AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Σεπ 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βράβευση εθελοντών από τον Δήμο Σάμου!

Φωτογραφίες από τη σελίδα του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου στο Facebook

Ο Δήμος Σάμου βράβευσε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στην ημερίδα με τίτλο "Κινούμαι" τους επικεφαλής των ομάδων εθελοντών που συμμετείχαν στις Εβδομάδες Ευρωπαϊκής Κινητικότητας 2015/2016.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου Σάμου.

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:








Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ανάφερε τα εξής:

"Αποτελεί κατάκτηση, του Δήμου μας, των πολιτών, των ομάδων και των εθελοντών ο ορισμός της Σάμου ως εθνικό επίκεντρο των φετινών δράσεων. Γιατί είναι χάρη στη δική τους ευαισθητοποίηση, συμβολή και συμμετοχή που το κατορθώσαμε. Ο Δήμος Σάμου έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Βαθύ, το Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο, συμμετέχοντας και στο διαγωνιστικό τμήμα της διαδικασίας και ελπίζοντας  στην διάκριση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από το 2002,  έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι «Έξυπνη Κινητικότητα – Ισχυρή Οικονομία» δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας, επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους του Δήμου μας αλλά και απαίτηση των πολιτών μας ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών. Στόχος είναι οι πολίτες μέσα από ένα οργανωμένο πλάνο συνδυασμένων μεταφορών, χαμηλού κόστους, να έχουν πρόσβαση στην εύκολη, οικονομικά συμφέρουσα και επωφελή για την υγεία τους μετακίνηση εντός των πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έγινε πέρυσι η έναρξη λειτουργίας των δύο σταθμών ποδηλάτων που είναι δωρεάν για τους πολίτες ενώ περιμένουμε παράλληλα σημαντική ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο .

Παράλληλα ο Δήμος Σάμου έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό και ελπίζουμε σύντομα και στην υλοποίηση μέτρων προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ έπειτα από δημόσια διαβούλευση με το σωματείο του νησιού αλλά και την επιτροπή διαβούλευσης.

Ο Δήμος Σάμου, τόσο λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της ανάγκης λήψης μέτρων ανακούφισης των πολιτών του, αλλά και με στόχο του την σταδιακή μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, εγκαινίασε τη δημοτική συγκοινωνία στην πόλη της Σάμου και σχεδιάζει αντίστοιχες παρεμβάσεις και στις άλλες περιοχές του νησιού. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκύπτει ότι αποτελεί ένα μέτρο που έχει αποσπάσει την πλήρη αποδοχή των πολιτών. Ειδικότερα:

Ο Δήμος Σάμου, το διάστημα από 1η έως 10 Σεπτεμβρίου και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποίησε έρευνα, μέσω ερωτηματολογίου, στους χρήστες – επιβάτες της δημοτικής συγκοινωνίας. Από τα 64 συνολικά ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους επιβάτες προκύπτουν τα εξής στατιστικά στοιχεία:

Συμμετείχαν 64 άτομα από τα οποία : 35 ήταν γυναίκες και 29 άνδρες
Η ηλικία των ερωτώμενων ήταν ως εξής:
Έως 30 ετών:         8 άτομα
Από 30 έως 50:         12 άτομα
Από 50 έως 60:         17 άτομα
Άνω των 60:             27 άτομα

Στην ερώτηση πόσο συχνά χρησιμοποιούν την δημοτική συγκοινωνία, απάντησαν ως εξής:
1) Καθημερινά, τουλάχιστον μία φορά:         17 άτομα
2) Καθημερινά πάνω από μία φορά:             30  άτομα
3) Από 2 έως 4 φορές την εβδομάδα:         9 άτομα
4) Περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα:     8 άτομα

Στην ερώτηση αν είναι ευχαριστημένοι από την λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας απάντησαν και οι 64 ΝΑΙ.

