AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Οκτ 2016

Αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο

Φωτογραφία αρχείου

Το κέντρο πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του Κ.Κ.Ε, με επικεφαλής το μέλος της Κομματικής  Επιτροπής Αιγαίου  Βαγγέλη Ξένο.

Είχε συνάντηση με τη διοικήτρια και τους αστυνομικούς που έχουν την ευθύνη διαχείρισης και φύλαξης του κέντρου. Στις συζητήσεις που έγιναν, αλλά και από την περιοδεία μέσα στις εγκαταστάσεις του κέντρου, αναδείχθηκαν ανάγλυφα τα τεράστια προβλήματα που σύμφωνα με το Κ.Κ.Ε αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και προσωπικό:

"* Η ασφυκτική κατάσταση από τον υπερδιπλάσιο αριθμό φιλοξενούμενων που ξεπερνούν σήμερα τους 1300, με τις αφίξεις να γίνονται πια καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι αναχωρήσεις από το Κέντρο καθυστερούν πολύ πέραν των ορίων για την ταυτοποίηση και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Υπάρχουν πρόσφυγες που έχουν τα χαρτιά τους, αλλά παραμένουν γιατί δεν έχουν χρήματα ούτε για τα εισιτήριά τους.
* Οι δεκάδες σκηνές που στήνονται εξ’ ανάγκης και αφήνουν απροστάτευτους όσους μένουν σ’ αυτές ιδιαίτερα μπροστά στο χειμώνα.
* Η καθυστέρηση αποκατάστασης των οικίσκων – κοντέινερ που καταστράφηκαν με τη φωτιά του Ιουνίου.
* Η απουσία γιατρού και νοσηλευτών τις νυχτερινές ώρες γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη ζωή, παιδιών και ενηλίκων.
* Η απουσία κάθε κρατικής οργανωμένης παρέμβασης για την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των εκατοντάδων (170 σήμερα) μικρών παιδιών που φιλοξενούνται.
* Το άθλιο φαγητό για το οποίο παραπονούνται καθημερινά οι πρόσφυγες.
* Η ανύπαρκτη καθαριότητα του χώρου, (ευθύνη του δήμου), γύρω από το Κέντρο και των παρακείμενων ρεμάτων  που πέρα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος ενέχει πάντα  τον κίνδυνο πυρκαγιάς με ανυπολόγιστες συνέπειες.
* Ανάλογα είναι και τα προβλήματα του προσωπικού φύλαξης και διοικητικής μέριμνας του Κέντρου, που με λίγες δυνάμεις προσπαθούν να ανταποκριθούν στη διαχείριση ενός πολύπλοκου προβλήματος, χωρίς στοιχειώδη μέσα προφύλαξης της υγείας τους. (Ακόμη και τα γάντια , τα απολυμαντικά κλπ, τα αγοράζουν μόνοι τους).
Το Κ.Κ.Ε προτείνει:

"- Άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου και παράλληλα απεγκλωβισμός των προσφύγων από την Ελλάδα.

- Ενίσχυση με το απαιτούμενο προσωπικό των υπηρεσιών ταυτοποίησης και ασύλου για ολιγοήμερες διαδικασίες που θα δίνουν γρήγορα τα απαιτούμενα χαρτιά και την δυνατότητα να φύγουν.

- Όσοι απ΄ αυτούς ζητήσουν και πάρουν άσυλο στην Ελλάδα, με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της χώρας, και οι άλλοι να πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες της προτίμησης τους.

- Όχι στη λειτουργία και την επέκταση των hot-spot με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά ανάμειξη των ΜΚΟ.

- Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που δημιουργούν τους πρόσφυγες/μετανάστες.

- Επείγοντα χαρακτήρα αποκτά η αντιμετώπιση ΤΩΡΑ των πιεστικών προβλημάτων του Κέντρου που περιγράφουμε παραπάνω. Το ΚΚΕ θα φέρει ακόμη μια φορά το θέμα στη Βουλή, και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν στη Σάμο, και θα ζητήσει απαντήσεις και άμεση αντιμετώπιση από την κυβέρνηση
".

Εκδήλωση του Κ.Κ.Ε τη Δευτέρα 17/10 στην πόλη της Σάμου

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 18:30, η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του Κ.Κ.Ε οργανώνει συγκέντρωση στην Πλατεία Πυθαγόρα με θέμα: "Οι εξελίξεις από την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, η στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, και οι θέσεις του ΚΚΕ".

Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε του ΚΚΕ.