AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Ιουλ 2015

Δήμος Σάμου: "Βοηθήστε όλοι για να είναι καθαρό το νησί"


Τους κανόνες - διατάξεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την καθαριότητα της πόλης κοινοποιεί προς τους πολίτες η τοπική δημοτική Αρχή. Ζητά τη συνεργασία τους με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, τη συμμόρφωση στις πολεοδομικές διατάξεις και την αποτροπή της ρύπανσης.
 
Όπως αναφέρει ο Δήμος, "τουλάχιστον από την πλευρά μας, θα κάνουμε οτιδήποτε δυνατόν για να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για μια πιο ανθρώπινη διαβίωση.

Ζητούμε όμως τη συμπαράσταση, τη βοήθεια και την άμεση συνεργασία των αρχών, φορέων, συλλόγων, οργανισμών και κατοίκων, γιατί μόνο τότε η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθεί και θα έχει άμεσα αποτελέσματα.

Με τη συνδρομή όλων των δημοτών, πιστεύουμε πως η πόλη μας θα αποκτήσει το ανθρώπινο πρόσωπο που της αξίζει. Θα βελτιωθεί καθοριστικά και ουσιαστικά η καθαριότητα, το πράσινο και το περιβάλλον, αρκεί να τα σεβαστούμε.

Είναι μια πρόταση πολιτισμού, μια πρόταση που εγγυάται ή έστω ευελπιστεί, με την καλή συνεργασία Δημοτικής Αρχής, εργαζομένων και συμπολιτών μας, να πετύχει και να λειτουργήσει καθοριστικά, ώστε στο τέλος να μπορούμε να συγκρινόμαστε με τις καθαρότερες πόλεις της Ελλάδας
" σημειώνει η δημοτική Αρχή του νησιού, που εξηγεί ότι "η περισυλλογή, αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των μη ογκωδών αστικών απορριμμάτων γίνεται από τον Δήμο.

Η αποκομιδή γίνεται καθημερινά επτά ημέρες την εβδομάδα με κυλιόμενο ρεπό, πενθήμερη απασχόληση σε βάρδιες, βάσει προγράμματος που καταρτίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Τα απορρίμματα μεταφέρονται με ειδικά αυτοκίνητα του Δήμου στη χωματερή, στον σταθμό μεταφόρτωσης ή όπου αλλού ορίζεται
".


Οι υποχρεώσεις των κατοίκων

Σύμφωνα με τον Δήμο Σάμου:

"1. Για λόγους που σχετίζονται με την αισθητική της πόλης και τη δημόσια υγεία, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους. Να μη βγάζουν τα ογκώδη απορρίμματα (παλιές οικιακές συσκευές, έπιπλα κλπ) στο πεζοδρόμιο από πριν, αλλά μόνο κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και να τα τοποθετούν σε σημείο που δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων.

2. Για τα καταστήματα, γραφεία κλπ υποχρεούνται οι υπεύθυνοι για τα πάσης φύσεως απορρίμματα συσκευασίας που τοποθετούνται προς αποκομιδή (χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια κλπ) να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο τους δια πιέσεως, περιδέσεως κλπ.

3. Οι επαγγελματικοί χώροι που έχουν αυξημένο όγκο απορριμμάτων (πχ σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ), εφόσον ο Δήμος δεν διαθέτει και δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει κάδους, υποχρεούνται στην εγκατάσταση κάδων μηχανικής αποκομιδής, προδιαγραφών, σύμφωνα με αυτούς που έχει ήδη εγκαταστήσει ο Δήμος και σε αριθμό και χωρητικότητα σύμφωνα με τις υποδείξεις της υπηρεσίας καθαριότητας.

4. Μπάζα που προέρχονται από οποιεσδήποτε οικοδομικές εργασίες, μικροεπισκευές κλπ μεταφέρονται με ευθύνη και δαπάνη του ιδιοκτήτη, νομέα ή κατόχου του χώρου από τον οποίο προέρχονται. Επίσης δεν επιτρέπεται η τοποθέτησή τους σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους, χωρίς τη σχετική άδεια του Δήμου.

5. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία παρατηρείται παραγωγή κάθε μορφής απορριμμάτων από την κατανάλωση ποτών και εδεσμάτων, οφείλουν να τοποθετούν τα απορρίμματά τους μέσα στους κάδους και να διατηρούν διαρκώς καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο.

6. Οι κάτοικοι μονοκατοικιών ή πολυκατοικιών και οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές καταστημάτων οφείλουν να φροντίζουν για τη συχνή καθαριότητα των πεζοδρομίων τους, να καθαρίζουν τα άγρια χόρτα που τυχόν φύονται σε αυτά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι λόγω ανάγκης πρόληψης πυρκαγιάς.

7. Για τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών:

- Φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν κλπ συσκευάζονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους όπως τα οικιακά απορρίμματα.

- Υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάμνων, κλαδιά κλπ συσκευάζονται σε ελαφρά δεμάτια, δεμένα με ανθεκτικό σχοινί ή σύρμα, για την εύκολη φόρτωσή τους. Δεν βγαίνουν από πριν στο πεζοδρόμιο.

- Υπόλοιπα χώματος και κοπροχώματος απομακρύνονται υποχρεωτικώς από τους υπεύθυνους με δικά τους μέσα.

Η ρίψη από πεζούς καθ' οδόν άχρηστων χαρτιών, πακέτων ή άλλων ειδών μικροσυσκευασίας, μικροαντικειμένων και ειδών ατομικής χρήσης δεν επιτρέπεται. Το ίδιο και στους κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους του Δήμου (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ). Τα αντικείμενα αυτά πρέπει να ρίχνονται στα υπάρχοντα καλάθια μικροαπορριμμάτων ή στους κάδους απορριμμάτων. Η τήρηση του παρόντος άρθρου εναπόκειται στην ευαισθησία του καθενός.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία κατοικίδιων ζώων στους δρόμους, πλατείες, και γενικά κοινόχρηστους χώρους χωρίς τη συνοδεία και επιτήρηση του ιδιοκτήτη του ζώου.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεούνται:

α) Να παίρνουν κατάλληλα μέτρα ώστε να είναι αδύνατη η ελεύθερη έξοδος των σκύλων από τις ιδιοκτησίες τους.

β) Να δηλώνουν τον σκύλο τους στον φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση σχετικών αρχείων και να μεριμνούν για τη σήμανση και καταγραφή του σκύλου μέσα σε προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη γέννησή του.

γ) Να μεριμνούν για την ευζωία και την ετήσια τουλάχιστον κτηνιατρική εξέταση του σκύλου τους.

δ) Να εφοδιάζονται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου.

ε) Να μην τον εγκαταλείπουν γιατί έτσι δημιουργείται το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων.

στ) Να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες του σκύλου
".
 

Φωτογραφία: Α.Ε.Σ Φοίνικας Μυτιληνιών