AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Ιουν 2016

Ερωτήσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση για τα προβλήματα στο Άνω Βαθύ Σάμου

Φωτογραφία του Γιάννη Παλαιοκαστρίτη

Ερωτήσεις για προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Άνω Βαθέος Σάμου και τα οποία καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στη πρόσφατη περιοδεία των δημοτικών και τοπικών συμβούλων του Κ.Κ.Ε, κατέθεσε γραπτά στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση".

Παράλληλα οι δημοτικοί σύμβουλοι του Κ.Κ.Ε έθεσαν ερώτηση για την αφόρητη δυσοσμία της παραλίας της πόλης Σάμου που συνεχίζεται παρά τη λειτουργία του βιολογικού. Στην απάντηση τόσο του δημάρχου όσο και του προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών, αναδείχθηκε και πάλι ως αιτία η ανεπαρκής μελέτη του έργου του καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς των λυμάτων που μέχρι τώρα στις απόπειρες να τεθεί σε λειτουργία παρουσιάζει σοβαρές βλάβες. Όπως ειπώθηκε, το έργο πέραν των άλλων κινδυνεύει - αν δεν λειτουργήσει κανονικά - να απενταχθεί μαζί με όλα τα έργα αποχέτευσης της πρωτεύουσας του νησιού, γεγονός που θα σημάνει δυσβάσταχτο κόστος για το δήμο γιατί πρέπει να επιστραφεί η Κοινοτική χρηματοδότηση και θα τον οδηγήσει σε χρεωκοπία.

Δείτε αναλυτικά τις ερωτήσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το Άνω Βαθύ στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου.


"ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΒΑΘΙΟΥ

Στο Πάνω Βαθύ στη περιοχή Χιώτικα ο μόνος δρόμος που διασχίζει τη περιοχή και επιτρέπει τη διέλευση μικρών αυτοκινήτων , καταλήγει σε αδιέξοδο με σκαλάκια στο σημείο επαφής με το δρόμο που οδηγεί στη Βλαμαρή.
Επί πολλά χρόνια μόνιμο αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι να μετασκευαστεί εκείνο το σημείο σε αμαξιτό δρόμο ώστε με τη μονοδρόμησή του  να επιτραπεί  η διέλευση οχημάτων με πολλαπλά οφέλη όπως η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων, ασθενοφόρου κλπ.
Πρόσφατα οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έκαναν αυτοψία στο συγκεκριμένο σημείο, για να διαπιστώσουν αν τεχνικά είναι εφικτό.
Ρωτάμε τον κ Δήμαρχο και τις υπηρεσίες αν πρόκειται να ικανοποιηθεί αυτό το εύλογο αίτημα των κατοίκων και σε τι πόρισμα κατέληξε η αυτοψία των υπηρεσιών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΒΑΘΙΟΥ

Η πλακόστρωση που είχε γίνει στους κεντρικούς δρόμους του Πάνω Βαθιού έχει από το χρόνο αποψιλωθεί σε πολλά σημεία, προκαλώντας λακκούβες επικίνδυνες για τους διερχόμενους. Πέρα απ’ αυτό αποτελεί αισθητικό πρόβλημα και ορατό δείκτη εγκατάλειψης του χωριού. Παρ’ ότι ο Τοπικός μας σύμβουλος έχει θέσει πολλές φορές το ζήτημα στο Τ. Σ  δεν έχει υπάρξει μέριμνα παρά μόνο μια πρόχειρη συγκόλληση σε μερικά σημεία που καταστράφηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα
Η αποκατάσταση απαιτεί σοβαρή τεχνική προσέγγιση και όχι προχειρότητες, πριν καταστραφεί ολοσχερώς όλη η πλακόστρωση.
Ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες αν έχουν επιληφθεί του θέματος και αν όχι , τι σκοπεύουν να κάνουν και πότε.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝΙΑΣ


Ο δρόμος που συνδέει το θέατρο Αη Γιαννάκη στο Πάνω Βαθύ με τον περιφερειακό δρόμο είναι μεγάλης σημασίας για το χωριό και εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους του.

Όμως όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί στο σημείο της ρεματιάς της Στήνιας, το οδόστρωμα έχει υποσκαφθεί από τα νερά του ρέματος και έχει καταστήσει το σημείο επικίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς. Είναι προφανές ότι ο δήμος πρέπει να επιληφθεί άμεσα και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφαλούς βατότητας του δρόμου.

Ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες τι σκοπεύουν να κάνουν γι’ αυτό το άμεσης προτεραιότητας ζήτημα
   
ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

Ένα σοβαρό πρόβλημα αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των ορεινών κυρίως χωριών του νησιού είναι τα δεκάδες ανά χωριό ερειπωμένα – μισογκρεμισμένα σπίτια. Αποτελούν εστίες μόλυνσης και κινδύνων για τους γείτονες αυτών των σπιτιών και για όλους τους διερχόμενους αφού εκεί ενδημούν πλήθος τρωκτικά , συσσωρεύονται σκουπίδια και πέφτουν συνεχώς και απροειδοποίητα αποδομούμενα από τη φθορά του χρόνου υλικά.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες τους ο Δήμος τους αγνοεί ή δηλώνει αδύναμος να παρέμβει σε ατομικές ιδιοκτησίες. Όπως γνωρίζουμε όμως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις με τη χρέωση των εξόδων κατεδάφισης και απομάκρυνσης των υλικών της στους ιδιοκτήτες αν εκείνοι δεν το πράξουν. Προφανώς το θέμα κολλάει στη χρηματοδότηση και στο ρίσκο να εισπραχθούν οι οφειλές των ιδιοκτητών.

Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι η σοβαρότητα του προβλήματος απαιτεί λύσεις άμεσες, όπως η καταγραφή ανά ΤΔ των επικίνδυνων σπιτιών, η νόμιμη διαδικασία ενημέρωσης των ιδιοκτητών και  σε περίπτωση που δηλώσουν αδυναμία  να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η άμεση κατεδάφισή τους απο συνεργεία του Δήμου.

Ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο τι πρόκειται να πράξει σ’ αυτή τη κατεύθυνση.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "Κ. ΛΑΧΑΝΑ"


Ένας ιστορικός και δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του Π. Βαθιού ο "Καπετάν Λαχανάς" με εκατοντάδες μέλη , που απασχολεί δημιουργικά σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες δεκάδες κατοίκους του χωριού και ιδιαίτερα νέους και παιδιά στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού στο Ποταμάκι. Πρόκειται για ένα αξιόλογο κτίριο- τεκμήριο της παραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής αφού ήταν ελαιοτριβείο, στο οποίο κατά την κατασκευή και διαμόρφωσή του υπήρξαν κακοτεχνίες. Μια εξ’ αυτών ήταν η κακή μόνωση και η  υγρασία που πότισε το ξύλινο πάτωμα της κάτω αίθουσας με συνέπεια αυτό να καταστραφεί. Ο Σύλλογος μπροστά στην κωλυσιεργία της προηγούμενης δημοτικής αρχής αποφάσισε και με δική του δαπάνη ύψους 5000 ευρώ αποκατάστησε τη ζημιά.

Όμως τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία για τη λειτουργία του Συλλόγου που όπως όλοι οι Σύλλογοι αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα.
Το αίτημα είναι να δοθούν τα χρήματα από το δήμο με βάση τα παραστατικά που υπάρχουν στο Ταμείο του Συλλόγου, και ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο αν θα ανταποκριθεί σ’ αυτό και πότε.