AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Νοε 2015

Συσκέψεις της Ε.Ο.Σ.Σ με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης


Η αναγκαστικότητα ήταν το κύριο ζήτημα συζήτησης στη σύσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του υπουργού Ευάγγελου Αποστόλου. Συμμετείχαν εκπρόσωποι τεσσάρων αναγκαστικών Συνεταιρισμών (Ε.Ο.Σ.Σ., Κρόκου Κοζάνης, Σαντορίνης και ΄Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης, της Ν.Δ Δ. Σταμάτης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Την Ε.Ο.Σ.Σ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της Ιωάννης Καραγιάννης, τα μέλη του Δ.Σ Ευάγγελος Χαριλάου και Στέλιος Γιαννικάκης και ο γενικός διευθυντής Ηλίας Καριώτογλου.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταργήσει την αναγκαστικότητα, λόγω των πιέσεων που, όπως είπε, δέχεται από το "κουαρτέτο" και επειδή το μέτρο βρίσκεται στην "εργαλειοθήκη" του Ο.Ο.Σ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι σε προγενέστερη συνάντηση του υπουργού με το Δ.Σ της Ε.Ο.Σ.Σ (1/4/2015), υπήρξε η δέσμευσή του, παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη και του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου, ότι η αναγκαστικότητα θα καταργηθεί μόνο σε περίπτωση παραπομπής και καταδίκης της Ελλάδας. Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε καν παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την Ε.ΟΣ.Σ, "η αντίδραση των εκπροσώπων των τεσσάρων αναγκαστικών Συνεταιρισμών ήταν ακαριαία και η στήριξή τους στην αναγκαστικότητα ομόφωνη, ομόθυμη, αποφασιστική και ξεκάθαρη.

Μπροστά στο αρραγές μέτωπο των αναγκαστικών Συνεταιρισμών, ο κ. υπουργός υποχώρησε και δεσμεύτηκε εκ νέου για τη διατήρηση της αναγκαστικότητας, εκτός και αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και προκύψουν πρόστιμα για τη χώρα, για συνεργασία του Υπουργείου με τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η νομική άμυνα της χώρας και δέχτηκε ορισμένες βελτιώσεις του νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που προτάθηκαν.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής από εκπροσώπους και νομικούς συμβούλους των τεσσάρων αναγκαστικών Συνεταιρισμών, η οποία, σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα παρεμβαίνει στις εξελίξεις και θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της λαθρεμπορίας των προϊόντων, που κατά νόμο αποκλειστικά συγκεντρώνουν, μεταποιούν και εμπορεύονται οι αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί για λογαριασμό των παραγωγών-συνεταίρων τους
".

* Και την περασμένη Κυριακή, στη Σάμο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ε.Ο.Σ.Σ, αποτελούμενης από τον Πρόεδρό της Ιωάννη Καραγιάννη, τους διοικητικούς συμβούλους Ιωάννη Βογιατζή, Στέλιο Γιαννικάκη και τον γενικό διευθυντή Ηλία Καριώτογλου, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη.

Παρέστησαν ο βουλευτής Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Ετέθησαν τα θέματα της αναγκαστικότητας, του τραπεζικού δανεισμού και της απώλειας επιδοτήσεων, λόγω της ύπαρξης διαφορετικών χαρτογραφικών βάσεων Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και αμπελουργικού μητρώου.

Σύμφωνα με την Ε.Ο.Σ.Σ, "ο υφυπουργός συμφώνησε στην πολιτική και νομική στήριξη της αναγκαστικότητας. Υπέρ της αναγκαστικότητας τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, ο οποίος μάλιστα ζήτησε τη σαφή θέση και συνδρομή του υπουργείου, ώστε να εφαρμοστεί ο αναγκαστικός νόμος στις περιπτώσεις των δύο παρανόμως ιδρυθέντων και λειτουργούντων οινοποιείων.

Ο κ. Υφυπουργός συμφώνησε ότι μεγάλο μέρος του χρέους της Ε.Ο.Σ.Σ είναι άδικο και οφείλεται στον τετραπλασιασμό των επιτοκίων και ότι πρέπει να ελαφρυνθεί. Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους τάχθηκε και ο βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης.

Ο κ. υφυπουργός συμφώνησε να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης του Σαμιακού αμπελώνα στους παραδοσιακούς αμπελώνες, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω αύξηση της στρεμματικής ενίσχυσης. Το θέμα ετέθη από μέλος του ΔΣ της Ε.Ο.Σ.Σ
".

Όπως αναφέρει η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, κατάργηση της αναγκαστικότητας "σημαίνει θυσία του δημοσίου συμφέροντος των αμπελουργών και του τόπου στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων. Σημαίνει και διάλυση της αμπελουργίας, που είναι η σημαντικότερη παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα του νησιού. Σημαίνει επαναφορά των συνθηκών, προ του 1934. Σημαίνει απρόβλεπτες συνέπειες στην ποιότητα του προϊόντος.
                                                          
Το ΔΣ της Ε.Ο.Σ.Σ καλεί τους αμπελουργούς, την οργανωμένη τοπική κοινωνία, τον κάθε Σαμιώτη, σε αγωνιστική ετοιμότητα για την ανατροπή μιας τέτοιας εξέλιξης, ανεξάρτητα από την όποια νομική κατάληξη της υπόθεσης.

Καλεί επίσης τους αμπελουργούς και τους Σαμιώτες να παλέψουν για ελάφρυνση του χρέους και της φορολογίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΓΣ της Ε.Ο.Σ.Σ."
.