AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Δεκ 2015

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παρουσίαση της Σάμου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021!


Η υποψηφιότητα του Δήμου Σάμου για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 παρουσιάστηκε επίσημα την Τρίτη στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση μαζικά έδωσε το παρών, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, η αθηναϊκή παροικία των Σαμιωτών, αλλά και πλήθος κόσμου.

Την υποψηφιότητα της Σάμου υποστήριξαν, μεταξύ των άλλων, ο Τζακ Λανγκ, πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, πρόεδρος του Ινστιτούτου του Αραβικού Κόσμου και πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής στήριξης του φακέλου υποψηφιότητας του Δήμου Σάμου, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, βουλευτής Σάμου, η Δήμητρα Τσανάκα, Δήμαρχος Καβάλας και ο Μάρτιν Χορν, μέλος της γερμανικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο επίτιμος πρόεδρος του Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης κ.Σπύρος Μερκούρης ενώ μίλησαν: ο Πύρρος Μερκούρης, επιστημονικός σύμβουλος της επιτροπής σύστασης του φακέλου υποψηφιότητας και η  Έλενα Χουσνή, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Σάμου.

Την παρουσίαση έκλεισε ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος τονίζοντας τους στρατηγικούς άξονες τις υποψηφιότητας της Σάμου.

Διαβάστε το περιεχόμενο της ομιλίας του:

""Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ από καρδιάς για την παρουσία σας απόψε εδώ, στη φιλόξενη πολιτιστική εστία του Ιδρύματος Θεοχαράκη.
Η αποψινή εκδήλωση, με αφορμή την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της Σάμου για τον τίτλο της ΠΠ της Ευρώπης 2021, αποτελεί  ταυτόχρονα μια κατάληξη και μια αφετηρία.
Έμπνευση για την πρόταση αυτή αποτέλεσε η ανάγκη ανάδειξης/προώθησης της αρχής της νησιωτικότητας. Κύρια σημεία της "Αρχής της Νησιωτικότητας" είναι:

1) Επέκταση ή προσαρμογή των διευρωπαϊκών δικτύων στα νησιά, συμπεριλαμβανόμενου του "μεταφορικού ισοδύναμου".

2) Ειδικό καθεστώς στους κανονισμούς των Διαρθρωτικών και των Επενδυτικών   Ταμείων (ESI Funds) της ΕΕ, για τις νησιωτικές περιοχές ή/και τα νησιά, που θα τροποποιεί ή εξειδικεύει τους κανονισμούς που πρόσφατα εγκρίθηκαν.

3) Ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων.

4) Ειδικό φορολογικό καθεστώς και μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α.

5) Ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα της Ε.Ε και ειδική αναφορά στα νησιά στις εκθέσεις αξιολόγησης επιπτώσεων (impact assessment reports) που συνοδεύουν κάθε νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Ε.Ε.

6) Εξέταση κάθε άλλης δυνατότητας με βάση τις υπάρχουσες ειδικές νομικές βάσεις ή πρόταση ανάληψης νέας δράσης με βάση γενικές εξουσιοδοτικές διατάξεις.
 
7) Στήριξη κατά προτεραιότητα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCIs) που συνδέονται κυρίως με την Κύπρο και την Κρήτη, καθώς και άλλων που μπορούν στο μέλλον να καλύψουν και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Η υποβολή του φακέλου μας είναι η κατάληξη μιας πολύμηνης συλλογικής προσπάθειας, που κινητροδότησε και κινητοποίησε το σύνολο των ζωντανών δυνάμεων του νησιού μας. Και είναι η αφετηρία για την τελική ευθεία προς την επιλογή της πόλης που θα έχει την τιμή να  εκπροσωπήσει τον πολιτισμό της χώρας μας το 2021.

Η υποψηφιότητά μας είναι ένας στόχος που τοποθετεί τον πήχη ψηλά και βλέπει μακριά. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε το ακριτικό νησί μας, με ιστορία 8 χιλιάδων ετών,  σε πανευρωπαϊκό κέντρο, υπενθυμίζοντας στην Ευρώπη –αλλά και στην Ελλάδα- ότι στη Σάμο διασταυρώνονται οι βασικοί άξονες του Ελληνογενούς ευρωπαϊκού πολιτισμού: η φιλοσοφία με τον Πυθαγόρα, η επιστήμη με τον Αρίσταρχο, η τεχνολογία με τον Ευπαλίνο.

Εμπνευστήκαμε από το Πυθαγόρειο Θεώρημα του πολιτισμού: Ανθρωπος2+Δημιουγικότητα2=Πολιτισμός2. Σύνθημά μας: "Η γνώση συνδέει". Συνδέει ανθρώπους, λαούς, εποχές, πολιτισμούς. Η γνώση ενθαρρύνει την επικοινωνία και την αλληλοκατανόηση χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η Σάμος είναι το νησί της αρμονίας. Ο Πυθαγόρας θεωρούσε την αρμονία ως πηγή των πάντων και πράγματι η αρμονία είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τους ολοκληρωμένους ανθρώπους όπως και τις ολοκληρωμένες κοινωνίες, τους ώριμους πολιτισμούς και τις χρυσές εποχές της ανθρωπότητας. Η Σάμος είναι εξάλλου και το νησί της φυσικής αρμονίας, το νησί όπου συναντώνται αρμονικά οι βουνοκορφές με τα κύματα, το πράσινο με το γαλάζιο, τα βράχια και η αρμύρα με τα αμπέλια και την ανθοφορία.

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε τον επίζηλο τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τη θέση του αουτσάιντερ, γιατί εμπνεόμαστε από το νησί μας και πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Ο τίτλος που διεκδικούμε είναι το διαβατήριο μιας νέας εποχής για τη Σάμο, είναι υποψηφιότητα για ένα αναβαθμισμένο μέλλον, είναι όραμα δημιουργίας ενός μοντέλου πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί και να αναπαραχθεί και σε άλλα νησιά και παράκτιες πόλεις της Μεσογείου.

Η Σάμος του 2015 προσβλέπει στο 2021 σηματοδοτώντας τη φιλοδοξία του νησιού μας να "επανεφεύρει" τον εαυτό του και να αναδειχθεί πανευρωπαϊκά και διεθνώς ως ένα δυναμικό νέο κέντρο πολιτιστικής συνύπαρξης και δημιουργίας, ως μία γέφυρα συνύπαρξης πολιτισμών, ιδεών, αξιών και ανθρώπων. Το νησί μας αποτελεί μια φυσική γεωγραφική γέφυρα που προσβλέπει σε μια ανθρώπινη κοινότητα χωρίς σύνορα, προκαταλήψεις, φραγμούς και εμπόδια.

Τα νησιά Φούρνοι και Ικαρία αλλά και η Λήμνος, η Χίος και η Πάτμος περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό μας. Η Περιφέρεια του Β. Αιγαίου αποτελεί ενιαία κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ενότητα η οποία θα προαχθεί ακόμα περισσότερο με νέες συνέργειες και τη δημιουργική πνοή που θα φέρει ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Διεκδικούμε, την επανατοποθέτηση της Σάμου στην ιστορία και το γίγνεσθαι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αυτός είναι ο νοερός άξονας της πρότασής μας, της υποψηφιότητάς μας, αυτός είναι ο δεδηλωμένος στόχος της Δημοτικής Αρχής –αυτός είναι ο στόχος, η φιλοδοξία, το όραμα μας!

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία και τη στήριξή σας!"
"

Δείτε δεκάδες φωτογραφίες από την εκδήλωση!