AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Νοε 2016

Ο δήμαρχος Σάμου στη διεθνή διάσκεψη για τη συνεργασία των δήμων


Σειρά σημαντικών επαφών και συζητήσεων για το θέμα της προώθησης των αρχών της νησιωτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, στη διεθνή διάσκεψη για τη συνεργασία των δήμων, που έγινε στην Αλθίρα της Βαλένθια της Ισπανίας.

Ο κ. Αγγελόπουλος εκπροσώπησε στο συνέδριο το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο πρόσφατα εξελέγη αντιπρόεδρος.

Στη Διεθνή Διάσκεψη, που συγκέντρωσε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, ο δήμαρχος Σάμου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πρόσωπα-κλειδιά της ευρωπαϊκής διοίκησης σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της νησιωτικότητας, πως δηλαδή τα νησιά θα αποκτήσουν την ειδική αντιμετώπιση που αρμόζει στις ιδιαιτερότητες που έχουν.

Υπενθυμίζουμε το σχετικό υπόμνημα που είχε υποβάλει από τον Οκτώβριο του 2014 ήδη ο Δήμαρχος Σάμου, με την ιδιότητά του και ως προέδρου της επιτροπής νησιωτικής πολιτικής της Κ.Ε.Δ.Ε, έχει καταθέσει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για υιοθέτηση και αναγνώριση ειδικού καθεστώτος στα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί πλήρως η πρόταση, τα οφέλη, ειδικά για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού σ' αυτήν περιέχονται μια σειρά από θεμελιώδεις παραδοχές, προβλέψεις και μέτρα που ξεκινούν από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού και φτάνουν σε ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις και κίνητρα ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, στην ανάγκη για καλύτερες ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα, στην ανάπτυξη των ψηφιακών δυνατοτήτων των νησιών, στη δημιουργία μονάδων παραγωγής αειφόρας ενέργειας (αιολικά και ηλιακά πάρκα) και πολλά άλλα.

Στην ομιλία του στο συνέδριο ως αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθούν όσο περισσότερο είναι εφικτό οι διεθνείς δημοτικές και περιφερειακές συνέργειες, χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ως μια "παλαιά μέθοδο που μπορεί να αποτελέσει τη βέλτιστη λύση σε ένα μεγάλο αριθμό σύγχρονων προβλημάτων".

"Ο 19ος αιώνας ήταν ο αιώνας των κρατών-εθνών, ο 20ος ήταν ο αιώνας των διεθνών οργανισμών και ο 21ος θα είναι αυτός των πόλεων και των δημοτικών αρχών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου συνεδριάζει η επιτροπή νησιωτικής πολιτικής της Κ.Ε.Δ.Ε επί της μελέτης για τη νησιωτική πολιτική που εκπόνησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.