AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Απρ 2015

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εκδρομή στα σπήλαια της περιοχής του Πυθαγορείου!


Ο  Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος" διοργάνωσε την Κυριακή εκδρομή σε πρόσφατα ανακαλυφθέντα σπήλαια στην περιοχή του λόφου Πυθαγορείου.

Στην εκδρομή συμμετείχαν μέλη του συλλόγου με φίλους τους και επίσης παιδιά που συμμετέχουν στη δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας "Παιδική Φωλιά" του Παγώνδα.

Με πρωτοβουλία του Μανώλη Τριανταφύλλου, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, επισκέφθηκαν μερικά από τα πολλά νεοανακαλυφθέντα σπήλαια - ορύγματα στα υψηλότερα σημεία του λόφου. Για το πότε αυτά δημιουργήθηκαν, δεν υπάρχουν στοιχεία. Θα πρέπει ίσως να ανατρέξει κανείς στην ιστορία του τόπου, όπου έχουν βρεθεί ίχνη ζωής και ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους. 

Οι προγονοί μας πιθανόν χρησιμοποιούσαν αρχικά το κατάλληλο υλικό της πέτρας για να κατασκευάσουν τα οικήματα του Πυθαγορείου, αφήνοντας, σχεδόν σε όλα, για οροφή στέρεο, συμπαγή βράχο. Κάποια από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για κατοικίες, αφού μέσα βρέθηκαν πέτρινα χωρίσματα. Σε δύσκολους καιρούς σίγουρα ως καταφύγια και πολλά ως στάνες, έως πρόσφατα.

Οι εκδρομείς επισκέφτηκαν πέντε από τα πάρα πολλά σπήλαια, ανεβαίνοντας το ανηφορικό, δυσπρόσιτο μονοπάτι. Κάθε ένα σπήλαιο είναι μοναδικό σε μέγεθος, σε μορφή, σε σταγονορροή, σε σταλαγμιτικό διάκοσμο, σε χρώματα. Τα απόλαυσαν μαζί με το καταπράσινο τοπίο, τον ανοιξιάτικο καιρό και την απίθανη θέα που προσφέρει ο λόφος όσο ψηλότερα ανεβαίνεις.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδρομή: