AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Ιαν 2017

Συνάντηση με Τσίπρα ζητούν οι δήμαρχοι Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου


Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου ζητάνε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι των πέντε δοκιμαζομένων από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ανάμεσα στα οποία είναι και η Σάμος.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απηύθυνε εκ μέρους όλων ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζητείται συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου προκειμένου "να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης". Ζητούν επίσης από τον πρωθυπουργό να τον ενημερώσουν "για τις κοινές τους θέσεις αναφορικά με την προσφυγική κρίση στο πλαίσιο πάντα της βούλησης για συνεργασία με γνώμονα το καλό των νησιών".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πέντε δήμαρχοι αμέσως μετά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό προγραμματίζουν κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της ίδιας μέρας στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου, Αντώνης Σίμος, ανάφερε τα εξής:

"Αυτό που είχαμε προτείνει εδώ και πολλούς μήνες ως μοναδική λύση του μεταναστευτικού προβλήματος, τόσο στο Δ.Σ όσο και σε συγκεντρώσεις πολιτών, ήρθε σήμερα να ωριμάσει με την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας από τους δημάρχους των ακριτικών νησιών.  

Στο από 29 Ιουνίου 2016 δελτίο τύπου της παράταξής μας με τίτλο "Σάμος, αλήθειες και ψέματα μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος" είχαμε γράψει: 

"Η οριστική λύση στο πρόβλημα θα επιτευχθεί όταν οι αιρετοί άρχοντες (Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος), ενωμένοι ως μία γροθιά, πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Όταν έρθουν σε επαφή με τους αντίστοιχους ομολόγους τους, των υπολοίπων νησιών του ανατολικού Αιγαίου και απαιτήσουν από κοινού την πλήρη απομάκρυνση όλων των δομών κράτησης, φιλοξενίας και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών από τα ακριτικά νησιά. 

Στη θέση των δομών αυτών θα δημιουργηθούν απλοί οριοθετημένοι χώροι πρώτων βοηθειών, μακριά από τα αστικά και τουριστικά κέντρα, όπου οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες – πρόσφυγες θα τυγχάνουν πλήρης φροντίδας και εντός της ίδιας ημέρας θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, σε κατάλληλα οργανωμένα κέντρα για την περεταίρω διαχείριση τους".

Πηγή: Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε:

"Έχω με όλες μου τις δυνάμεις επισημάνει την κρισιμότητα αυτού του ζητήματος.

Έχουμε ως Περιφέρεια κάνει όλες τις δυνατές ενέργειες. 

Η ανάγκη της αποσυμφόρησης των νησιών παραμένει επιτακτική, όπως και η ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου.

Κατανοώ το ενδιαφέρον και την αγωνία των πέντε Δημάρχων. 


Ως Περιφερειάρχης έχω την υποχρέωση να υπογραμμίσω τις δύσκολες και σύνθετες πλευρές που έχει αυτό το πρωτόγνωρο ζήτημα".