AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Μαρ 2016

Αιχμαλώτιζε μικροπούλια με ξόβεργες στη Σάμο-Τι λέει το "Αρχιπέλαγος"

Καρδερίνες και Μαυροσκούφηδες - τα λαθραία θηράματα του πρόσφατου περιστατικού

Και νέο περιστατικό λαθροθηρίας ωδικών πτηνών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Σάμου εντόπισε τις προηγούμενες μέρες το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", στο πλαίσιο καταγραφής των πληθυσμών μεταναστευτικών πουλιών κατά το ξημέρωμα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του εντόπισαν έναν άντρα που αιχμαλώτιζε μικροπούλια (καρδερίνες, μαυροσκούφηδες κλπ), χρησιμοποιώντας ξόβεργες.


Καρδερίνα που παγιδεύτηκε σε ξόβεργα. Όσα πουλιά θανατώνονται συνήθως χρησιμοποιούνται ως πολύ ακριβά εδέσματα. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα θηλυκά που δεν ... κελαηδούν "επαρκώς για διακοσμητική χρήση"!


Ειδοποιήθηκε η Θηροφυλακή και με την άμεση ανταπόκριση του θηροφύλακα κ. Κοντοριάνου ο λαθροθήρας συνελήφθη με τη διαδικασία αυτόφωρου και εν συνεχεία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Η δίκη έγινε άμεσα και του επιβλήθηκε η ανάλογη ποινή, ενώ τα ωδικά πτηνά απελευθερώθηκαν και πάλι στο φυσικό περιβάλλον τους.

Σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα (Ν.Δ. 86/69 -ΦΕΚ Α' 7), η λαθροθηρία πουλιών, ανάλογα με την περίπτωση, τιμωρείται ακόμα και με άμεση φυλάκιση 2 ετών, χωρίς τη δυνατότητα έφεσης ή εξαγοράς.

Όπως αναφέρει το "Αρχιπέλαγος", το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. "Έχουμε ενδείξεις και πληροφορίες για δραστηριότητα λαθροθήρων και σε άλλες περιοχές τις οποίες και παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές" λένε τα στελέχη του. Όπως εξηγούν, "πρόκειται για ένα εκτεταμένο, παράνομο και ανήθικο λαθρεμπόριο. Τα πουλιά αυτά, είτε τοποθετούνται σε κλουβιά και πωλούνται για λόγους διακόσμησης- ψυχαγωγίας (!), είτε, σύμφωνα μία νέα μόδα, πωλούνται ως πολύ ακριβά εδέσματα σε gourmet εστιατόρια (π.χ. σε εστιατόρια της Κύπρου), όπου το κόστος φτάνει τα 80 ευρώ ανά μερίδα".

Σύμφωνα με αναφορά της Birdlife International, υπολογίζεται ότι 25 εκατομμύρια πτηνών σκοτώνονται κάθε χρόνο παράνομα ή παγιδεύονται σε ξόβεργες στη Μεσόγειο. Το 45% των λαθραίων θηραμάτων στη Μεσόγειο αποτελείται από μαυροσκούφηδες, ενώ η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στο παράνομο κυνήγι καρδερίνων. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 704.000 πουλιά σκοτώνονται παράνομα στην Ελλάδα κάθε χρόνο.

Τα παγιδευμένα άγρια πουλιά, δυστυχώς ακόμα αποτελούν συνηθισμένη και από πολλούς αποδεκτή εικόνα στην Ελλάδα.


Στόχος του "Αρχιπελάγους", που έχει την έδρα του στη Σάμο, είναι να συμβάλλει ώστε να εξαλειφθεί η λαθροθηρία. "Η δράση μας καλύπτει κυρίως τις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου όπου έχουμε τη δυνατότητα να εποπτεύουμε καθημερινά. Όμως, για να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτό το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα σε όλη την Ελλάδα, είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθούμε όλοι, είτε ως φορείς είτε ως άτομα, αξιοποιώντας κάθε πληροφορία ή ένδειξη που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό και την αποτελεσματική καταπολέμηση της λαθροθηρίας" σημειώνει το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" που καλεί τους πολίτες να έχουν αυξημένη την προσοχή τους για τον εντοπισμό αντίστοιχων περιστατικών.