AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Ιουλ 2016

Ο δήμος για τα αδέσποτα ζώα και το σωματείο Samos Club Animal’s Friends


Στο κλείσιμο του καταφυγίου ζώων του σωματείου "Samos Club Animal’s Friends" που λειτουργούσε τα τελευταία 13 χρόνια στη Σάμο αναφέρεται ο τοπικός δήμος. Απαριθμεί αναλυτικά τις ενέργειες που έχει κάνει για την προστασία των αδέσποτων.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης-Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του δήμου αναφέρει :

"Με λύπη, ενημερωθήκαμε από σχετικό δημοσίευμα αγνώστου συντάκτη, για την αποχώρηση του σωματείου με την επωνυμία ‘Οι φίλοι των ζώων’ (Samos Club Animal’s Friends).

Ο Δήμος Σάμου γνώριζε ότι σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, το σωματείο αντιμετώπιζε προβλήματα οικονομικά και διαδικαστικά και ήταν δίπλα του σε όλες τις προσπάθειές του, συμβάλλοντας ηθικά και οικονομικά.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σωστά, αλλά και αντικειμενικά, γνωρίζοντάς σας τα παρακάτω:

Στην περιοχή Αγία Μαρκέλλα στο Βαθύ της Σάμου, υπήρχε μονάδα φύλαξης αδέσποτων ζώων και είχε υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, μεταξύ Τ.Ε.Δ.Κ. (Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων) Ν. Σάμου και του  σωματείου Ζωόφιλοι Σάμου  (Animal Care), που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ‘Οι φίλοι των ζώων’ (Samos Club Animal’s Friends).

Με την με αριθμό 286/2000 απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βαθέος Σάμου, είχε αποφασισθεί ομόφωνα η δωρεά κατά χρήση παραχώρηση του οικοπέδου ιδιοκτησίας του Δήμου για διάστημα 15 ετών,  από τον Αύγουστο του 2000 με λήξη τον Αύγουστο του 2015, στην ΤΕΔΚ στην περιοχή Καμάρα (σκουπιδότοπος) για τη δημιουργία κέντρου περίθαλψης αδέσποτων σκύλων. Σε αυτό το διάστημα ο Δήμος Σάμου, με μελέτη, συνέβαλε οικονομικά και κατασκεύασε εντός του οικοπέδου κατάλληλους διαμορφωμένους χώρους για την υποδοχή των αδέσποτων σκύλων.

Στις 16-3-2015, με την με αριθμό 506/2015 απόφαση του Δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου, συγκροτήθηκε, όπως προέβλεπε ο οργανισμός λειτουργίας του Δήμου Σάμου, και το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου.

Στις 31-3-2015 με την υπ’ αριθμ. 6301 πρόσκληση του Δημάρχου Σάμου, έγινε σύγκλιση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν  τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

Στις 9-4-2015 πραγματοποιήθηκε συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Στις 15-4-2015, με συστημένη επιστολή, ζητήθηκε από όλα τα φιλοζωικά σωματεία που ενεργοποιούνται στη Σάμο να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μεταξύ αυτών, το Animal Care μας προσκόμισε το καταστατικό του σωματείου του,  με τη νέα επωνυμία ‘Σύλλογος Σάμου Οι φίλοι των ζώων’ (Samos Club Animal’s Friends), το οποίο συστάθηκε στις 28-2-2014 και καταχωρήθηκε στο ειδικό βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου Σάμου, δυνάμει της υπ' αριθμ. 11/13-8-2014 διάταξης της Ειρηνοδίκη Σάμου.

Μεταξύ των σκοπών του σωματείου, ήταν και η συνεργασία με Δήμους ή και άλλους οργανισμούς κοινής ωφελείας για τη διαχείριση των αδέσποτων  ζώων.

Με τις  υπ’ αριθμ. 172/2015 , 13/2016 και 139/2016  αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε η συνεργασία του Δήμου Σάμου με το φιλοζωικό σωματείο ‘Οι φίλοι των ζώων’ (Samos Club Animal’s Friends) για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων για τα έτη 2015 και 2016.

