AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Δεκ 2016

Παράσταση διαμαρτυρίας των αγροτών έξω από τη Δ.Ο.Υ Σάμου


Κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου απηύθυναν οι αγρότες της Σάμου με την παράσταση διαμαρτυρίας και τον συμβολικό αποκλεισμό της Δ.Ο.Υ Σάμου τη Δευτέρα από μέλη του συλλόγου τους.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η ΠΑΣΕΒΕ και οι γυναικείοι σύλλογοι-μέλη της Ο.Γ.Ε.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για "την ληστρική φορολογική  πολιτική της κυβέρνησης που μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό φορτώνει νέα δυσβάσταχτα βάρη τους αγρότες και όλο το λαό γενικότερα".

Στον ίδιο χώρο δόθηκε και συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.ΜΕ., στα οποία μίλησαν εκτός του εκπροσώπου των αγροτών η Βάσω Βρυνιώτη. πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου και ο Τίμος Χατζηλαγός. μέλος της Γραμματείας Σάμου της ΠΑΣΕΒΕ.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σάμου Νίκος Κονταξής στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι "η μικρομεσαία αγροτιά καταδικάζεται σε αφανισμό  και κατήγγειλε την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε που μαζί με την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ αλλά και τα κόμματα  (Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΠΟΤΑΜΙ- Ε.Κ) που υπηρετούν τον ευρωμονόδρομο, συγκεντρώνουν την αγροτική παραγωγή στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των αγροτών".

Επισήμανε ότι η κινητοποίηση είναι η αρχή και κάλεσε όλο το λαό της Σάμου να συμμετέχει μαζικά στην 24ωρη πανεργατική απεργία της Πέμπτης, την οποία θα ακολουθήσουν αγροτικές κινητοποιήσεις παντού, με το πλαίσιο πάλης του πανελλαδικού συντονιστικού των αγροτικών μπλόκων που ήδη βρίσκεται στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα.

Παρουσίασε τέλος τα βασικά σημεία αυτού του πλαισίου πάλης στο οποίο εντάσσονται και ειδικότερα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της Σάμου και έχει ως εξής:

"- Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.

- Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

- Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

- Συντάξεις αξιοπρέπειας.

- Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.

- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

- Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του Ο.Γ.Α χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

- Κατάργηση του Φ.Π.Α στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

- Μηδενικό Φ.Π.Α στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Πρόκειται για άδικη έμμεση φορολογία που επιβαρύνει κατά 90% το λαό.

- 45% φορολογία στους μεγαλοαγρότες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

- Ελάχιστη εγγυημένη τιμή παραγωγού (από το κράτος) σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει τις καλλιεργητικές δαπάνες και να εξασφαλίζει ένα λογικό κέρδος για την κάλυψη των αναγκών της αγροτικής οικογένειας.

- Κατάργηση του αντιαγροτικού νόμου 4384 ΣΥ.ΡΙΖ.Α –ΑΝ.ΕΛ και των προηγούμενων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Ν.Δ που διέλυσε την Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που κατάργησε την αποκλειστικότητα  του Συνεταιρισμού στο Σαμιώτικο κρασί.

- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

- Καμιά αλλαγή στη νομοθεσία για το τσίπουρο και τη σούμα .

- Αλλαγή του Π.Δ, για την αύξηση των ορίων στρεμματικής απόδοσης στο αμπέλι.

- Κατάργηση του μέτρου των 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο και όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της Ε.Ε.

- Καμιά περικοπή στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις.

- Σύνδεση των ενισχύσεων με την αγροτική παραγωγή και το ζωϊκό κεφάλαιο.

- Άμεση λειτουργία σφαγείου στη Σάμο με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών"
.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακή Διοίκησης Σάμου όπου επέδωσαν Υπόμνημα -Αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Σάμου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Ε.Λ.Γ.Α για την άμεση αποζημίωση της ελαιοπαραγωγής που καταστράφηκε κατά 80% εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει το νησί επι 9 μήνες.