AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Οκτ 2015

Τι ζητά ο Δήμαρχος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αριστερά ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας,
και δεξιά ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος

Δύο επιστολές προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Μετά και την πρόσφατη συνάντησή τους στη Σάμο, τώρα ο κ. Αγγελόπουλος θέτει και εγγράφως στον υπουργό δύο ζητήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Στην πρώτη περίπτωση, αναφέρεται στις άμεσες ανάγκες του δήμου, και συγκεκριμένα στη σίτιση των μεταναστών-προσφύγων που φτάνουν στο νησί, λέγοντας:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας παραθέτουμε τις αναγκαίες δαπάνες του Δήμου Σάμου για την σίτιση των προσφύγων-μεταναστών:

1) Για την σίτιση των προσφύγων-μεταναστών στο κέντρο πρώτης υποδοχής (με μέσο όρο 500 άτομα ανά ημέρα) απαιτούνται 90.000 ευρώ μηνιαίως.

2) Για την σίτιση των προσφύγων-μεταναστών που βρίσκονται στο κέντρο πρώτης υποδοχής, καθώς και των προσφύγων-μεταναστών που βρίσκονται στους οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι Μαλαγαρίου, απαιτούνται 1,70 ευρώ ανά άτομο την ημέρα (1 σάντουιτς, νερό και γάλα).

Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψιν τις επείγουσες αυτές ανάγκες και καλύψετε με τις παρεμβάσεις σας το μείζον αυτό πρόβλημα.

Υπεύθυνη για τη σίτιση, όπως γνωρίζετε, είναι η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου".

Στη δεύτερη περίπτωση, ο δήμαρχος υποβάλει αίτημα παροχής υποδομών πρώτης υποδοχής-χρηματική ενίσχυση 600.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ζητά από τον κ. Μουζάλα τα εξής:

"1) Σχετικά με τη δημιουργία των δύο στεγάστρων στο Βαθύ και το Καρλόβασι: θα γίνει μεταλλική κατασκευή ενισχυμένου τύπου και θα τοποθετηθεί υλικό επικάλυψης με προδιαγραφές και αντοχή στις δυσμενής καιρικές συνθήκες, ικανού εμβαδού να φιλοξενήσει 250-300 άτομα.

Προϋπολογισμός πλήρους κατασκευής και τοποθέτησης: 2Χ65.000 =130.000 ευρώ.

2) Για την δημιουργία των τριών σημείων πράσινης υποστήριξης (υγιεινής) στο λιμάνι της πόλης της Σάμου και στο λιμάνι Καρλοβάσου: Θα κατασκευαστούν ανά σημείο: 4WC (2 γυναικών και 2 ανδρών), 4 ντουζιέρες και θα δοθούν παροχές νερού.

Προϋπολογισμός πλήρους κατασκευής και λειτουργίας 3Χ25.000=75.000 ευρώ.

3) Για την υλοποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας για την οργάνωση των εθελοντών και τη διανομή των ειδών, απαιτείται η προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρονικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς και η πρόσληψη δύο στελεχών με ειδικότητα Πληροφορικής και Οικονομικών της μετανάστευσης.

Προϋπολογισμός για την πλήρη εφαρμογή και λειτουργία: 80.000 ευρώ.

4) Για την ενίσχυση των δικτύων και υπηρεσιών καθαριότητας, θα απαιτηθεί η ενίσχυση του υπάρχοντος εξοπλισμού με την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου, ενός μηχανοκίνητου σαρώθρου και ενός φορτηγού. Επίσης απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας.

Προϋπολογισμός για την προμήθεια και την πρόσληψη προσωπικού: 150.000 ευρώ.

5) Για την ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου Υποδοχής, θα γίνει ενίσχυση συρματοπλέγματος, εξασφάλιση επάρκειας σε πόσιμο νερό μέσω κατασκευής νέας γεώτρησης και κατασκευής νέου δικτύου αποκλειστικής διανομής προς το κέντρο Υποδοχής, καθώς και γενική συντήρηση εγκαταστάσεων.

Προϋπολογισμός πλήρους κατασκευής: 150.000 ευρώ.

6) Προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των χώρων υποστήριξης της ταυτοποίησης των προσφύγων.

Προϋπολογισμός προμήθειας και εγκατάστασης: 15.000 ευρώ.

Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών ο Δήμος Σάμου αιτείται άμεση χρηματοδοτική υποστήριξη με το ποσό των 600.000 ευρώ"
.