AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Οκτ 2016

Εκδρομή της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου σε Χίο και Μικρά Ασία από 26-30/10


Η Ένωση Μικρασιατών Σάμου σε συνεργασία με γνωστό γραφείο γενικού τουρισμού της Σάμου διοργανώνει από 26 έως 30 Οκτωβρίου εκδρομή στη Χίο και τη Μικρά Ασία.

Η εκδρομή περιλαμβάνει επισκέψεις στα εξής μέρη: Δασκαλόπετρα - Νέα Μονή - Αυγώνυμα - Αγία Μαρκέλλα - Βολισσός - Κάμπος - Άγιος Μηνάς - Μεστά - Πυργί - Μουσείο Μαστίχας - Σπήλαιο Ολύμπων - Τσεσμές - Αλάτσατα - Βουρλά - Σμύρνη - Φώκαια - Κουσάντασι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδρομής σύμφωνα με τους διοργανωτές της είναι το εξής:

Πρώτη Ημέρα (ΤΕΤΑΡΤΗ 26.10.2016)


Συγκέντρωση στο λιμάνι Βαθέος (Μαλαγάρι) στις 03.30 το πρωί της Τετάρτης 26.10.2016 και αναχώρηση για Χίο (04:00 πμ).

Άφιξη νωρίς το πρωί στη Χίο (07.00 π.μ) όπου και πίνουμε ένα καφεδάκι στο λιμάνι για να ξυπνήσουμε. Ξεκινάμε να γνωρίσουμε το βορειοδυτικό τμήμα της Χίου με πρώτη επίσκεψη στην Δασκαλόπετρα. Εδώ βρίσκεται η περίφημη πέτρα του Ομήρου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αγαπητός σε όλους τυφλός ποιητής και δημιουργός των επών της "Ιλιάδας" και της "Οδύσσειας" συνήθιζε να διδάσκει τους μαθητές του, παίζοντας λύρα, με τη θάλασσα να απλώνεται, μαγευτική, κάτω από τα πόδια του.

Συνεχίζουμε για επίσκεψη στην Νέα Μονή, το σπουδαιότερο Βυζαντινό μνημείο του νησιού, με θαυμάσια ψηφιδωτά. Η Μονή ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Κων/νο το 1042μ.Χ. Η Νέα Μονή, λόγω της εξαιρετικής της σημασίας από την άποψη της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής, ανήκει στα μνημεία που έχουν χαρακτηρισθεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύονται από την UNESCO.

Περνώντας από το χωριό Ανάβατος κτισμένο σε απότομη πλαγιά, το χωριό ονομάζεται “ΜΥΣΤΡΑΣ” της Χίου. Σήμερα σώζεται η εκκλησία του Ταξιάρχη που εν μέρη έχει αναστηλωθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία. Θα περάσουμε από το χωριό Αυγώνυμα όπου είναι κτισμένο σε γραφική πλαγιά και έχει χαρακτηριστικά μικρά, πέτρινα σπίτια με αψιδωτά παράθυρα, κτισμένα για οχυρωματική άμυνα στις επιθέσεις των πειρατών και τέλος θα πάμε στην άλλη πλευρά του νησιού με πρώτη στάση στο χωριό Βολισσός.

Το χωριό είναι κτισμένο σε πλαγιά όπου στην κορυφή του υπάρχει το βυζαντινό φρούριο να το στεφανώνει. Χρόνος για καφέ και περπάτημα στα παραδοσιακά σοκάκια και συνεχίζουμε για το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, την προστάτιδα του νησιού, όπου θα προσκυνήσουμε και θα επισκεφθούμε τον τόπο του μαρτυρίου της. Στην συνέχεια γεύμα εξ’ ιδίων σε ταβέρνα της περιοχής. Επιστροφή πίσω στην πόλη της Χίου και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

Δεύτερη Ημέρα (ΠΕΜΠΤΗ 27.10.2016)


Παίρνουμε το πρωινό μας και ξεκινάμε την περιήγηση με την περιοχή του Κάμπου, μια περιοχή όχι μόνο φημισμένη για τα εσπεριδοειδή αλλά και για τα αρχοντόσπιτα με τα μεγάλα περιβόλια όπου κατοικούσαν οι πλούσιοι της εποχής των Ιουστινιανών. Καθ' οδόν θα δούμε στη διαδρομή μας μερικά από αυτά τα αρχοντόσπιτα με τις ωραίες εισόδους και τους ψιλούς πέτρινου τοίχους.

