AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Αυγ 2015

Στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας συμμετέχει η Σάμος


Το παρών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που θα διεξαχθεί από 16-22 Σεπτεμβρίου θα δώσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ο Δήμος Σάμου.

Σκοπός των δράσεων που θα υλοποιηθούν με τη συνδρομή πολιτών και συλλόγων είναι η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους στην πόλη τους.

Η βιώσιμη κινητικότητα μπορεί και να αναβαθμίσει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του νησιωτικού αυτού δήμου, και να βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο ζωής.

Από το 2002 η "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας" έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ' επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2015 έχει επιλεγεί ως μότο το "Επιλέγω, Αλλάζω, Συνδυάζω (choose, change, combine)", που εστιάζει στη συνδυαστική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ταυτόχρονα με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό.

Το 2014 συμμετείχαν ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περισσότερες από 2.011 πόλεις από 44 χώρες, τόσο ευρωπαϊκές όσο και μη, ενώ κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αφορά στον συνδυασμό των τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό και στην προτροπή του κοινού σε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς και την επιλογή περισσότερο βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς, καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς.

"Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον" σημειώνει ο Δήμος Σάμου, που αναφέρει ενδεικτικά μερικές από τις δράσεις που σχεδιάζει και ζητά και τις ιδέες των πολιτών:

Επικοινωνιακές Δράσεις

* Διασπορά της πληροφορίας από ΜΜΕ, ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα.

* Συμμετοχή σχολείων, ανάπτυξη παιχνιδιών βιώσιμης κινητικότητας.

* Διαγωνισμός στα καταστήματα για τον πιο πρωτότυπο στολισμό βιτρίνας με θέμα τη βιώσιμη κινητικότητα.

 Δράσεις Πεδίου

* Προγράμματα ξεναγήσεων για πεζούς ή ποδηλάτες  από εθελοντές (walking bus).

* Δημιουργία πράσινων-πολιτιστικών διαδρομών σε ζωτικές περιοχές των πόλεων και οικισμών, θαλάσσια μέτωπα, μνημεία, ιστορικούς τόπους.

* Αναβίωση παλαιών ομαδικών παιχνιδιών γειτονιάς.

* "Λευκές Νύχτες" σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, Σύλλογο Εστίασης κλπ.

* Υλοποίηση πολιτιστικών γεγονότων στους δρόμους-συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικά δρώμενα-ειδικές εκπτώσεις σε ποδηλάτες, πεζούς, χρήστες μέσων μεταφοράς.

* Χαρακτηρισμός περιοχών περιορισμένης ταχύτητας.

* Κατασκευή θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων.

* Βελτίωση υποδομών (πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών κλπ)-Δημιουργία ή επέκταση πεζοδρόμων,

* Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία.

* Οργάνωση τακτικών συσκέψεων και ερευνών γνώμης σχετικά με τις δημόσιες απόψεις και τις ιδέες των πολιτών.


Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2273350132, 2273350114, e-mail: dimvath@otenet.gr  και στην ιστοσελίδα της Ε.Ε: www.mobilityweek.eu