AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Δεκ 2016

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας για τα Χριστούγεννα


Το καθιερωμένο μήνυμά του με την ευκαιρία της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσέβιος.

Στο μήνυμα του αναφέρει τα εξής:


"Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Για μία ακόμη φορά εορτάζουμε το παμμέγιστο γεγονός της παγκοσμίου Ιστορίας, την κάθοδο του Θεού στην γη για να ανυψωθεί ο άνθρωπος στον ουρανό. «Ἄνθρωπος γίνεται ὁ Θεός, ἵνα Θεόν τόν Ἀδάμ ἀπεργάσηται» δηλ. Γίνεται ο Θεός αυτό που είμαστε για να γίνουμε εμείς αυτό, που  Εκείνος είναι» (Παύλος Ευδοκίμωφ) «οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ' ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον (Ιω. γ΄ 16)

Γεννήθηκε ο Χριστός γυμνός για να ντύσει τον άνθρωπο.

Γεννήθηκε πτωχός για να πλουτίσει την ανθρωπότητα.

Γεννήθηκε αδύνατος για να κάνει δυνατούς τους ανθρώπους.

Μέσα στη φτωχική φάτνη, στο πρόσωπο του θείου Βρέφους έχουμε τον τύπο του νέου ανθρώπου και μιάς νέας ανθρωπότητος. Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης έλεγε, πως η ενανθρώπηση του Χριστού μας ήταν η άνοιξη για μια νέα ανθρωπότητα.

Αποκορύφωση της αγάπης του Θεού προς τον πεπτωκότα άνθρωπο. Προσφορά. Ο άνθρωπος ανυψώνεται, εξαγιάζεται και κατά χάριν θεώνεται. Όμως εναπόκειται στη θέληση του ανθρώπου, του ελευθέρου ανθρώπου να κάνει κτήμα του την προσφορά αυτή του Θεού ή και να την περιφρονεί. Και είναι βέβαιο, ότι ο άνθρωπος, που δέχεται με την ελευθέρα θέλησή του την προσφορά αυτής της αγάπης του Θεού μεταμορφώνεται σε καινή κτίση, εξαγιάζεται και προγεύεται από την παρούσα ζωή της παραδείσιας μακαριότητας.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε την μεγάλη δωρεά, το μεγάλο προνόμιο να είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Η Ορθοδοξία μας προσφέρει αυθεντικό τον Ενανθρωπήσαντα Λυτρωτή μας χωρίς παραχαράξεις και παραποιήσεις.


Δυστυχώς τα εφετινά Χριστούγεννα μας βρίσκουν ως Έλληνες και ως Ελλαδική κοινωνία σε όχι ευχάριστη κατάσταση. Πληθωρικά τα μηνύματα παρακμής, αποσυνθέσεως, ασυδοσίας, διχόνοιας, αγριότητας και θήρας μικροσυμφερόντων παντού. Η πληθύς των οικονομικών προβλημάτων, το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου για το αύριο, οι δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες, το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, τα εθνικά θέματα εν γένει και κυρίως η απομάκρυνση από το θέλημα του Θεού. Και δυστυχώς, όπως φαίνεται δεν επικρατεί στην διάνοια και στην καρδιά μας ο υγιής προβληματισμός και η ορθή αυτοκριτική.

Κι όμως γιορτάζουμε Χριστούγεννα! Ο Σωτήρας ήλθε. "Θεός ἐφανερώθη ἐν σαρκί" "Λύτρωσιν ἀπέστειλεν Κύριος τῷ λαῷ αὐτοῦ". Άρα υπάρχει δυνατότητα εξόδου από το χάος και τα αδιέξοδα. Ένας είναι ο Σωτήρας και των ανθρώπων και των κοινωνιών και προς αυτόν πρέπει να καταφύγουμε.

Όλοι μας πρέπει να απλώσουμε τα χέρια για να πιάσουμε του Θεού τα χέρια.

Όλοι μας πρέπει να ανέβουμε ψηλά για να φθάσουμε στον Θεό, που κατέρχεται στη γη.

Όλοι μας πρέπει να θελήσουμε να κάνουμε βήματα προς τον Χριστό, για να είμαστε μαζί Του και τότε ο Εμμανουήλ θα είναι μαζί μας.

Αγαπητοί μου,

Όλοι μας πρέπει να εμπνευσθούμε από το μήνυμα των Χριστουγέννων.

Να αφυπνισθούμε πνευματικά.

Να στρέψουμε την πίστη και την αγάπη της καρδιάς μας προς τον Χριστό.

Να βάλουμε τον Χριστό πάνω από όλα τα αγαθά και πάνω από όλους τους ανθρώπους αυτού εδώ του κόσμου.

Να γίνουμε σωστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, του βιώματος και της πράξεως και όχι μόνο των λόγων.

Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα χωρίς κοσμικές συμβατικότητες, χωρίς επιφανειακές σαρκικές χαρές, αγωνιζόμενοι για την προσωπική μας αλλοτρίωση από κάθε αμαρτωλό βίωμα.

Να μην ξεχνάμε, ότι ενώ όλα τα άλλα έρχονται και παρέρχονται, ο Χριστός μένει εις τον αιώνα!

Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα. Χρόνια Πολλά.

Ο Επίσκοπός Σας

Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος"