AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Οκτ 2015

Αγγελόπουλος στο Στρασβούργο:"+602% φέτος οι μετανάστες στο Αιγαίο"


Παρέμβαση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα έκανε το απόγευμα της Τετάρτης στο Στρασβούργο ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, κατά την 29η συνεδρίαση της  Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, μεταξύ άλλων, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι το θέμα "είναι κρίσιμο, επίκαιρο και ακανθώδες. Η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών είναι μία πρόκληση ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη ολόκληρη.

Στη χώρα μου τα νησιά του Αιγαίου 'βουλιάζουν' από τον όγκο των προσφύγων που καταφτάνουν καθημερινά. Ο αριθμός προσέλευσής τους έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στις 530.000. Μόνο τον Σεπτέμβριο, 168.000 διέσχισαν τη Μεσόγειο, αριθμός πενταπλάσιος από τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου. Συνολικά 396.500 άνθρωποι έχουν φτάσει στις ακτές των νησιών μας από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, μια αύξηση πάνω από 602% σε σχέση με το σύνολο του 2014. Ενώ αντίστοιχα οι αφίξεις των προσφύγων στην Ιταλία ανήλθαν στις 131.000, κατά 29% λιγότερες  από το αντίστοιχο περσινό νούμερο.

Παρόλο που οι άνεμοι του φθινοπώρου έχουν επηρεάσει τα θαλάσσια περάσματα από την Τουρκία, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα συνεχίζουν να σημειώνουν αλματώδη άνοδο. Όπως αντιλαμβάνεστε, κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει αυτού του μεγέθους τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές, πολύ περισσότερο όταν ο "φράκτης" είναι η θάλασσά μας. Ο καιρός δεν αποτρέπει τις αφίξεις, αλλά δημιουργεί ανθρώπινα δράματα. Συνολικά αυτή τη χρονιά σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο
", ανέφερε ο Δήμαρχος Σάμου.

Υπογράμμισε τη μέχρι τώρα αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει με έργα και χρηματοδότηση  τις ενέργειες των δήμων για την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών. Αναφέρθηκε και στις υπέρμετρες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας, των εθελοντών πολιτών, των διαφόρων Μ.Κ.Ο και των υπηρεσιών του Δήμου Σάμου.

Στην ομιλία του ο κ. Αγγελόπουλος κατέληξε λέγοντας: "Χρειαζόμαστε την έμπρακτη υποστήριξη της Ευρώπης! Το προσφυγικό πρόβλημα θέτει την Ευρώπη -τη δομή και τη συνοχή της- σε μια νέα δοκιμασία. Εξάπτει εθνικισμούς, λαϊκισμούς και παλιούς δαίμονες, υπονομεύοντας την ίδια την πεμπτουσία της Ευρώπης: την αλληλεγγύη ως βάση και την ανοικτή κοινωνία ως επιλογή".

Φωτογραφία: Μανώλης Marg