AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Νοε 2015

Το Επιμελητήριο Σάμου για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί



Επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη σχετικό με τον φόρο που θα επιβληθεί στο κρασί απέστειλε το Επιμελητήριο Σάμου. Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά ειδικό φόρο κατανάλωσης 20 λεπτών, και όχι 40 όπως ήταν οι αρχικές σκέψεις της.


Πιο αναλυτικά, μετά την ανάλογη επιστολή της Ε.Ο.Σ.Σ, και το τοπικό Επιμελητήριο εμφανίζεται αρνητικό στην επιβολή τού εν λόγω φόρου και δια του Προέδρου του, Γιώργου Κυριαζή, επισημαίνει:

"Ήταν μεγάλη η έκπληξή μας όταν ακούσαμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την πρόθεση της Κυβέρνησης να εισαγάγει νέο φόρο στο ελληνικό κρασί και συγκεκριμένα 0,40 λεπτά ανά λίτρο και αυτό ως ισοδύναμο της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ο κλάδος του οίνου είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και ένας από τους λίγους κερδοφόρους που απόμειναν, όπως όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι έχει πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της κρίσης των τελευταίων ετών και παρόλα αυτά συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους που διατηρούν τη δυναμική τους στην ελληνική οικονομία και την παγκόσμια αγορά.

Ο Νομός Σάμου αποτελεί μια οινοπαραγωγό περιοχή, από τα αρχαία χρόνια, με την παραγωγή του διάσημου γλυκού κρασιού από μοσχάτα σταφύλια, μοναδικό σε όλο τον κόσμο.

 Εάν επιβληθεί ο νέος φόρος δεν θα επηρεάσει αρνητικά μόνο το εμπόριο και τον δευτερογενή τομέα, αλλά θα επηρεάσει  τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή και η αύξηση της τιμής δεν θα μεταφερθεί μόνο στον καταναλωτή, αλλά και στα οινοποιεία και στους αγρότες.

Όταν ως χώρα θέτουμε ως στόχο την ανάπτυξη και τις επενδύσεις για έξοδο από την κρίση και καθημερινά αναφέρουμε τον όρο 'ανάπτυξη', αλλά παράλληλα αυξάνουμε τη φορολογία, τότε ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θέλουμε, και ποιος τελικά φταίει που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση και ακόμα θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν γίνονται επενδύσεις ή γιατί κλείνουν επιχειρήσεις.

Κύριοι Υπουργοί,

Παρακαλούμε όπως αναθεωρήσετε τις όποιες αποφάσεις σχετικά με την επιβάρυνση του κλάδου οίνου, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία".