AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Απρ 2016

"Να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά που επλήγησαν από το προσφυγικό"


Επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς απέστειλε τη Μεγάλη Τετάρτη ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, με την οποία ζητά την εξαίρεση της Σάμου και άλλων τριών νησιών από την αύξηση του ΦΠΑ.

Πιο αναλυτικά, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπ. Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο δήμαρχος Σάμου αναφέρει:

"Με την παρούσα θα θέλαμε να επισημάνουμε το θέμα της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι πρότινος για τα νησιά μας (μειωμένοι συντελεστές κατά 30% συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα).
Γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά ότι το  ειδικό φορολογικό καθεστώς προβλέφθηκε από την ελληνική Πολιτεία με σκοπό να αντισταθμίσει ως ένα βαθμό τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/77/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992, στο άρθρο 120 προβλέπει εξαιρέσεις στην εφαρμογή του κοινού συστήματος του ΦΠΑ στα κράτη-μέλη. Για τις εξαιρέσεις αυτές έχει τοποθετηθεί θετικά και ο αρμόδιος πρώην Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Olli Rehn. Ας σημειωθεί δε ότι η Οδηγία έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών. Επιπροσθέτως, μόλις στις 4 Φεβρουαρίου 2016, το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε την ειδική κατάσταση των νησιών της Ένωσης, υιοθετώντας  ψήφισμα υπέρ της νησιωτικότητας (το οποίο βασίστηκε σε εισήγηση της Προέδρου της Επιτροπής  Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Iskra Mihaylova).

Με βάση τα παραπάνω, και με την επισήμανση ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. αποκλίνει τα μέγιστα από τους στόχους της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς (τα συνολικά έσοδα από τον Φ.Π.Α. το 2014 ήταν 13 δις 613 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2015 ήταν μόλις 12 εκατομμύρια παραπάνω -απέχοντας κατά πολύ από τον στόχο της αύξησης των εσόδων κατά 450 εκ. ευρώ), αιτούμαστε:

Να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της σχετικής διάταξης που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 και αφορούσε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. (Ν. 4334 τον Ιούλιο του 2015 και Ν.4336 στις 14.08.2015)".

"Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρούμε ότι η εξαίρεση των τεσσάρων νησιών (Σάμος, Λέσβος, Χίος και Κως) που έχουν πληγεί από το προσφυγικό/μεταναστευτικό κύμα θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα και κατά προτεραιότητα. Τα νησιά αυτά ανέλαβαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος και πλήρωσαν υπέρογκο κόστος στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος. Δικαιούνται ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, εντός του πλαισίου των βασικών ενωσιακών αρχών που θα δώσει ανάσα στην κοινωνία, στον τουρισμό και συνολικά στην οικονομία τους
" θεωρεί ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.

* Στο μεταξύ, και ο πρόεδροs του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), Θρασύβουλος Καλογρίδης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ότι "ειδικά τώρα που οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές και μεταναστατευτικές ροές έχουν καταρρακώσει την χειμαζόμενη από την κρίση οικονομία των νησιών μας, με τον τουρισμό -που αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα στήριξης- να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, δεδομένου ότι σύμφωνα με επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος και Κω η πτώση αναμένεται να κυμανθεί απ΄60-90% σε σχέση με πέρσι, ζητούμε να περιληφθεί διάταξη  για τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος και Κω και καθ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης να προβλέπεται αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νήσο Λέσβο βάση του Ν.4334/2015 και παράταση και επέκταση των άρθρων 15 παρ. 5 και 29 παρ. 5 του Ν. 4172/2013 όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4223/2013.

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) εκπροσωπώντας τα Επιμελητήρια των ελληνικών νησιών έχει την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στην βασική της αρχή για 'δίκαιο και κοινωνικό κράτος', χωρίς να διαλύσει την μικρομεσαία νησιωτική επιχειρηματικότητα
" σημείωσε ο κ. Καλογρίδης.