AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Σεπ 2015

Επιστολή Αγγελόπουλου σε Κατρακάζο για το μεταναστευτικό


Στον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο απευθύνθηκε με επιστολή που του απέστειλε την Παρασκευή ο Δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος. Θέμα της έχει το μεταναστευτικό.

Με αφορμή και την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Κατρακάζου για το μεταναστευτικό, τώρα ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει:

"Αγαπητέ κ. Αντιπεριφερειάρχα,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνω τη δημόσια τοποθέτησή σας ότι είστε κι εσείς αντίθετος στη δημιουργία δεύτερου κέντρου υποδοχής/διαμονής προσφύγων στη Σάμο, στο Παλαιόκαστρο ή οπουδήποτε αλλού. Χαίρομαι διότι ξεκαθαρίζετε ότι δεν συμφωνείτε με τη δημιουργία ενός καταυλισμού που είναι προφανές ότι θα δημιουργούσε δυσβάστακτα προβλήματα, ανάλογα με αυτά που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι της Μυτιλήνης.

Η θέση της δημοτικής αρχής και οι στρατηγικές επιλογές της στο χειρισμό της προσφυγικής κρίσης που έπληξε και πλήττει το Βόρειο Αιγαίο ήταν κατ' αρχήν να αποτρέψουμε κάθε ιδέα περί λειτουργίας δεύτερης μόνιμης δομής υποδοχής. Με τα μέτρα που πήραμε (λυόμενες δομές, πράσινο σημείο υγιεινής κλπ.) δεν γυρίσαμε την πλάτη στην ανθρωπιστική, τραγική θα έλεγα πλευρά του προβλήματος, με σεβασμό όμως και στα όρια ανοχής των υποδομών και του κοινωνικού ιστού του νησιού μας.

Γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό την προσφυγική κρίση, με πρωτεργάτες το Λιμενικό και την Αστυνομία, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που επέδειξαν υψηλή αίσθηση καθήκοντος, τις εθελοντικές ομάδες που έδωσαν την ψυχή τους, τον Δήμο και την Περιφέρεια που αντέδρασαν έγκαιρα και συνεργάστηκαν σωστά. Σημαντική επίσης υπήρξε η συμβολή κοινωνικών φορέων ή και ιδιωτών στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, από τις αρχές Ιανουαρίου, ο Δήμος έχει αναδείξει συστηματικά τόσο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, όσο και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα το μείζον αυτό πρόβλημα, που δεν είναι καθαρά ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό.

Επαναλαμβάνω ότι κεντρικός άξονας των επιλογών μας είναι η ανθρωπιστική υποδοχή και η άμεση καταγραφή και προώθηση των προσφύγων. Πρέπει να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος, έστω και διά της πλαγίας οδού, δημιουργίας μόνιμης δομής φιλοξενίας, δηλαδή ενός γκέτο στο νησί -κάτι που και οι ίδιοι οι πρόσφυγες άλλωστε δεν το επιθυμούν.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να εξεταστεί, σε ευρεία διαβούλευση και σε όλες του τις παραμέτρους, και το θέμα της αξιοποίησης των 20 οικίσκων/κοντέινερ. Σημειώνω ότι ο Δήμος έχει ζητήσει από τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κονδύλια για την προμήθεια ειδικού λυόμενου στέγαστρου χωρητικότητας περίπου 200 ατόμων και άλλων κινητών μέσων τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες από τις προβλεπόμενες μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές τον χειμώνα κάτω από ανθρώπινες συνθήκες.

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, και προσβλέπω πάντα στη στενή και αρμονική συνεργασία του δήμου μας με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου
", λέει ο κ. Αγγελόπουλος.