AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Δεκ 2015

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας για το 2016


Εν όψει του νέου έτους 2016 ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος εξέδωσε μήνυμα προς τον λαό των νησιών μας. Στο μήνυμα αυτό αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Καθώς εισερχόμαστε στον «νέον ἐνιαυτόν τῆς χρηστότητος τοῦ Κυρίου», χρέος όλων μας είναι, αφού ευχαριστήσωμε τον Πανάγαθο Θεό και Πατέρα μας για τις ευεργεσίες του, να εξετάσωμε τα πεπραγμένα μας κατά τον έτος που ήδη παρήλθε. Να κάνωμε δηλαδή ένα πνευματικό αυτοέλεγχο, ένα απολογισμό των πράξεων ή των παραλείψεων, ώστε στη συνέχεια να χαράξωμε την πνευματική μας πορεία στους δρόμους των αρετών της Χάριτος του Θεού.

Ας αναλογισθούμε, αν πιστεύσαμε στον Θεό και Πατέρα μας με όλη την δύναμη της ψυχής μας, αν με ευάρεστο τρόπο Τον λατρεύσαμε αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στην θεία Πρόνοιά Του. Αν ως Γονείς, Δάσκαλοι και Κληρικοί κάναμε τουλάχιστον τον καθήκον μας.


Κι αν ο απολογισμός μας υστερεί, τότε από σήμερα πλέον ας ακολουθήσωμε την προτροπή του Αποστόλου Παύλου, που γράφει προς τους Φιλιππησίους: «Ξεχνώ αυτά που είναι πίσω μου και ανήκουν στο παρελθόν και κάνω ο,τι μπορώ για να φθάσω αυτά που βρίσκονται μπροστά σου» (γ 13).

Ο καινούργιος χρόνος, που ανέτειλε είναι μια νέα ευκαιρία, που μας δίδει ο Θεός. Ευκαιρία διορθώσεώς μας και επανεντροχιασμού μας στο δρόμο της πίστεως, των χριστιανικών Αρχών και πεποιθήσεών μας. Στο δρόμο της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεώς μας, στον δρόμο της εντιμότητος και της αξιοπρεπείας.

Επιτακτική ανάγκη να αφυπνισθούμε πνευματικά όλοι μας. Να κάνουμε μια ειλικρινή αυτοκριτική. Να ‘δούμε τα συντρίμμια, που είναι συσσωρευμένα δίπλα μας και γύρω μας. Να καταλάβουμε την ηθική και πνευματική κρίση του καιρού μας και να αλλάξουμε τρόπο ζωής μέσα από την οδό της ταπείνωσης και της μετανοίας. Να αγωνισθούμε για την θεραπεία και την μεταμόρφωση των ατομικών μας παθών αλλά και την θεραπεία των κοινωνικών κακών.

Ως Πνευματικός σας Πατέρας και Επίσκοπος σας καλώ σε αυτοκριτική, με σκοπό να λάβωμε ειλικρινείς αποφάσεις καλής αξιοποιήσεως του καινούργιου χρόνου, ώστε με την χάρη του Θεού στο τέλος του χρόνου να παρουσιάσει η Ελλάδα μας και τα Νησιά μας καλύτερη όψη από αυτήν, που έχουμε σήμερα.

Ο χρόνος κυλά και φεύγει ανεπιστρεπτί και είναι κρίμα να τον χρησιμοποιούμε για την ηθική μας καταστροφή.


Αγαπητοί μου,

Η χρονιά που μόλις τελείωσε, υπήρξε για τον Επίσκοπό σας ένας σταθμός.

Συμπληρώθηκε μια εικοσαετία (1995-2015) από την ημέρα κατά την οποία το έλεος του Θεού μας κατέστησε Επίσκοπο και Ποιμένα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Όλα αυτά τα χρόνια στηριχθήκαμε στην πίστη στον Θεό, στην προσευχή και την σκέπη Του, στις πρεσβείες της Παναγίας μας και των Αγίων μας και αγωνισθήκαμε με μοναδικό σκοπό την κατά Θεόν προκοπήν όλων Σας, την διατήρηση τη τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς των Νησιών μας. Την πρόοδο της πνευματικής πορείας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Πιστεύουμε ότι ο Θεός ευλόγησε και ευλογεί και αυξάνει το έργο μας, πληθύνοντας συνάμα και τις ευκαιρίες της σωτηρίας για το καθένα από εμάς.

Χάριτες λοιπόν οφείλονται στον Πανοικτίρμονα Θεό για ο,τι έγινε. Κι αν έγινε κάτι σημαντικό δεν είναι δικό μας, αλλά προς δόξαν του Αγίου ονόματός Του.

Ατενίζοντας σήμερα προς την αιωνιότητα εγκαινιάζουμε ένα ακόμη έτος Εκκλησιαστικής και Ποιμαντικής διακονίας και η ταπεινότητά μας υπόσχεται, ότι με τη Χάρη του Θεού θα συνεχίσει να αναλώνει τις πνευματικές και σωματικές της δυνάμεις στην υπηρεσία του λαού του Κυρίου μας.

Παρακαλώ μόνον να έχω τις προσευχές σας, την αφοσίωσή σας, την υπακοή σας και την πρόθυμη συμπαράστασή σας στο ποιμαντικό, ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Εύχομαι ο Ενανθρωπήσας Κύριός μας να σας χαρίζει υγεία σώματος και ψυχής, φωτισμό για σωστή αξιοποίηση του χρόνου, για μια καλύτερη ζωή με ευσέβεια και φόβο Θεού.

Καλή, ευλογημένη και καρποφόρα η καινούργια χρονιά.

Με  πατρική  αγάπη Χριστού


Ο Επίσκοπός Σας


† Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος
"