AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Απρ 2015

Ώρα 23.00: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη φωτιά στο Ποτάμι Καρλοβάσου

Φωτογραφία από τη σημερινή φωτιά: Δώρα Θρασυβούλου

Αντιμέτωποι με διαρκείς αναζωπυρώσεις είναι το βράδυ της Τρίτης πυροσβέστες και εθελοντές δασοπυροσβέστες στη Σάμο, την ώρα που εξακολουθούν να παλεύουν με τη φωτιά που εδηλώθηκε το πρωί, ανάμεσα στο Ποτάμι Καρλοβάσου και τη Λέκκα. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11 το πρωί (η Πυροσβεστική επενέβη στις 11.45) και αρχικά κατέκαψε χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια.

Νωρίς το μεσημέρι το μέτωπό της εντοπιζόταν σε χαράδρα στο Ποτάμι Καρλοβάσου, σε ευθεία απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από το χωριό Λέκκα.

Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Αντιπύραρχο Χρήστο Σπαθούλα, εντός της χαράδρας υπήρχαν μέχρι το απόγευμα διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς σε ακτίνα 100 μέτρων.

Το βράδυ ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει. Ωστόσο, η κατάσταση δεν θεωρείται ακόμα ελεγχόμενη, από τη στιγμή που σημειώνονται απανωτές αναζωπυρώσεις και οι φλόγες ξεπηδούν από κορμούς δέντρων, σε διάσπαρτα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Με βάση τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, το έργο της κατάσβεσης θα χρειαστεί να συνεχιστεί και κατά τις νυχτερινές ώρες, δεδομένου ότι η πρόσβαση στα σημεία που ανά τακτά διαστήματα φλέγονται είναι και λόγω του δύσβατου ανάγλυφου, και λόγω του σκότους, εξαιρετικά δυσχερής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεσημέρι η ένταση των ανέμων έφτανε έως και τα 10 μποφόρ, γεγονός που δεν επέτρεψε στα συνολικά τέσσερα αεροσκάφη τύπου Canadair που βρέθηκαν σε δύο δόσεις στο νησί να επιχειρήσουν περισσότερες από δύο ρίψεις νερού, πριν αποχωρήσουν.

Τη μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν 22 πυροσβέστες με 10 πυροσβεστικά οχήματα, 8 υδροφόρα του Δήμου, πεζοπόρο τμήμα 8 ατόμων και δεκάδες εθελοντές.

Στην περιοχή έφτασε και πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων από την 1η Ε.Μ.Α.Κ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), που ήρθε με Σούπερ Πούμα στο νησί, ενώ αναμένονται και πυροσβέστες από τη Μυτιλήνη.