Θα επισκεφτούμε ένα από αυτά «το Περιβόλι» όπου στον εσωτερικό του χώρο βρίσκετε το μουσείο Citrus. Θα έχουμε ξενάγηση του χώρου και θα παρακολουθήσουμε την όλη ιστορική διαδρομή της περιοχής του Κάμπου και των εσπεριδοειδών. Θα έχουμε χρόνο για όσους το επιθυμούν να γευτούν τα ντόπια χιώτικα γλυκά που παρασκευάζονται στο συγκεκριμένο κτήμα χωρίς συντηρητικά.

Το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Μηνά (1570). Εκεί όπου μαρτύρησαν Πάνω από 2500 Χιώτες, τους οποίους ύστερα από ηρωική αντίσταση, έσφαξαν και έκαψαν ζωντανούς οι Τούρκοι και που τα σημάδια από το αίμα τη φωτιά φαίνονται ακόμα και σήμερα στο δάπεδο του ναού. Τα οστά των μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών, φυλάσσονται σε ειδικές προθήκες και προκαλούν μεγάλη συγκίνηση στον επισκέπτη.

Στη συνέχεια, αναχωρούμε για τη Νότια Χίο, τα γνωστά “Μαστιχοχώρια”. Πρώτη μας επίσκεψη στα Αρμόλια, χωριό το οποίο φημίζεται για την παράδοση στα κεραμικά και για τα πήλινα του.

Με το άρωμα της μαστίχας να μας κυνηγάει φτάνουμε στο “ζωγραφιστό χωριό” Πυργί με την θαυμάσια αρχιτεκτονική του και τα μοναδικά ξυστά στις προσόψεις των σπιτιών. Επίσης μπορούμε να επισκεφτούμε την εκκλησία-κόσμημα του 12ου αιώνα των Αγίων Αποστόλων. Επίσης εδώ βρίσκεται και το σπίτι του Κολόμβου, όπου διέμενε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Χίο σε αναζήτηση ναυτικών.

Επόμενη στάση και επίσκεψη στο νεόχτιστο Μουσείο της Μαστίχας όπου θα δούμε την τεχνική της παραδοσιακής καλλιέργειας, την ιστορία του προϊόντος, την εξέλιξη της προβιομηχανικής και βιομηχανικής τεχνολογίας για την παραγωγή, την εκμετάλλευση και διάθεση της μαστίχας καθώς και τις ποικίλες χρήσεις της. Το μουσείο εστιάζει και στην αρχιτεκτονική των χωριών άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή της μαστίχας. Στον Υπαίθριο χώρο του μουσείου, μπορούμε να περιηγηθούμε ανάμεσα στα μαστιχόδεντρα και να τα δούμε από κοντά.

Καθ' οδόν για τα Μεστά, το καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό χωριό της Χίου- τα Μεστά, θα επισκεφτούμε το Σπήλαιο Συκιάς (Ολύμπων) όπου ο σταλαγμιτικός και σταλακτιτικός διάκοσμος είναι πλούσιος και εντυπωσιακός και κατατάσσει το σπήλαιο ανάμεσα στα πιο αξιόλογα και όμορφα σπήλαια της Ελλάδας ( εφόσον είναι ανοιχτό).

