AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Ιουλ 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φιλοξενία δεκάδων χορευτών από τη Θεσσαλονίκη στη Σάμο!


Περίπου εβδομήντα μέλη του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (Χ.Ο.Θ) φιλοξενήθηκαν επί έξι ημέρες στη Σάμο, με την επιμέλεια του Χορευτικού Ομίλου Σάμου(ΧΟΡ.Ο.Σ).

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών υλοποιήθηκε στη Σάμο ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με ξεναγήσεις σε αξιοθέατα, μουσεία κ.α. καθώς και τρεις μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

Την Κυριακή 10 Ιουλίου η αποστολή από τη Μακεδονία έφτασε στη Σάμο και το ίδιο βράδυ συμμετείχε σε παράσταση στο Ηραίον που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.



Το πρωί της Δευτέρας οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Πυθαγόρειο, όπου ο εφημέριος της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, π. Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκης, τους διηγήθηκε την ιστορία της εκκλησίας, ενώ τους μίλησε και για το Κάστρο του Λυκούργου.
 

Την ίδια μέρα το απόγευμα επισκέφθηκαν τον Παγώνδα και το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.


Το βράδυ στήθηκε μεγάλο γλέντι στο Beach Bar "Poros Sea Side" στο Ποτοκάκι.


Το πρωί της Τρίτης 12/7 ο Χ.Ο.Θ επισκέφθηκε το Μουσείο Οίνου της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, στη συνέχεια τους υποδέχθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ενώ το βράδυ συμμετείχε στη μουσικοχορευτική παράσταση "Στου Χορού τα βήματα" στο πλαίσιο της "1ης Συνάντησης Χορευτικών Ομίλων στη Σάμο" που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο  Θέατρο Πυθαγορείου, από τον Χορευτικό Όμιλο Σάμου, υπό την αιγίδα του Δήμου Σάμου.




 

Την Τετάρτη 13/7 το πρωί το γκρουπ των φιλοξενούμενων Θεσσαλονικέων επισκέφθηκε το Καρλόβασι και το Κοκκάρι, ενώ το ίδιο απόγευμα επισκέφθηκαν τη Μονή του Τιμίου Σταυρού, όπου ο πατήρ Ειρηναίος αφηγήθηκε την ιστορία του μοναστηριού και στη συνέχεια ακολούθησε προσκύνημα σε κομμάτι του Τίμιου Ξύλου που φυλάσσεται στη Μονή.

Αμέσως μετά επισκέφθηκαν και τη Μονή της Μεγάλης Παναγίας, όπου τους παραχωρήθηκε κέρασμα, ενώ άκουσαν από τους μοναχούς και την ιστορία του μοναστηριού. Στον εξωτερικό χώρο του μοναστηριού ακολούθησε ανάλυση στοιχείων της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Σάμου από τον χοροδιδάσκαλο του ΧΟΡ.Ο.Σ.




Το βράδυ της Τετάρτης ακολούθησε μεγάλο παραδοσιακό γλέντι σε ταβέρνα στους Κουμαραδαίους, όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού μας (γεμιστή πλάτη, τηγανίτες κ.ά).

Την Πέμπτη 14/7 πραγματοποιήθηκε δεύτερη επίσκεψη στην πλατεία του Παγώνδα, όπου οι χορευτές του Χ.Ο.Θ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση χορών της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων από τον χοροδιδάσκαλο και χορευτές του ΧΟΡ.Ο.Σ.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τρίτη εμφάνιση του Χ.Ο.Θ, αυτή τη φορά στην καινούργια πλατεία της Χώρας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Χώρας - Ποτοκακίου "Η Ειρήνη", ενώ ακολούθησε νυχτερινή περιήγηση στο Πυθαγόρειο.


 

Την Παρασκευή 15/7 υλοποιήθηκαν επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Παλαιοντολογικό του Ιδρύματος Κωνσταντίνου & Μαρίας Ζημάλη στους Μυτιληνιούς καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος "Νικόλαος Δημητρίου" στο Πυθαγόρειο.





Στις δύο παραπάνω επισκέψεις στα μουσεία συνόδεψε την αποστολή και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Βορείου Αιγαίου, Φωτεινή Θαλασσινού.

Το βράδυ της Παρασκευής υλοποιήθηκε μεγάλο γλέντι στο ξενοδοχείο "Ζευς" στο Ηραίον όπου και διέμεναν, με χορούς και γλέντι ως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, οπότε και αναχώρησαν με το πλοίο για τη Μακεδονία.

Έτσι ολοκληρώθηκε η αποστολή από τη Μακεδονία στο νησί της Σάμου, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις για το καταπράσινο νησί μας, που πέρα από τις φυσικές του ομορφιές έχει να αναδείξει και μια πλούσια ιστορία.

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της μεγάλης αποστολής, καθώς και στα μέλη του που στήριξαν με όλη τους τη δύναμη αυτή την προσπάθεια.