AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Αυγ 2016

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου για την ανάκαμψη του τουρισμού στο νησί


Δηλώσεις σχετικά με τις προσπάθειες ανάκαμψης του τουρισμού στο νησί του Πυθαγόρα έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος.

Δείτε τις αναλυτικά:

"Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ μια επιμελημένη επικοινωνιακά προσπάθεια –προφανώς για αυτούς που δεν ζουν εδώ και δεν ξέρουν - από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ να οικειοποιηθούν, τη θετική εξέλιξη –σημαντικότατη μείωση του αρνητικού ρυθμού- στον τουρισμό της Σάμου. 

Δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης, μακροσκελή δελτία τύπου, δράσεις που ουσιαστικά αφορούν στη συμβολή στο κόστος για μερικές φιλοξενίες διαμορφωτών κοινής γνώμης, που έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο γίνονται, σχέδια και δράσεις, που ήδη έχουν αναληφθεί ή ΘΑ γίνουν στο μέλλον και προφανώς στοχεύουν σε χειμερινό τουρισμό κτλ. 

Κανένα ουσιαστικό μέτρο από αυτά που συντεταγμένα όλοι οι φορείς από πέρσι το φθινόπωρο ζητήσαμε και θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία, αλλά και να ανακουφίσουν την τοπική οικονομία, δεν υλοποιήθηκε.

Αλλά και για να είμαι δίκαιος, καμία ουσιαστική βοήθεια δεν είχαμε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήρθαν, είδαν και ... απήλθαν … Θα μπορούσαν, πέρα από τη συμπάθεια, με το θεσμικό τους ρόλο να αναδείξουν το πρόβλημα και να ζητήσουν πιεστικά λύσεις. Δεν το έκαναν.

Η αλήθεια λοιπόν, είναι μια και μοναδική και την ξέρουμε όλοι εμείς οι κάτοικοι της Σάμου, που ζούμε και βιώνουμε τις συνέπειες του προβλήματος στο τουρισμό μας εξαιτίας του μεταναστευτικού: 


η όποια θετική εξέλιξη, δηλαδή η μείωση της ζημιάς είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του Σαμιώτη επαγγελματία που μάτωσε και ματώνει καθημερινά, του Σαμιώτη κατοίκου γενικότερα που συμβάλει με κάθε μέσο που διαθέτει στη δημιουργία θετικού κλίματος, στους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση που όταν είδαμε ότι είμαστε μόνοι μας αναλάβαμε πρωτοβουλίες, δημιουργήσαμε διαδικτυακές δράσεις και καμπάνιες, προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε αγορές εναλλακτικές, όπως αυτή της Τουρκίας, να ενισχύσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, διαφυλάξαμε με μεγάλη προσπάθεια την αρχική μας βασική απόφαση για χαμηλούς τόνους για αποφυγή ενεργειών, επισκέψεων επωνύμων κτλ που έμμεσα ή άμεσα θα υπενθύμιζαν το πρόβλημα και δεν θα προσέφεραν τίποτα απολύτως …πέρα από κάποιες όμορφες φωτογραφίες. 

Σημαντική είναι και η συμβολή όλων αυτών των διοργανωτών ταξιδιών στην Ευρώπη (tour operator), που πίστεψαν στο νησί μας και τις δυνατότητές του, ρίσκαραν και δεν έσπευσαν να ακυρώσουν πτήσεις. 

Πολύτιμη και η συμβολή των εκατοντάδων Ευρωπαίων που λατρεύουν τη Σάμο, την επισκέπτονται για πολλά χρόνια συνεχώς και βοήθησαν σημαντικότατα, όχι μόνο με τη φυσική παρουσία τους αλλά, όταν τους ζητήθηκε και με την πολύ θετική επικοινωνιακά βοήθεια στις χώρες τους.

Τέλος, επειδή κάποιοι μπορεί να που ότι θριαμβολογούμε, το αντίθετο, το πρόβλημα είναι μεγάλο, το ζούμε καθημερινά και σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ακόμη μεγαλύτερο. 

Για μείωση της ζημιάς μιλάμε, για αποφυγή της καταστροφής με την οποία ξεκινήσαμε το Μάιο (-45%). Όταν όμως μόνοι μας, όλοι μαζί, δίνουμε το αγώνα της επιβίωσης και βλέπουμε τα θετικά σημάδια αυτής της προσπάθειας, οφείλουμε καταρχήν με αισιοδοξία να συνεχίζουμε, αλλά και να αποδίδουμε "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι"".