AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Νοε 2015

Από την Κυριακή 8/11 στην Αθήνα το "Καπλάνι της βιτρίνας"

Φωτογραφία: My Samos Blog

Το θρυλικό "Καπλάνι της βιτρίνας" "ζωντανεύει" για πρώτη φορά στο θέατρο "Βρετάνια" στην Αθήνα, όπου στήνεται και σκηνικό της Σάμου! Το κλασικό μυθιστόρημα της σαμιακής καταγωγής Άλκης Ζέη ανεβαίνει από αυτή την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, σε μια μεγάλη παραγωγή με 11 καταξιωμένους και ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές, σε μια παράσταση για παιδιά κι ενήλικες.

Το "Καπλάνι της βιτρίνας" γράφτηκε το 1963 όταν η Άλκη Ζέη βρισκόταν εξόριστη ως πολιτικός πρόσφυγας στη Μόσχα. "Δεν σκέφτηκα να γράψω ένα παιδικό βιβλίο. Ήθελα απλώς να ξαναζωντανέψω τα παιδικά μου χρόνια,για να νιώσω πάλι παιδί" έχει πει η συγγραφέας.

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη με την αδερφή της στη Σάμο το 1926

Το βιβλίο όταν κυκλοφόρησε δημιούργησε πολλές αρνητικές αντιδράσεις, έγινε σχεδόν "απαγορευμένο" για παιδιά κυρίως για τις πολιτικές αναφορές που περιλαμβάνει. Εν τέλει ωστόσο αγαπήθηκε από γονείς και παιδιά και αποτελεί πια ένα βιβλίο σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία.


Από το 1974 κυκλοφόρησε σε επανειλημμένες ανατυπώσεις ξεπερνώντας συνολικά σε πωλήσεις τα 250.000 αντίτυπα. Το βιβλίο εξακολουθεί να γοητεύει το αναγνωστικό κοινό, σε Ελλάδα κι εξωτερικό, καθώς έχει μεταφραστεί σε 23 διαφορετικές ξένες γλώσσες, σε 37 διαφορετικές εκδόσεις!


Προβολές 3D και Video Art ζωντανεύουν το "θρυλικό" Λαμαγάρι!

Για να στηθεί στο θέατρο "Βρετάνια" το ονειρικό σκηνικό της Σάμου, χρειάστηκε η συμβολή της τεχνολογίας. Προβολές 3D και Video art από τον κορυφαίο σκηνογράφο κι ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ θα μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο "σκηνικό" των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δυο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι στη Σάμο του 1936.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία : Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά- Κοστούμια : Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική : Μιχάλης Αβραμίδης
Στίχοι τραγουδιού: Γιώργος Κορδέλλας
Προβολές 3D και Video Art : Σπύρος Ρασιδάκης
Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Επιμέλεια κίνησης : Κική Μπάκα
Φωτογραφίες και trailer παράστασης : Νίκος Μανδαράκας
Μακιγιάζ : Εύη Ζαφειροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη : Α΄ Θοδωρής Ντουρντουρέκας, Β΄ Ελεάννα Φινοκαλιώτη
Βοηθός σκηνογράφου : Λίνα Καρανικολάου


ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

ΠΟΥ:

Θέατρο "Βρετάνια", Παιδική-Εφηβική Σκηνή, Πανεπιστημίου 7, τηλ. κρατήσεων 210 5325563, 6977 063881.

ΠΟΤΕ:

Κάθε Σάββατο στις 13:00 και Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00. Καθημερινές για σχολεία.

ΠΟΣΟ:


Κανονικό 12 ευρώ, παιδικό 10 ευρώ, οικογενειακό (4 άτομα) 40 ευρώ, ανέργων και φοιτητικό 8 Ευρώ. Τιμή εισιτηρίου για σχολεία 8 ευρώ.

 Πηγή: Athina984.gr