Συνεχίζουμε την εκδρομή μας για τα Μεστά. Τα Μεστά είναι πρότυπο αμυντικής αρχιτεκτονικής με τα στενά σκεπαστά σοκάκια γεμάτα μεσαιωνικών μνημείων. Εκεί θα επισκεφτούμε εφόσον ανοικτή την εκκλησία του Μεγάλου Ταξιάρχη και να περπατήσουμε να δούμε 1 από τις σιδερένιες πόρτες εκείνης της εποχής που κρατούσαν τους πειρατές έξω από το χωριό.

Καταλήγουμε στο Πασά Λιμάνι για φαγητό. Επιστροφή πίσω στην πόλη της Χίου όπου και θα επισκεφτούμε τα γραφεία του συλλόγου «ΦΑΡΟΥ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ» ένα ιστορικό Μικρασιατικό σύλλογο και θα έχουμε τη χαρά να γνωριστούμε με τα μέλη. Κατόπιν θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση.

Τρίτη Ημέρα (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28.10.2016)


Αναχώρηση το πρωί από το ξενοδοχείο μας για το Τελωνείο της Χίου. Από εδώ θα φύγουμε για τον Τσεσμέ της Τουρκίας. Μετά από 40 λεπτά περίπου άφιξη στο Τσεσμέ (παλιά Κρήνη) και μετά τις διατυπώσεις τελωνείου εκεί, θα κάνουμε περιήγηση στα γραφικά σοκάκια του Τσεσμέ και θα επισκεφτούμε την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους (αν είναι ανοικτή).

Επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για την επόμενή μας επίσκεψη στο γραφικό χωριό Αλάτσατα όπου θα δούμε το πολύ έντονο ελληνικό στοιχείο με την εκκλησία Εισόδια της Θεοτόκου με το τέμπλο αριστούργημα του Χαλεπά και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να περπατήσουμε στα μικρά σοκάκια.

Επόμενη επίσκεψη στα Βουρλά όπου εκεί θα επισκεφτούμε το χωριό και θα περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια και θα δούμε τα σπίτια που έμεναν κάποτε οι Έλληνες και διατηρούνται έως σήμερα.

Τα Βουρλά αναπτύχθηκαν λόγω της εμπορικής δραστηριότητας του λιμανιού, της Σκάλας. Στις αρχές του 18ου αιώνα η πληθυσμιακή αύξηση λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων είχε αποτέλεσμα τα Βουρλά να αναβαθμιστούν. Στα Βουρλά μη παραξενευτείτε αν θα ακούσετε κάποιους ηλικιωμένους Τούρκους να σας υποδέχονται με την χαρακτηριστική ΚΡΗΤΙΚΗ προφορά, εφόσον με τις ανταλλαγές πληθυσμών το 1923-1924 τα Βουρλά κατοικήθηκαν επί το πλείστον από Τουρκοκρήτες από τα Χανιά της Κρήτης.

Κατόπιν θα επισκεφτούμε τη Σκάλα των Βουρλών εκεί που διέμενε με την οικογένειά του τα καλοκαίρια ο Γεώργιος Σεφέρης μακριά από τη κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Θα έχουμε χρόνο για καφεδάκι στη Σκάλα Βουρλών, και συνεχίζουμε την εκδρομή μας για την πόλη της Σμύρνης. Πανοραμική βόλτα με το πούλμαν μας στην πόλη, φτάνοντας στην πλατεία Κονάκ όπου θα δούμε το Ρολόι, σημείο κατά τεθέν της πόλης και το Κυβερνητικό Μέγαρο, καταλήγουμε στην περιοχή Αλσαντακ, Το Αλσαντζάκ είναι μία περιοχή στο βόρειο άκρο της προκυμαίας της Σμύρνης και πρόκειται για την παλιά ελληνική συνοικία Πούντα. Σήμερα είναι όμορφη περιοχή, όπου προσφέρονται εκλεκτά εστιατόρια και μπαρ, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Η περιοχή περιλαμβάνει πολλά διατηρητέα κτίρια και εκκλησίες, μοναδικής αρχιτεκτονικής. Άφιξη στο ξενοδοχείο( HOTEL BLANCA). αργά το απόγευμα, τακτοποίηση στα δωμάτια και δείπνο.

