AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Ιουλ 2016

Στάχτη 5.000 στρέμματα στη Σάμο - Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Φωτογραφία του Νίκου Φτηνογιάννη

Σε περίπου 5.000 υπολογίζουν τα καμένα από τη μεγάλη φωτιά στρέμματα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, η οποία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση. Τα 3.000 είναι δασική έκταση και τα υπόλοιπα αγροτική. Και επισήμως, η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 22.15 της Κυριακής. Ευχαριστήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Σάμου προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιχείρηση πυρόσβεσης.

Πιο αναλυτικά, και τη Δευτέρα σε επιφυλακή, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, παραμένουν 54 πυροσβέστες με 26 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρου τμήματος.

Στο μεταξύ, αναβολή για να δικαστούν το πρωί της Πέμπτης από το Αυτόφωρο πήραν ο 46χρονος και ο 23χρονος γιος του που φέρονται ως οι υπαίτιοι για την πρόκληση της φωτιάς στη διάρκεια εργασιών ηλεκτροκόλλησης και κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια.

Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου έκανε τον απολογισμό της επιχείρησής της,  αναφέροντας τα εξής:


"Την 08-07-2016 ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή και ώρα 15:15΄ ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας για πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε σε δασική έκταση στη περιοχή ''Φλόκα'' πλησίον του σκουπιδότοπου του Δήμου Σάμου. Από την πυρκαγιά κάηκε δασική έκταση τριών (3) χιλιάδων στρεμμάτων και αγροτική έκταση δύο (2) χιλιάδων στρεμμάτων περίπου.

Η Υπηρεσία μας επενέβη στο συμβάν με τριάντα (30) υπαλλήλους της Π.Υ. Σάμου, εξήντα (60) υπαλλήλους Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Πεζοπόρα τμήματα με σαράντα τέσσερα (44) άτομα της 2ης ΕΜΑΚ, είκοσι (20) ατόμων της 1ης ΕΜΑΚ, δέκα (10) ατόμων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είκοσι έξι (26) ατόμων της Π.Υ. Σάμου, δεκατρία (13) Πυροσβεστικά οχήματα της Π.Υ. Σάμου, δεκαπέντε (15) Πυροσβεστικά οχήματα Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, πενήντα (50) εθελοντές Πυροσβέστες και είκοσι (20) εθελοντικά Πυροσβεστικά οχήματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σάμου, δύο (2) βυτιοφόρα οχήματα του Δήμου Σάμου, τρία (3) χωματουργικά μηχανήματα, τέσσερα (4) οχήματα μεταφοράς προσωπικού της 79 ΑΔΤΕ, δύο (2) οχήματα μεταφοράς προσωπικού του Δήμου Σάμου, δύο (2) CANANDAIR 415 CL τέσσερα (4) CANANDAIR 415 CL και οκτώ (8) ελικόπτερα διαφόρων τύπων.

Για το παραπάνω συμβάν ενημερώθηκε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου.

Το Ανακριτικό Τμήμα της Υπηρεσίας μας διεξάγει προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς. 

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνισε ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Αθανάσιος Σερεντέλλος. 

Στο συμβάν συμμετείχε ενεργά η 79 ΑΔΤΕ, η ΕΛ.ΑΣ η οποία μερίμνησε για την ασφαλή κίνηση όλων των εμπλεκόμενων οχημάτων στον τόπο της πυρκαγιάς, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικόλαου Κατρακάζο και του κου Γεώργιου Στάντζου, ενώ τον Δήμο Σάμου εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι κος Παρασκευάς Παπαγεωργίου καθώς και οι υπεύθυνοι του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κος Γεώργιος Μανωλιός και Εμμανουήλ Χρήστου. Επίσης υπήρξε συνδρομή της Ε.Ο.Δ. Παραρτήματος Σάμου και συνδρομή στην διοικητική μέριμνα από τον Δήμο Σάμου και τον Ερυθρό Σταυρό
".

Ευχαριστίες

Την ίδια ώρα, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμο, Νίκος Κατρακάζος, εκφράζει ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους συμμετείχαν επί τριήμερο στη μάχη με τις φλόγες. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

"Έχοντας την αρμοδιότητα  του συντονισμού και της λειτουργίας του  Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας  στο νομό Σάμου, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της  μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί μας, θα ήθελα εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων, να ευχαριστήσω δημόσια :

Τη διοίκηση και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Αξίζουν συγχαρητήρια σε κάθε έναν ξεχωριστά για την ανεκτίμητη προσπάθειά τους. Η καθοδήγηση του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων Αντιστράτηγου Π.Σ. κ. Αθανασίου  Σερεντέλλου υπήρξε καθοριστική. Πολλές ευχαριστίες στον Δκτή της Π.Υ. Σάμου Πύραρχο κ. Παναγιώτη Κοτρίδη, τους αξιωματικούς και το προσωπικό. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τους χειριστές των εναέριων μέσων, που με αυταπάρνηση επιχείρησαν.

