AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Δεκ 2016

Μόνο για έναν χρόνο η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στη Σάμο


Έως τις 31/12/2017 θα ισχύσει τελικά η εξαγγελθείσα πρόσφατα από τον πρωθυπουργό αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στη Σάμο και τα άλλα νησιά που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές.


Με βάση την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα, το μέτρο θα ίσχυε «για όσο διάστημα διαρκεί η προσφυγική κρίση».  Ωστόσο, σήμερα, η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί στη Βουλή προβλέπει ότι διατηρείται μόνο μέχρι τις 31/12/2017 το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, πλην Ρόδου και Καρπάθου. Δηλαδή, στα νησιά αυτά θα εξακολουθούν να ισχύουν για το διάστημα αυτό οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές Φ.Π.Α.

Για τη συγκεκριμένη τροπολογία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αναμένεται να υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, όπως είχε προαναγγείλει την περασμένη Τετάρτη. 
Η εν λόγω τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το Πτωχευτικό Δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής και αργά απόψε ψηφίζεται. 
Όπως προβλέπει, το καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α ισχύει εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
  • βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στον φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
  • πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στον φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
  • αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στον φόρο ή προς μη υποκείμενο.

ΠΗΓΗ:  Newsroom ΔΟΛ