AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Σεπ 2015

Οριστικό: Δεν καταργείται ο μειωμένος Φ.Π.Α φέτος στη Σάμο


Ανακοινώθηκε την Τρίτη η ομάδα νησιών στα οποία καταργείται από την 1η Οκτωβρίου 2015 ο μειωμένος Φ.Π.Α. Η Σάμος δεν βρίσκεται μέσα σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, από 1/10/2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους Θεσμούς και με την υιοθέτηση του τρίτου πλέον Μνημονίου.

Στην ανακοίνωση, σε μία προσπάθεια να μαλακώσουν τις αντιδράσεις, αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές πως οι αυξήσεις των συντελεστών Φ.Π.Α θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.

Γίνεται αναφορά επίσης σε θέσπιση στοχευμένων μέτρων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι εκείνων των νησιών που έχουν περισσότερη ανάγκη, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν συγκεκριμένα ποιά θα είναι αυτά τα μέτρα. Επισημαίνει μόνο το υπουργείο Οικονομικών πως τέτοια μέτρα θα υπάρξουν όταν θα γίνουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1 Ιουνίου 2016 και 1 Ιανουαρίου 2017). 

Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. 

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.

Πηγή: NewsIt.gr