AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Φεβ 2016

Παρουσίαση βιβλίου του Σαμιώτη καθηγητή Κώστα Σοφούλη στην Αθήνα στις 25/2


Οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης, το περιοδικό σαμιακών γραμμάτων και τεχνών "Απόπλους" και το ηλεκτρονικό περιοδικό "Μεταρρρύθμιση" διοργανώνουν την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στην Αθήνα την παρουσίαση του βιβλίου του Σαμιώτη καθηγητή Κώστα Σοφούλη με τίτλο "Η Επιστροφή".

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 20:00 στον χώρο "Poems & Crimes" των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, οδός Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, 60 μέτρα από το μετρό (τηλέφωνο 2103228839).

Το μυθιστόρημα θα παρουσιάσουν ο Βαγγέλης Δημητριάδης, ο Χρίστος Λάνδρος και η Ηρώ Παπαμόσχου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη.


Απόσπασμα από το βιβλίο:

"Τελικά πήρα την απόφαση να εγκαταλείψω το στασίδι μου στην αυλή και να περάσω στο σπίτι. Η παρέα μέσα στο ευρύχωρο καθιστικό το είχε ρίξει στο κρασάκι, τιμώντας τους θρυλικούς μεζέδες της Μαντώς.

-Ε, καιρός ήταν να μας τιμήσεις, δα, είπε ο Δημήτρης, με γεμάτο το στόμα αλλά χαμογελαστός και πρόσχαρος. Μη νομίζεις πως δε σε είδαμε, συνέχισε, αλλά μας είπε η Μαντώ πως κάτι σε βασανίζει τώρα τελευταία και το σκέφτεσαι στη μοναξιά σου.

Γι' αυτό και δεν σε περιμέναμε για ν' αρχίσουμε τα μπουκώματα. Αλλά, τι λέω; Εσύ έχεις πολύ καλύτερο διασκελισμό. Θα μας προλάβεις και θα μας ξεπεράσεις κιόλας στις μπούκες.

Κατάπιε κι έσκασε στα γέλια συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους στον υπαινιγμό για τη θρυλική λαιμαργία μου. Γρήγορα πέρασα σ' εκείνη τη γλυκιά διάθεση που σου δίνει μια καλοδιάθετη παρέα που απρόσκλητα έρχεται για να δέσει αυθόρμητα την εγκατάστασή σου με τον ιστό της δικής της καθημερινότητας στον καινούργιο τόπο σου.

Γιατί, εδώ που τα λέμε, ύστερα από πενήντα τόσα χρόνια ο τόπος ήταν για την ιστορία μου νέος, αδιάφορα αν η δική μου ψυχή τον χρωμάτιζε σαν τη γη της επαγγελίας, όπου γύριζα σαν άσωτος λιποτάκτης. Λιποτάκτης, όμως, που είχε βάλει θεληματικά οριστικό τέλος στις περιπλανήσεις του για να παραδοθεί στο υπόλοιπο της μοίρας του. Αυτό ήταν το ελαφρυντικό μου. Άλλωστε, από την πρώτη ήδη μέρα που έφτασα εδώ, αναζητούσα σιωπηρά μέσα μου το σημάδι κάποιου γείτονα. Του γείτονα που όλοι μας έχουμε ανάγκη, ακόμη κι αν δεν το ομολογούμε, για να μην πνιγούμε στη μοναξιά της μεγαλειότητάς μας".