AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Απρ 2016

Τα παραδοσιακά έθιμα της Κυριακής των Βαΐων στη Σάμο

 

Η Ορθοδοξία γιορτάζει αύριο την Κυριακή των Βαΐων και, με την ευκαιρία αυτή, ας δούμε ποια είναι τα παραδοσιακά έθιμα της ημέρας αυτής στη Σάμο.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Νικόλαου Δημητρίου "Λαογραφικά της Σάμου", "οι Σαμιώτες τη μέρα αυτή παίρνουν βάγια από το χέρι του παπά, αλλά όταν γυρίζουν στο σπίτι τα αφήνουν έξω από αυτό. Μετά το φαγητό παίρνουν μερικά κλωνάρια από βάγια και πηγαίνουν στα κτήματά τους όπου ρίχνουν ένα κλωναράκι στο καθένα, για να "βαΐσουν" και αυτά.

Όσα βάγια μείνουν, τα παίρνουν τη άλλη μέρα στο σπίτι, τα βάζουν μέσα σε μικρά κεντητά ή πλεκτά σακουλάκια, τα "βαϊουσάκλα", και τα τοποθετούν δίπλα στις εικόνες στο εικονοστάσι. Τα φυλάνε εκεί όλο το χρόνο, για το κάπνισμα των τυχόν αβασκαμένων και βλαστημημένων αρρώστων.

Τα βάγια τα κουβαλούν από τις ρεματιές στην εκκλησιά οι νιόγαμπροι της χρονιάς. Οι λεύτεροι και οι λεύτερες παίρνουν τα βάγια με το αριστερό τους χέρι, χωρίς να φιλήσουν το χέρι του παπά. Αντίδωρο δεν παίρνουν ούτε μιλούν σε κανένα. Φεύγουν για το σπίτι τους και όποιο όνομα πρωτοσυναντήσουν ή πρωτοακούσουν, τέτοιο όνομα θα έχει και ο μέλλων (ή η μέλλουσα) σύζυγός τους
".

Την Κυριακή των Βαΐων, 24 Απριλίου, ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος θα ιερουργήσει από τις 08:45 στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Βουρλιωτών.