Σε σχετικές επιλογές του ερωτηματολογίου επίσης το σύνολο των ερωτώμενων σημείωσε ότι επιθυμεί η δημοτική συγκοινωνία να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της πόλης και επίσης να γίνονται περισσότερα δρομολόγια.

Στην ερώτηση αν θεωρούν ότι η χρήση της δημοτικής συγκοινωνίας τους έχει βοηθήσει οικονομικά στις μετακινήσεις τους, το σύνολο των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά.
Σε εξειδίκευση της παραπάνω ερώτησης και συγκεκριμένα σε ερώτηση για το πόσα χρήματα εκτιμούν ότι εξοικονομούν εβδομαδιαίως από την χρήση της δημοτικής συγκοινωνίας απάντησαν ως εξής:
Λιγότερο από 10 ευρώ:         1
Από 10 έως 20 ευρώ:         37 *15 =555
Από 20 έως 30 ευρώ:         9*25=225
Περισσότερα από 30 ευρώ:     17*35=595 

ΣΥΝΟΛΟ 1.375 ΕΥΡΩ

Είναι, λοιπόν, περισσότερο από σαφές ότι οι πολίτες όχι απλώς επιδοκιμάζουν το μέτρο αλλά επιθυμούν και την περαιτέρω επέκτασή του.

Επίσης, επειδή σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα χωρίς τροχαία ατυχήματα, επιτρέψτε μου να παραθέσω ενδεικτικά μερικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την στατιστική επετηρίδα ασφάλισης αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που περιλαμβάνει στοιχεία από 30 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που κατέχουν το 89% της σχετικής αγοράς, οι καταβολές αποζημιώσεων για τροχαία ατυχήματα που καταβλήθηκαν το 2010 ήταν 115 εκ. ευρώ. Το 2011 ήταν 87 εκατομμύρια, το 2012 71 εκ. ευρώ, το 2013 59 εκ. ευρώ. Αυτές οι αποζημιώσεις αφορούν μόνο τις υλικές ζημίες.

Αντιστοίχως τεράστια είναι και τα ποσά αποζημιώσεων που αφορούν σωματικές βλάβες. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, βέβαια, και το κόστος που βαρύνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, εκτός από το μείζον θέμα της απώλειας ανθρωπίνων ζωών ή των σοβαρών τραυματισμών προκύπτει και ένα μείζον θέμα οικονομικής επιβάρυνσης στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων. Και να αναφέρω ότι, και πάλι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών το 2014 το κόστος για υλικές φθορές και σωματικές βλάβες έφτασε τα 166 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το νησί μας, και με βάση τα στοιχεία που ζητήσαμε και μας κοινοποιήθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, τα τροχαία ατυχήματα έχουν ως εξής:

Το 2012 είχαμε 6 τροχαία, με δύο θανάτους και 4 τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο ένας σοβαρά.
Το 2013 είχαμε 3 τροχαία με συνολικά 3 νεκρούς.
Το 2014 είχαμε 6 τροχαία, με δύο θανάτους και έξι τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο σοβαρά.
Το 2015 είχαμε 13 τροχαία, με ένα θάνατο και 26 τραυματίες μεταξύ των οποίων 2 σοβαρά.
Τέλος, το 2016 και μέχρι τον μήνα Αύγουστο είχαμε 18 ατυχήματα, με ένα θάνατο και 28 τραυματίες μεταξύ των οποίων 6 σοβαρά.

Έχουμε δηλαδή μια ξεκάθαρη αύξηση των τροχαίων από χρονιά σε χρονιά. Και μέσα σε πέντε χρόνια έχουμε θρηνήσει 9 θανάτους από τροχαία ατυχήματα, αριθμός πολύ μεγάλος για έναν τόπο όπως η Σάμος. Παραθέτουμε αυτά τα στοιχεία, όπως σας είπα, λόγω ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια μέρα για τα τροχαία ατυχήματα"
.  

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση βράβευσης των εθελοντών:
 
Φωτογραφίες από τη σελίδα του Δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου στο Facebook