Το ποσό της δαπάνης του Δήμου για την υλοποίηση της παραπάνω συνεργασίας ανήλθε στο ποσό των 10.000 ευρώ, για το έτος 2015 και 7.500 ευρώ  για το 2016. Οι δαπάνες αφορούσαν στειρώσεις, αγορά εμβολίων, αποπαρασιτώσεις, ηλεκτρονικές σημάνσεις, εξετάσεις αίματος, περισυλλογή και μεταφορά, τροφές.
Το νερό το παρείχε ο Δήμος Σάμου και το ηλεκτρικό ρεύμα το πλήρωνε η πρώην ΤΕΔΚ Δήμου Σάμου και σήμερα η Π.Ε.Δ. (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Βορείου Αιγαίου, της οποίας ο Δήμος Σάμου είναι μέλος και εκπροσωπείται στο Διοικητικό της Συμβούλιο από τον Δήμαρχο Σάμου. Μετά από εισήγηση υπαλλήλου του Δήμου Σάμου, ζητήθηκε να παραταθεί ο χρόνος πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΠΕΔ στον χώρο φύλαξης των αδέσποτων ζώων στη θέση Καμάρα του Δήμου Σάμου. Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ  είχε εγκρίνει  να δοθεί  παράταση.

Υπήρχε άριστη συνεργασία με το προαναφερθέν σωματείο, το οποίο εξυπηρετούσε όλη τη Σάμο στην περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, στην περίθαλψη, αλλά και με την αγάπη που είχε για τα ζώα αυτό συνετέλεσε θετικά ώστε ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τους ιδιώτες. Επίσης  υπήρχε άριστη συνεργασία και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η Υπηρεσία, γνωρίζοντας τα προβλήματα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, προχώρησε και  σε άλλες ενέργειες. Μερικές είναι και οι παρακάτω:

Α. Με το υπ’ αριθμ 9830/23-5-2015 έγγραφο προς το Τμήμα της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σάμου, ζητήθηκε, να επιτραπεί η χρήση καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κυνοκομείου) εντός της περιοχής που βρίσκεται το υπάρχον καταφύγιο αδέσποτων ζώων στη θέση Καμάρα, που βρίσκεται εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Ν. Σάμου, με στοιχείο Ζ2.

Έγινε δεκτή η αίτηση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Σάμου (Τμήμα  Αγροτικής Παραγωγής) και ως εκ τούτου είναι πλέον επιτρεπτή η χρήση κυνοκομείου-καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Β. Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Σάμου, με το με αριθμό πρωτ. 14236/ 1-7-2016 έγγραφό της, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την αγορά νέου οικοπέδου, κατάλληλου για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Έχει εγγράψει η οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Σάμου το ποσόν των 10.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016, προκειμένου να δημιουργηθεί στον Δήμο Σάμου ένα σύγχρονο και πρότυπο κυνοκομείο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Επίσης ζητούμε να υπάρξουν προσλήψεις  εξειδικευμένων  ειδικοτήτων, πχ κτηνιάτρων κλπ, οι οποίες προς το παρόν προσκρούουν στις μνημονικές απαγορεύσεις.

Γ. Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλη συνεργασία, με το φιλοζωικό σωματείο με την επωνυμία ‘Κέντρο προστασίας αδέσποτων ζώων’ με έδρα το Καρλόβασι Σάμου.

Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος με το Δημοτικό Συμβούλιο πάντα ήταν αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες του Σωματείου Samos Club Animal’s Friends, αναγνωρίζοντας την πλέον δεκαπενταετή προσφορά του για την περισυλλογή και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και είναι  λυπηρό, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να αποχωρεί οικειοθελώς αυτό το σωματείο που προσέφερε τόσα πολλά στο Δήμο Σάμου με αυτό τον άδοξο τρόπο.

Ίσως το δημοσίευμα αυτό να είναι αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης, καθώς σε αυτό δεν αναφέρεται καθόλου η θεσμική συνεργασία, η στήριξη και η χρηματική υποστήριξη του Δήμου Σάμου
".