Το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη για την άμεση κινητοποίηση  και το συνεχές ενδιαφέρον του κατά την  εξέλιξη της φωτιάς. 

Τη διοίκηση και το προσωπικό της 79 ΑΔΤΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας ,του Λιμενικού Σώματος,  του Πολεμικού Ναυτικού και του Δασαρχείου Σάμου  για τον συντεταγμένο και ουσιαστικό τρόπο που έδρασαν.

Τον Δήμο Σάμου για την άμεση κινητοποίηση και διάθεση προσωπικού και μέσων. 

Τους χειριστές των μηχανημάτων και το προσωπικό  της ΠΕ Σάμου και την ΔΕΔΔΗΕ  για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Και πάνω από όλα, το πολύτιμο εθελοντικό κίνημα του νησιού μας. Αυτή τη μοναδική ασπίδα προστασίας που -πέρα από τη μεγάλη επιχειρησιακή βοήθεια που προσφέρει- εκπέμπει  ένα τεράστιο αίσθημα ηθικής τόνωσης, αφού η με αυταπάρνηση  αγάπη για τον τόπο, που διακατέχει όλους αυτούς τους ανθρώπους δίνει δύναμη σε όλους μας.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες που έτρεξαν, προσέφεραν, ανακούφισαν.

Η συνέργεια όλων είχε ως αποτέλεσμα να προστατευθούν άνθρωποι, να σωθούν περιουσίες και εγκαταστάσεις, να προστατευθεί πολύτιμο δάσος. Είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει η Σάμος το πιο πράσινο νησί της πατρίδας μας.

Κλείνοντας, οφείλω να τονίσω για μια ακόμη φορά την άμεση επιτακτική ανάγκη το κράτος να ενισχύσει με πόρους  και μέσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ενισχύσει με προσωπικό και σύγχρονα υλικά μέσα τα αρμόδια για την δασοπροστασία Σώματα".


Και ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του:

"Ο Δήμαρχος Σάμου θα ήθελε δημόσια να συγχαρεί και να εκφράσει  τις ευχαριστίες  του σ’ όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση και στην αποτροπή επέκτασης της καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 8 Ιουλίου 2016 στην περιοχή «ΚΑΜΑΡΑ» Σάμου. 

Ειδικότερα θερμές ευχαριστίες προς την Αυτού Εξοχότητα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και επίτιμο Δημότη Σάμου, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Τόσκα, για την άμεση εκδήλωση του ενδιαφέροντός τους και τη συμβολή τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων ενίσχυσης των τοπικών Πυροσβεστικών δυνάμεων και μέσων. 

Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στο Πυροσβεστικό Σώμα όπως αυτό εκπροσωπήθηκε από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Αντιστράτηγο κ. Αθανάσιο Σερεντέλλο, καθώς και το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Πύραρχο κ. Παναγιώτη Κοτρίδη, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό των οποίων οι αξιωματικοί και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος υπερέβαλλαν εαυτό, επέδειξαν επαγγελματισμό και απεδείχθησαν αποτελεσματικότατοι στο έργο τους. 

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Ιωάννης Καπάκης, καθώς και ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,  κ. Νικόλαος  Θεοδωρίδης, στάθηκαν στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής από την έναρξη έως την κατάσβεση της πυρκαγιάς και η συμβολή τους υπήρξε ανεκτίμητη. 

Στην προσπάθεια κατάσβεσης ουσιαστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι χειριστές των εναερίων μέσων, το προσωπικό της 79 ΑΔΤΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης που συνέδραμαν στο όλο εγχείρημα. 

Για τα εθελοντικά Πυροσβεστικά κλιμάκια του νησιού τα λόγια περιττεύουν αφού για άλλη μια φορά η δράση τους και η αφοσίωση τους έγινε σημείο αναφοράς από όλους τους εμπλεκόμενους στη κατάσβεση. 

Η επιχείρηση ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια με τη συμβολή σχεδόν ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν σ’ αυτούς που διασφάλισαν  τις συνθήκες εκείνες για να επιχειρούν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις απρόσκοπτα. 

Ελπίζω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, στην κατάσβεση, φορείς άντλησαν χρήσιμα συμπεράσματα και τα όποια κενά ή δυσλειτουργίες θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας και θωράκισης ενός από τα πιο πράσινα νησιά της Πατρίδας μας όπως είναι η Σάμος".