AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Νοε 2016

Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στη Σάμο στις 27/11


Την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου (22 Νοεμβρίου), ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, θα τιμήσει την Κυριακή 27 Νοεμβρίου η Σάμος.

Ειδικότερα, την ημέρα εκείνη θα σημαιοστολιστούν οι δημόσιοι χώροι και θα φωταγωγηθούν όλα τα καταστήματα του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και τα καταστήματα των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών.

Στις 10:30 θα τελεστεί η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Πόλεως Σάμου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου.

Στις 11 θα ψαλεί επιμνημόσυνη Δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών, στο Ηρώο της Πόλεως,  στην πλατεία Πυθαγόρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, δήλωσε για την επέτειο:

"Την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 τιμούμε την Εθνική Αντίσταση.

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που, με τις όποιες δυνάμεις τους, αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ο ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους – άντρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα, στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης. Η μάχη αυτή – σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα – αποτελεί, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Σήμερα που η πατρίδα μας αλλά και τα νησιά μας περνούν δύσκολες ώρες είναι υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας
".

Για την ίδια επέτειο ο βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης, δήλωσε τα εξής:

"Η Εποποιία της Εθνικής Αντίστασης μας διδάσκει, μας στηρίζει. Σε όλη την χώρα δημιουργήθηκε η ελεύθερη Ελλάδα των βουνών, της παλικαριάς, της ανθρώπινης συντροφικότητας και της πολιτικής ωρίμανσης. Το ΕΑΜ και ο στρατιωτικός βραχίονάς του, ο ΕΛΑΣ, αλλά και οι άλλες μικρότερες οργανώσεις , ανέλαβαν το υψηλό έργο πολεμικής και πολιτικής αντίστασης στα κατοχικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους. Ιδίως στη Σάμο και κυρίως στον Κέρκη και τον Καρβούνη διεξήχθησαν σκληρές μάχες μέχρι τέλους. Ο πληθυσμός στη συντριπτική του πλειοψηφία στήριξε το απελευθερωτικό κίνημα.       

Αυτό είναι το μεγάλο αποθησαύρισμα για μας.

                
Την ενότητα πρέπει να κρατήσουμε, την σκέψη, την σεμνότητα των αγωνιστών.                                        
Ο τόπος μας περνάει δύσκολες στιγμές, οι άνθρωποί μας δοκιμάζονται.

Να κρατηθούμε μαζί στον κρίσιμο αγώνα αντοχής και πείσματος
".