Τέταρτη Ημέρα (ΣΑΒΒΑΤΟ 29.10.2016)

Μετά το πρωινό αναχώρηση για επίσκεψη στον Άγιο Βουκόλο όπου θα έχουμε συνάντηση με το πατέρα Κύριλλο τωρινό επίσκοπο Ερυθρών όπου θα τελέσουμε και ένα τρισάγιο μνήμης υπέρ των ψυχών των μελών των οικογενειών μας. Ο Άγιος Βουκόλος γεννήθηκε και έζησε στη Σμύρνη τον 1ο αιώνα μΧ. Υπήρξε Μεγάλος Διδάσκαλος που με την ζωή του και το παράδειγμα του φώτιζε και καθοδηγούσε όλους τους Χριστιανούς αλλά και τους ειδωλολάτρες στη Σμύρνη. Υπήρξε μεγάλος και σπουδαίος Άγιος που έκανε πολλά θαύματα όταν ακόμη ήταν στη ζωή. Κοιμήθηκε οσιακά στη Σμύρνη και στο σημείο που υπήρχε ο τάφος χτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Βουκόλου και του Αγίου Πολυκάρπου Μεγαλοπρεπής Ναός.

Επόμενη επίσκεψη στην Αγία Φωτεινή. Η Αγία Φωτεινή ήταν ο ωραιότερος κι ο πιο εντυπωσιακός ναός της Σμύρνης. Ξεχώριζε για το πανύψηλο καμπαναριό, τις φανταχτερές του καμπάνες, τις μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες και το χρυσό σταυρό, που έλαμπε στον ήλιο. Στο καμπαναριό υπήρχε ρολόι με την επιγραφή «Ηλίου άτερ σιγώ». Αποτελούσε τον Μητροπολιτικό Ναό της Σμύρνης και αφιερώθηκε στη Σαμαρείτιδα Αγία Φωτεινή, διότι κατά την παράδοση η μεγάλη Ισαπόστολος μετά τη συνάντηση με τον Κύριο, βαπτίσθηκε η ίδια και η οικογένειά της, κήρυξε τον Χριστιανισμό σε πολλές περιοχές και κατέληξε στη Σμύρνη όπου και μαρτύρησε. Οι Σμυρναίοι ευλαβούνταν πολύ την Αγία Φωτεινή και γι’ αυτό το όνομα Φωτεινή ήταν συχνό στις Σμυρναίες και εν γένει στις Μικρασιάτισσες.

Κατόπιν θα επισκεφτούμε τη κεντρική αγορά και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να περιδιαβούμε τη πόλη της Σμύρνης.

Περιπλανώμενοι στα σοκάκια, θα δείτε πολύ σημαντικά κτίρια της πόλης, όπως το Μουσείο Ατατούρκ, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Σμύρνης, το Μουσείο Σιδηροδρόμων κ.ά. Κοντά στο Αλσαντζάκ υπάρχει το Kulturpark, ένα τεράστιο συγκρότημα εγκαταστάσεων με πάρκα και συχνά φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. 

Εντός της συνοικίας βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός του Αλσαντζάκ, ένα κτίσμα του 1858 σε αποικιακό στυλ, απ’ όπου αναχωρούν τα τρένα για το Αϊδίνιο, το Ντενιζλί και την Προύσα.. Θα εντυπωσιαστείτε με τους δρόμους της αγοράς (μεγάλο παζάρι), όπου μπορείτε να βρείτε αντίκες, κοσμήματα, ρουχισμό, δερμάτινα είδη κ.λ.π. Αφότου τελειώσει η ξενάγηση είστε ελεύθεροι για βόλτα και ψώνια στην αγορά, περίπατο στην περιοχή Κέ ( ή Και την ξακουστή κατά μήκος συνοικία της Σμύρνης). Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας (Hotel BLANCA), τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση.

