερία ενημέρωσης και αγωγή του πολίτη
- 2015 - Ευρωπαϊκό έτος ανάπτυξης
- Το μέλλον της Ευρώπης
- Μετανάστευση και κοινωνική ένταξη
- Απασχόληση των νέων


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια: "στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς μας για την εξαιρετική εκπροσώπηση σε κάθε δραστηριότητα που τους ανατέθηκε. Η προσεγμένη παρουσία των μελών της αποστολής μας στις ομάδες εργασίας, η υποδειγματική τους συμπεριφορά, το υψηλό επίπεδο γλωσσομάθειας, οι εύστοχες απόψεις και ερωτήσεις τους, καθώς και το μετάλλιο που έφεραν στην ακριτική περιοχή μας αποτελούν τιμή για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου".

Τι είναι το πρόγραμμα "Euroscola"

Ο θεσμός "Euroscola" δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες σε μία ξένη γλώσσα (αγγλικά ή γαλλικά), ενώ, συνάμα, υπογραμμίζεται η σημασία τής διαπολιτισμικής συνεργασίας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την περιοχή απ’ όπου προέρχονται, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη ποικιλία και εμπλουτίζει τον πολιτιστικό διάλογο.


 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε το πρόγραμμα "Euroscola" το 1989. Κάθε χρόνο οι Ημερίδες Euroscola δέχονται χιλιάδες μαθητές ηλικίας μεταξύ 16 έως 18 ετών από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να περάσουν μια ημέρα στο Στρασβούργο και να βιώσουν εμπειρικά το έργο των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές συμμετέχουν σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε μέσω συζητήσεων στο ημικύκλιο, σε διαπραγματεύσεις με τους συμμαθητές τους, καθώς και στην ψηφοφορία και την έγκριση ψηφισμάτων για θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.