AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Οκτ 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηγεμονική οδός: Ένας κρυμμένος "θησαυρός" της Σάμου!

Φωτογραφίες από τη σελίδα του Στέφανου Ψημμένου στο Facebook

Φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διαδικασία εξερεύνησης και χαρτογράφησης της παλιάς ηγεμονικής οδού της Σάμου δημοσιεύει στην σελίδα του στο Facebook ο Στέφανος Ψημμένος, συγγραφέας του οδηγού πεζοπορίας στη Σάμο, Samos Hiking Guide.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, "για ογδόντα περίπου χρόνια (1834-1912), η Σάμος ήταν ένα ημιαυτόνομο κράτος, φόρου υποτελές στους Τούρκους, με το όνομα Ηγεμονία της Σάμου.

Εκείνη την περίοδο, η Σάμος αναπτύχθηκε ραγδαία, το εμπόριο (κυρίως κρασιού και καπνού) και η βιομηχανία (βυρσοδεψία) άνθησε.

Τότε φτιάχτηκε στο νησί και ένας πετροστρωμένος δρόμος για να διακινούνται τα εμπορεύματα και να ταξιδεύουν με άνεση οι άνθρωποι: η περίφημη Ηγεμονική Οδός.

Τα περισσότερα τμήματά του έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί, αλλά το τμήμα της Ηγεμονικής Οδού που σώζεται είναι αρκετό για να αποτελέσει την κορωνίδα ενός δικτύου σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών στη Σάμο.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα μαγευτικά μονοπάτια στα δάση της Σάμου, τις ορειβατικές αναβάσεις στον Κέρκη, τα θαυμάσια αγροτικά τοπία (αμπελώνες και ελαιώνες) και τα πανέμορφα χωριά στην ενδοχώρα, και βέβαια τα αρχαιολογικά μνημεία και τις θαυμάσιες παραλίες, μετά βεβαιότητος θα καταστήσουν τη Σάμο έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για πεζοπορία στο Αιγαίο, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για όλο το φάσμα της τοπικής οικονομίας.

Αυτό το όραμα ανήκει στον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Νίκο Κατρακάζο, και την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.
 
Εγώ και η ομάδα μου θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να το υλοποιήσουμε".

Τη διαδικασία χαρτογράφησης πολύτιμη είναι η συνεισφορά του Γιώργου Ματθαίου και της Ομάδας "Samos Outdoors".

Δείτε τις φωτογραφίες του Στέφανου Ψημμένου από την εξερεύνηση και φωτογράφιση της ηγεμονικής οδού της Σάμου!








Φωτογραφίες από τη σελίδα του Στέφανου Ψημμένου στο Facebook