AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Οκτ 2016

Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό ψαρά ανοιχτά της Σάμου

Φωτογραφία αρχείου

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι συντονισμένες έρευνες πλωτών και εναέριων μέσων για τον εντοπισμό 56χρονου ψαρά ο οποίος αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης από τη Χίο με προορισμό τον Όρμο Καρλοβάσου Σάμου και από το μεσημέρι της ίδιας μέρας τα ίχνη του αγνοούνται. Το Τουρκικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ενεπλάκη στην αναζήτηση του 56χρονου, με την Άγκυρα να δηλώνει πως έχει την αρμοδιότητα για την έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Το βράδυ της Πέμπτης το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου είχε ενημερωθεί ότι 56χρονος, ο οποίος είχε αποπλεύσει το πρωί της ίδιας μέρας από τη μαρίνα Καστέλλου Χίου με ξύλινο σκάφος, 10 μέτρων περίπου, χρώματος λευκού με καφέ ξύλινη υπερκατασκευή, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ενημέρωσε το μεσημέρι ότι είχε πρόβλημα με την προπέλα του σκάφους και έκτοτε αγνοείται.

Άμεσα υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ) ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Πάτμου, Λέρου και ξεκίνησαν έρευνες εντοπισμού του 56χρονου με τη συμμετοχή ελικοπτέρου της Frontex, ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, τριών περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, δύο περιπολικών σκαφών της Frontex, παραπλεόντων ιδιωτικών σκαφών και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Σάμου καθώς και περιπολικών οχημάτων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής με αρνητικά μέχρι στιγμής  αποτελέσματα.

Εμπλοκή της Τουρκίας στην υπόθεση (πηγή: OnAlert.gr)

Σοβαρό επεισόδιο επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα με αφορμή την επιχείρησης έρευνας και διάσωσης του 56χρονου αγνοούμενου στο Αιγαίο.

Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, δηλώνει πως έχει την αρμοδιότητα για την έρευνα και διάσωση στην περιοχή και καλεί όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση να αναφέρουν στο Τουρκικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης. Παράλληλα τουρκικό ελικόπτερο μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου που γίνονταν οι έρευνες επιχειρώντας να δηλώσει το "παρών" στην προσπάθεια για τον εντοπισμό του αγνοούμενου.

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης συντονίζει τις έρευνες στην περιοχή που ο άνδρας έδωσε για τελευταία φορά σημεία ζωής.

Παράλληλα έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ που ορίζει περιοχή ερευνών ανάμεσα στην Κω και την Σάμο, όπως φαίνεται στον διαδραστικό χάρτη:


Η Τουρκία αμέσως μετά την ελληνική ΝΟΤΑΜ απάντησε με την δική της με αριθμό 4540/16 λέγοντας ότι η έρευνα γίνεται σε περιοχή με τουρκική δικαιοδοσία και πως θα πρέπει όλες οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές:


Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας, η οποία με μια μακροσκελή ΝΟΤΑΜ παραθέτει όλους τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες και κηρύσσει την τουρκική ΝΟΤΑΜ άκυρη: