AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Οκτ 2016

Το Κ.Κ.Ε Σάμου για τους αγρότες-αμπελουργούς του νησιού


Στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τους αγρότες-αμπελουργούς του νησιού μετά την ενοποίηση της Ε.Ο.Σ.Σ. και των πρωτοβάθμιων τοπικών συνεταιρισμών αναφέρεται η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του Κ.Κ.Ε.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει:

"Με εκβιαστικές και ανυπόληπτες διαδικασίες που δεν αντέχουν σε κριτική, ολοκληρώθηκε η τυπική εφαρμογή του αντιαγροτικού νόμου 4384 της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ, με την κατάργηση της αναγκαστικότητας-αποκλειστικότητας και την διάλυση της Ε.Ο.Σ.Σ, την συγχώνευση των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών, την έγκριση του Καταστατικού του νέου Συνεταιρισμού και την εκλογή προσωρινής διοίκησης, στην οποία δεν έθεσε υποψηφιότητα και δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε.

Ελάχιστη ήταν η συμμετοχή στις Γ.Σ των πρώην Συνεταιρισμών και στη Γενική Συνέλευση του νέου Συνεταιρισμού, που δεν ξεπέρασε το 10% των μελών, ενώ σημειώθηκε απουσία διαλόγου και παρεμπόδιση της αντιπαράθεσης για την ουσία του νόμου, του ‘νέου’ Συνεταιρισμού και του Καταστατικού του.

Πιστοποιήθηκε και μ’ αυτόν τον τρόπο το κύριο και ουσιαστικό στοιχείο της όλης υπόθεσης, για το οποίο έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το Κ.Κ.Ε: Ότι ο νέος αντιαγροτικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που εξελίσσει αρνητικότερα τους προηγούμενους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα περάσει τυπικά και ουσιαστικά από ‘φωτιά και σίδερο’ τους εναπομείναντες μικρομεσαίους αγρότες-αμπελουργούς, θα μειώσει έως εξαφάνισης το εισόδημά τους και θα οδηγήσει σε συγκέντρωση της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του Σαμιώτικου κρασιού στα χέρια λίγων αετονύχηδων, σε βάρος των εκατοντάδων μικρών παραγωγών.

Οι προφάσεις περί τροποποιήσεων στο σχέδιο καταστατικού που αφορούν στη συμμετοχή ή μη νομικών προσώπων και επενδυτών, δεν προσφέρουν τίποτα, αφού υπερισχύει ο νόμος, κάτι άλλωστε που είπε στη Γ.Σ και η νομική σύμβουλος: ‘δεν έχουν νόημα οι αλλαγές, γιατί δεν θα τις κάνει δεκτές το Πρωτοδικείο’. Ακόμη όμως κι αν γίνουν δεκτές, είναι χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγρότες αμπελουργοί, καθώς και οι εργαζόμενοι στον Συνεταιρισμό, δεν έχουν περιθώρια αναμονής και αυταπατών. Η συμμετοχή, η σχέση με το νέο Συνεταιρισμό, έχει μόνο εμπορικό, οικονομικό, συναλλακτικό περιεχόμενο. Πρόκειται για σχέση ατομικού παραγωγού-προμηθευτή και επιχείρησης για τους αγρότες και εργοδότη-εργαζομένων για τους εργατοϋπάλληλους.

Σύντομα οι αμπελουργοί θα χρειαστεί να υπερασπιστούν αγωνιστικά τον κόπο και το προϊόν τους, να διεκδικήσουν τη πληρωμή τους, οι δε εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Πρέπει άμεσα να οργανωθούν σε Αγροτικούς Συλλόγους ή άλλες μορφές αγωνιστικής συσπείρωσης, να συσπειρωθούν στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (Π.Α.ΣΥ) και στο Συντονιστικό των Μπλόκων, στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ), και μέσα από κει να αντισταθούν και να ανατρέψουν την αντιαγροτική-αντεργατική πολιτική.

Το Κ.Κ.Ε, οι κομμουνιστές αμπελουργοί-αγρότες και εργάτες θα είναι όπως πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων που έρχονται. Σε συμμαχία με όλους τους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, μπορούμε να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε, να προστατέψουμε το εισόδημά μας, να αποσπάσουμε επιμέρους κατακτήσεις και να ανοίξουμε το δρόμο για βαθιές ριζικές αλλαγές:

Για να γίνουμε εμείς τα αφεντικά του πλούτου που παράγουμε και να τον διαθέτουμε για τις δικές μας ανάγκες"
καταλήγει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του Κ.Κ.Ε.