AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Φεβ 2017

Συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα με κρασιά της Σάμου

Οι executive chefs Βεγγάλης Μπιλιμπάς (αριστερά) και Ασλάνης Παντερλής (δεξιά) παρουσιάζουν συνταγές με σαμιώτικα κρασιά στην πρόσφατη έκθεση HO.RE.CA 

Δύο συνταγές από τους executive chefs που παρουσίασαν πρόσφατα στην έκθεση Horeca 2017 τα κρασιά του Ε.Ο.Σ  Σάμου είναι ιδανικές (και) για το τραπέζι της  Καθαράς Δευτέρας.

Πρόκειται για χταπόδι με πορτοκάλι και Samos Anthemis με κόκκινο ρύζι και τουίλ από μελάνι χταποδιού (συνταγή από τον chef Βαγγέλη Μπιλιμπά) και για Μύδια μεθυσμένα (συνταγή από τον chef Ασλάνη Παντερλή).

Δείτε τες αναλυτικά:

Χταπόδια με πορτοκάλι και Samos Anthemis


Τι θα χρειαστούμε:

Για το χταπόδι:

- 1 ½ κιλό χταπόδι
- Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 φύλλο δάφνης
- 200 ml  Samos Anthemis

Για το ρύζι:

- 300 γραμ. ρύζι μπασμάτι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 2 βολβούς παντζαριού βρασμένους και περασμένους από το  χοντρό τρίφτη

Για το τουίλ από μελάνι:
- 200 γραμ. αλεύρι
- 180 γραμ. βούτυρο
- μελάνι χταποδιού

Εκτέλεση:

Βράζουμε το χταπόδι με τα υγρά του για 25 λεπτά, στραγγίζουμε. Σβήνουμε με Samos Anthemis  και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το φύλλο δάφνης. Βράζουμε για άλλα 20 λεπτά και μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Βράζουμε το ρύζι μαζί με το παντζάρι για δέκα λεπτά  ώστε να αποκτήσει ένα υπέροχο βαθυκόκκινο χρώμα. Στραγγίζουμε και βουτυρώνουμε το ρύζι.

Για το τουίλ ενσωματώνουμε όλα τα υλικά μαζί  (αλεύρι, βούτυρο και το μελάνι χταποδιού). Σε μια αντικολλητική επιφάνεια βάζουμε δυο κουταλιές από το μείγμα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα «δίχτυ».

Μύδια μεθυσμένα (από τον chef Ασλάνη Παντερλή)


Τι χρειαζόμαστε:

- 1 κιλό μύδια
- 1 φλυτζάνι Aegean Breeze, ξηρό
- 2 κ. σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ξηρά
- 1/2 ματσάκι άνιθο
- ½ πράσο κομμένο σε ροδέλες
- αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μύδια και τα πλένουμε πολύ καλά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Σωτάρουμε με βούτυρο, προσθέτουμε τα μύδια και σβήνουμε με το Αegean Breeze. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε στολίζοντας με άνιθο ψιλοκομμένο.


* Πέρα από τις δύο αυτές συνταγές, ο Ε.Ο.Σ Σάμου προτείνει:

«"Συνδυάστε τα οστρακοειδή στα οποία είναι εμφανής η παρουσία του αλμυρού (κατάλοιπα θαλασσινού νερού) με κρασιά τονισμένης οξύτητας όπως το Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου, ξηρό), καθώς όξινο και αλμυρό κάνουν ένα ιδανικό πάντρεμα.
Αν στις γαστρονομικές σας επιλογές περιλαμβάνονται όσπρια μαγειρεμένα με ντομάτα και κρεμμύδια, συνδυάστε τα με το ημίξηρο Selana. Για παράδειγμα, απογειώστε γευστικά τα φασόλια μαυρομάτικα με φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα, σβήνοντάς τα με Samos Vin Doux και συνοδέψτε τα με το ροζέ Selana.
Τα θαλασσινά, όπως το χταποδάκι, τα καλαμαράκια και οι σουπιές, ταιριάζουν μοναδικά με τις Ψηλές Κορφές.
Και για το επιδόρπιο, η πλούσια γεύση του χαλβά -ειδικότερα του χαλβά με σοκολάτα ή και ξηρούς καρπούς- δένει μοναδικά με το Samos Anthemis, ώστε να ‘κλείσει’ υπέροχα η Καθαρά Δευτέρα".