AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Ιουλ 2015

Παραδοσιακά σαμιώτικα τυροπιτάκια!

Πηγή: madameginger.com

Συνταγή για σαμιώτικα τυροπιτάκια παρουσιάζει η ιστοσελίδα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, madameginger.com !

Η δημιουργός της ιστοσελίδας, Μαριλού Παντάκη, βρέθηκε πρόσφατα στη Σάμο και απόλαυσε τα διάσημα τυροπιτάκια της κ. Δέσποινας στο πανέμορφο χωριό Μανωλάτες.

Δείτε τις εντυπώσεις της και την συνταγή που παραθέτει για να φτιάξετε κι εσείς παραδοσιακά σαμιώτικα τυροπιτάκια!

"Στο χωριό Μανωλάτες της Σάμου, υπάρχει μια σπουδαία μαγείρισσα. Την λένε Δέσποινα και είχα την χαρά να φάω από τα χέρια της την πρώτη φορά που βρέθηκα στο νησί. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η ανταπόκριση μου στην πρόσκληση της Φωτεινής Θαλασσινού, Αντιπεριφεριάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου στο πρώτο Φεστιβάλ Σάμου “Κερνάμε Ελλάδα”, ήταν άμεση και θετική! 

Είχα ακούσει τόσα πολλά για αυτό το νησί από τον Ανδρέα Λαγό, αφού μεγάλωσε στη Σάμο και εξυμνεί συχνά τα προϊόντα και τα φαγητά του τόπου του. Θα σας πω περισσότερα για το φεστιβάλ και τα τοπικά προϊόντα σε άλλο post, γιατί τώρα θέλω να επικεντρωθούμε στην Δέσποινα και το φαγητό της…

Η Δέσποινα λοιπόν, γύρισε από την Αθήνα στο χωριό πριν 12 χρόνια. Πήρε το παλιό καφενείο του χωριού που λειτουργούσε από το 1929, έστησε το μαγαζί της και έβαλε όλη της την τέχνη στα φαγητά της. Από τότε, όποιος δοκιμάσει τον κόκορα στιφάδο, το ριγανάτο κουνέλι ή την γεμιστή πλάτη κατσικιού με ρύζι, δηλαδή τις τρεις σπεσιαλιτέ της, μαγεύεται και επιστρέφει ξανά και ξανά. 

Τα πιάτα της, έχουν αυτήν την αγάπη και την ζεστασιά των μαμάδων, που σε παρασύρουν και νομίζεις ότι τρως σε κάποιο σπίτι ξεχνώντας ότι βρίσκεσαι σε εστιατόριο. Άλλη μία φορά το έχω ξανασυνταντήσει αυτό, στη μαγειρική μιας άλλης νησιώτισσας, της Κατερίνας Ρεμούνδου από την Άνδρο.



Εγώ απόλαυσα τα φαγητά της, ένα ζεστό μεσημέρι. Έκατσα στον εξωτερικό χώρο που είναι στημένος γύρω από την εντυπωσιακή, μαρμάρινη, κεντρική βρύση του χωριού. Ο αδερφός της ο Γιώργος μου πρότεινε να πάρω τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς και τα ντολμαδάκια, τα οποία ήταν όντως πεντανόστιμα. Μια σαλάτα χωριάτικη, ένα κουνέλι ριγανάτο, τα διάσημα τυροπιτάκια της Δέσποινας και δροσερό ημίξηρο Σαμιώτικο κρασί, αποτέλεσαν το πλούσιο γεύμα μου εκείνο το μεσημέρι στους Μανωλάτες και σας διαβεβαιώ δεν θα το ξεχάσω εύκολα. 
 

Μετά ξάπλωσα στον πέτρινο πάγκο και έριξα έναν μεσημεριανό υπνάκο στην σκιά, με μόνο ήχο να ακούγεται, την βρύση του χωριού με το γάργαρο, δροσερό νεράκι. Η Δέσποινα με τον καφέ, μου έδωσε και τη συνταγή της για τα τυροπιτάκια…"




Τα Σαμιώτικα Τυροπιτάκια της Δέσποινας

 
Υλικά για 40 τυροπιτάκια:


    1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    2 αυγά
    2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
    1 πρέζα αλάτι
    Γάλα φρέσκο όσο πάρει


Υλικά για τη γέμιση:

    Γραβιέρα τριμμένη
    Ανθότυρο
    Φέτα
    Πιπέρι
    3 ασπράδια αυγών

Εκτέλεση:

1) Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μία λεκάνη και προσθέτουμε γάλα όσο πάρει ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

2) Σε ένα μπολ, βάζουμε τα τυριά, προσθέτουμε τα ασπράδια των αυγών και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Κρατάμε λίγη τριμμένη γραβιέρα για το σερβίρισμα.

3) Ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε παραλληλόγραμμα ζυμαράκια. Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση στη μέση του ζυμαριού και κλείνουμε τις άκρες.

4) Τηγανίζουμε τα τυροπιτάκια σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένη γραβιέρα.


Αν αυτό το καλοκαίρι επισκεφτείτε το νησί της Σάμου, η Δέσποινα είναι ένα από τα Must do, κάθε foodie. Extra Bonus η εκπληκτική διαδρομή μέχρι το χωριό Μανωλάτες, με το πιο πυκνό πράσινο που έχω δει ποτέ μου. Κυπαρίσσια μπλέκονται με ελιές, πεύκα και αμπέλια σε ατελείωτες εκτάσεις μέχρι την θάλασσα. Και στο τέλος της διαδρομής, έρχεται η ανταμοιβή του νόστιμου φαγητού!


Εστιατόριο-Καφενείο "Δέσποινα" – Μανωλάτες Σάμου. Τηλέφωνο: +30 2273094043.


Πηγή: madameginger.com