AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Νοε 2016

Γ. Μουζάλας: "Οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στα νησιά"


Τη θέση του ότι "με βάση τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, στα νησιά θα πρέπει να παραμείνουν αυτοί που εισέρχονται" επανέλαβε τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε ακραία την άποψη "διώξτε τους πρόσφυγες" που ακούγεται στη Χίο, λέγοντας πως "εάν φύγουν οι πρόσφυγες, θα πέσει η συμφωνία και από την επόμενη μέρα οι μεταναστευτικές ροές από τη γειτονική Τουρκία θα φτάνουν και τις 4.000 καθημερινά". Ο κ. Μουζάλας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για το προσφυγικό, καθώς, όπως είπε, με αυτή δεν παρέμειναν στη χώρα 130.0000 πρόσφυγες και μετανάστες που θα είχαν εγκλωβιστεί.

Αναγνώρισε, ωστόσο, πως υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα για τα κέντρα φιλοξενίας. "Προτείναμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα όπου θα περιορίζαμε τους παράνομους, αλλά οι δημοτικοί άρχοντες το αρνήθηκαν" ανέφερε ο υπουργός. Έκανε λόγο, πάντως, για 10.000-12.000 πρόσφυγες στα νησιά, την ώρα που το πρωί της Δευτέρας τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης ήταν 16.582.

Ν. Τόσκας: Να βρεθούν νέοι χώροι για πρόσφυγες στα νησιά

Στο μεταξύ, για άρνηση από πλευράς τοπικών και εκκλησιαστικών Αρχών να δώσουν χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, έκανε λόγο, μέσω του ραδιοσταθμού Alpha 9,89, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. "Δεν υπάρχει το κράτος της Κω, της Χίου, του κάθε Δήμου, αυτές είναι αντιλήψεις της εποχής της φεουδαρχίας. Υπάρχει το κράτος που δουλεύει ως σύνολο. Άρα θα πρέπει να βρεθούν χώροι" είπε ο Νίκος Τόσκας.

"Προσπαθούμε σε συνεννόηση με το δήμαρχο της Χίου, είναι ένας πολύ λογικός άνθρωπος και συνεργαζόμαστε. Υπάρχουν όμως αντιδράσεις από κάποιους άλλους και πρόσφατα έγιναν ασφαλιστικά μέτρα από έναν ηγούμενο Μονής, σε έναν χώρο κράτησης και αναρωτιόμαστε: Πού θα κρατούνται όσοι είναι είτε ‘προβληματικοί’, είτε πρόκειται να επιστραφούν στη Τουρκία εάν δεν δοθεί χώρος;" αναρώτηθηκε ο κ. Τόσκας. "Πού θα μένουν αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο, στην πόλη της Σούδας, εάν δεν δοθεί άλλος χώρος; Μην πάμε σε ανορθολογισμούς, θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιους χώρους, να βρούμε κάποιους χώρους και να τους φτιάξουμε γρήγορα και να τους χρησιμοποιήσουμε όταν δεν υπάρχει προθυμία από πλευράς και υπάρχει και λαϊκισμός από πλευράς ορισμένων δημοτών συμβούλων" ξεκαθάρισε.

"Διαχειριζόμαστε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις με συχνές εντάσεις" σημείωσε ο κ. Τόσκας, λέγοντας "πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα τους, έχουν ξεμείνει και από χρήματα, ό,τι οικονομίες είχαν μέχρι να έρθουν στην Ελλάδα και να πάνε από κει και πέρα εκεί που ήταν ο σκοπός τους. Δεν ήταν η Ελλάδα ο σκοπός τους, ήταν η Βόρεια Ευρώπη".

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε και για κάποιους που "προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», για «ακραίους» και για όσους «νομίζουν ότι μπορεί να εισπράξουν ψήφους, σπέρνοντας φόβο». «Εμείς δεν είμαστε από αυτούς κι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην αντίληψη ότι πρέπει να ξορκίζουμε το πρόβλημα, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίζουμε μέσα σε λογικά πλαίσια" δήλωσε. 

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι οι χώροι υποδοχής των προσφύγων δεν είναι σε "κατάσταση που θέλαμε και που έπρεπε να είναι". "Έχουν γίνει λάθη σε ό,τι αφορά την όλη κατασκευή και το όλο πλαίσιο υποδοχής. Το άσυλο θα έπρεπε να προχωρά πιο γρήγορα, αλλά τα πράγματα δεν μπορεί να τα προετοιμάζεις τόσο εύκολα όταν δεν ξέρεις τι σου έρχεται. Εδώ είχαμε πέρυσι 5.000-10.000 πρόσφυγες την ημέρα, έρχονταν στα νησιά και ζητούσαν άσυλο. Σήμερα έχουμε φτάσει στα 100-150 άτομα την ημέρα. Αυτό είναι μια τεράστια διαφορά που οφείλεται βέβαια στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης" δήλωσε ο Νίκος Τόσκας, ζητώντας να επιταχυνθεί το άσυλο. 

"Το Σαββατοκύριακο πάμε στη Γερμανία με τον κ. Μουζάλα, για να δούμε και εκεί πόσο δουλεύει, χθες είχαμε σύσκεψη για το θέμα. Ο κ. Μουζάλας προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες. Είναι δύσκολο θέμα γιατί σκοντάφτει στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες. Απ' την άλλη μεριά, δε μπορούν να έχουν τον ίδιο χρόνο εξέτασης αυτοί που είναι προφανώς οικονομικοί μετανάστες με αυτούς που προφανώς πρέπει να τύχουν διεθνούς προστασίας" ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