Πέμπτη Ημέρα (ΚΥΡΙΑΚΗ 30.10.2016)

Αναχώρηση μετά το πρωινό μας για μία εκδρομή στη περιοχή της Φώκαιας (FOCA) την πρώτη αποικία των Ιώνων από όπου κατάγονται και οι περίφημοι θαλασσοπόροι Φωκαείς οι οποίοι πραγματοποίησαν πολύ μακρινά θαλάσσια ταξίδια κατά την αρχαιότητα. Αποίκησαν την πόλη της Μασσαλίας στη Γαλλία, την Κορσική, την Ισπανία και την Μαύρη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι Φωκαείς ήταν οι πρώτοι Έλληνες που βασίστηκαν σε έναν εξελιγμένο τύπο αρχαίου πλοίου την Πεντηκόντορο που δημιούργησαν και που τους βοήθησε να πραγματοποιήσουν ιδιαίτερα μακρινά ταξίδια. Εξερεύνησαν τις ακτές της Αδριατικής και της Τυρρηνικής θάλασσας και έφτασαν μέχρι τις ακτές της Ισπανίας Η Φώκαια αποτελούσε μία από τις 12 Ιωνικές πόλεις των παραλίων της Μικράς Ασίας. Θα περιδιαβούμε το γραφικό λιμάνι της Φώκαιας και θα πιούμε καφέ στα παραδοσιακά καφέ της περιοχής. Θα επισκεφτούμε και τις παλιές Ελληνικές συνοικίες.

Συγκίνηση θα νιώσει κάθε Έλληνας που έχει σχέση με την Παλαιά Φώκαια στην Ελλάδα, όταν επισκεφθεί τη Φώκαια και θα κορυφωθεί, όταν δει τα δεκάδες ανακαινιζόμενα ελληνικά σπίτια που κτίστηκαν πριν από 130 τουλάχιστον χρόνια, όταν ανθούσε η ελληνική κοινότητα, πριν αρχίσουν οι διωγμοί το 1914, μετά τους βαλκανικούς πολέμους. Κατόπιν θα ξεκινήσουμε για την επιστροφή μας στο Κουσάντασι από όπου θα αναχωρήσουμε για Σάμο.

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

• Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Βαθύ - Χίος στις 26 /10/16 και ώρα 04.00 (άφιξη στη Χίο 07.00) με το "Νήσος Μύκονος" σε οικονομική θέση.
• Δύο (2) διανυκτερεύσεις με πρωινό στη Χίο, 26/10, 27/10, στο ξενοδοχείο Chandris A’ κατηγορίας στο κέντρο.
• Δύο (2) διανυκτερεύσεις στη Σμύρνη,28/10 & 29/10/2016 με πρωινό και γεύμα. (Ξενοδοχείο στο κέντρο της Σμύρνης).
• Δύο (2) εκδρομές με Διπλωματούχο Ξεναγό στη Χίο.
• Τρεις εκδρομές στην Τουρκία με Ελληνόφωνο ξεναγό.
• Ακτοπλοϊκά εισιτήρια Χίος - Τσεσμέ και Κουσάντασι-Σάμος.
• Επιστροφή στο Κουσάντασι από όπου θα αναχωρήσουμε με τσάρτερ (ναυλωμένο πλοίο για την εκδρομή μας).

Τιμή κατ’ άτομο: 240,00 ευρώ σε δίκλινο δωμάτιο.

Δεν περιλαμβάνονται είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και ο λιμενικός φόρος από Κουσάντασι-Σάμο.

Πληροφορίες για κρατήσεις θέσεων:
BYSHIP TRAVEL, τηλέφωνο 6932361478 κ. Χρύσα.
ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΑΜΟΥ: τηλέφωνο 6973025220 κ. Άννα Ψαρά.
E-mail: enosimikrasiatonsamoy@gmail.com.


Απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες η διαβατήριο ελληνικό σε ισχύ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμπλήρωση του αριθμού των 46 ατόμων.