AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Ιαν 2017

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας για τα Θεοφάνεια

Φωτογραφία αρχείου

Μήνυμα για τη μεγάλη σημερινή εορτή των Θεοφανείων απηύθυνε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας, κ. Ευσέβιος.

Σε αυτό αναφέρει:

"Αγαπητοί μου Αδελφοί,

«Ἐπεφάνη  γάρ ἡ  Χάρις τοῦ Θεοῦ ἡ σωτήριος πᾶσιν ἀνθρώποις.» (Τιτ. β΄, 11).

Η μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, που σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει είναι για όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς αιτία μεγάλης χαράς και πανηγύρεως, γιατί στον ποταμό Ιορδάνη έχουμε την πρώτη φανέρωση της Αγίας Τριάδος, όπως ψάλλουμε και στο απολυτίκιο της εορτής.

Ο Πατέρας ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα συνιστούν την Τριαδική Θεότητά μας. Είναι Ένας Θεός, που διακρίνεται σε τρεις Υποστάσεις, σε τρία Πρόσωπα. Τα τρία αυτά Πρόσωπα υπάρχουν ομοουσίως, αδιαιρέτως, ασυγχύτως. Έχουν κοινή την φύση, την ουσία, την ενέργεια και τη δόξα. Ο Πατήρ γεννά  προαιωνίως τον Υιό και εκπορεύει το Πανάγιο  Πνεύμα. 

Τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας ζούν με αγάπη, κινούνται με ελευθερία και βιώνουν την ενότητα. Η Τριαδική ενότητα είναι δεδομένη. Υπάρχει αλληλοπεριχώρηση αγαπωμένων προσώπων: Του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Υπάρχει αδιάσπαστη ενότητα Προσώπων. Αδιάπτωτη αγάπη. Αληθινή  ελευθερία κάθε Προσώπου.

Αυτόν τον Τριαδικό τρόπο ζωής προτείνουν στον άνθρωπο, ο οποίος κοινωνεί με τον Τριαδικό Θεό μέσα από την άκτιστη Χάρη Του, που είναι κοινή ενέργεια της Τριαδικής Θεότητας και που ζωοποιεί και θεοποιεί τον άνθρωπο.

Ο Θεός από την αρχή αποτελεί την βάση της ανθρώπινης ύπαρξης. Μόνο μέσα από τον Θεό και διά του Θεού θα φτάσουμε στην πραγματική μας Θέωση. Όταν κάποιος αρνείται τον Θεό, τότε συνεκδοχικώς αρνείται τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο πολιτισμός μας δυστυχώς θεμελιώθηκε στην άρνηση του Θεού και επαγγέλεται νέους κόσμους χωρίς Θεό. Και να που φθάσαμε!

Ευτυχώς όμως ο Θεός έγινε για χάρη μας τέλειος άνθρωπος και εισήλθε στον κόσμο για να δείξει την αξία του ανθρωπίνου προσώπου. Δεν μας κατήργησε επειδή αποτύχαμε στην καθ’ ομοίωσιν κοινωνία μαζί Του, αλλά μας ανακαίνισε!

Με την ενανθρώπησή του προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, που είναι το κοινό στοιχείο όλων μας. Είμαστε όλοι το ίδιο άνθρωποι, αλλά ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό, ξεχωριστό και ανεπανάληπτο πρόσωπο. Έχουμε λοιπόν μία κοινή ανθρώπινη φύση, η οποία υπάρχει σε πολλά ανθρώπινα πρόσωπα.

Επί τη βάσει αυτής της αληθείας εδράζεται και όλη η φιλανθρωπική προσπάθεια της Αγίας μας Εκκλησίας, η οποία στις ημέρες μας φαίνεται περισσότερο αναγκαία από άλλες εποχές.

Για τον λόγο αυτό, στην θέση του Εράνου της Αγάπης, τον οποίον εδώ και χρόνια δεν πραγματοποιούμε εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων όλων, σας παρακαλούμε σήμερα να στηρίξετε τον δίσκο, που θα περιαχθεί, με την αρχοντική αγάπη, που σας διακρίνει ώστε με την προσφορά σας να στηρίξετε την συνέχιση του φιλανθρωπικού μας έργου, τόσο μέσα από το εκκλησιαστικό μας Γηροκομείο «Ευγηρίας Πρόνοια» στο Καρλόβασι, όπου φιλοξενούνται 35 Γεροντάκια, όσο και μέσα από το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο «Η ΑΓΑΠΗ», αλλά και διά της οικονομικής ενισχύσεως απόρων και εμπερίστατων συνανθρώπων μας, οι οποίοι καταφεύγουν στην Τοπική μας Εκκλησία για τακτικά και έκτακτα βοηθήματα, νοσήλεια και φάρμακα ασθενών, βοηθήματα Χριστουγέννων και Πάσχα, μαθητικά και φοιτητικά δίδακτρα, υποτροφίες και ενοίκια, εξοδα θέρμανσης, εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ και ΟΤΕ κ.α., τα οποία μέχρι τέλους Νοεμβρίου του άρτι παρελθόντος έτους 2016 ανήρχοντο στο ποσόν των 30.000 ευρώ.

Ευχαριστώντας εκ των προτέρων για την αγάπη και την γενναιότητα της καρδίας σας και τονίζοντας, ότι το λίγο των πολλών γίνεται πολύ από την Τοπική μας Εκκλησία με την ευλογία του Θεού, εύχομαι ολοψύχως ο Άγιος Τριαδικός Θεός να αγιάζει την ζωήν και τις οικογένειές σας, την Πατρίδα μας και τα Νησιά μας για Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!

Με πατρική αγάπη του επιφανέντος Χριστού

† Ο Σάμου και Ικαρίας ΕΥΣΕΒΙΟΣ"