AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Φεβ 2017

"Δράση": "Όχι σε νέα δομή προσφύγων στη Σάμο"


Κατά της δημιουργίας οποιασδήποτε νέας δομής προσφύγων στο νησί τάσσεται η δημοτική παράταξη "Δράση Ενότητα Προοπτική".

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η "Δράση", "βιώνουμε για άλλη μια φορά την απαξίωση των νησιών μας με σοβαρές αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον των κοινωνιών μας και λαμβάνονται ερήμην μας, χωρίς διαβούλευση χωρίς σεβασμό στην βούληση των νησιωτών.

Καταστρέφουν προκλητικά τον τουρισμό μας, παρά τις τόσες επιτυχημένες προσπάθειες των νησιωτών να διατηρήσουν λαμπερή την τουριστική βιτρίνα της χώρας μας.

Παρόλο που και οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου, εμπλεκόμενων με το μεταναστευτικό, συναντήθηκαν θεσμικά με τον κύριο πρωθυπουργό και άλλους αρμοδίους της κυβέρνησης, αλλά και με τούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το σοβαρό θέμα του  προσφυγικού, απαίτησαν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας από τις πλεονάζουσες αφίξεις μεταναστών και διευκρίνισαν σε όλους τους τόνους ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν επιθυμούν ουδεμία υποδομή νέας μορφής hot spot ή άλλου είδους κέντρα, η κυβέρνηση αποφάσισε και προχώρησε στην απευθείας ανάθεση κατασκευής νέων δομών στα ήδη επιβαρυμένα νησιά μας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις θεσμικά  εκπεφρασμένες  θέσεις  των ντόπιων κοινωνιών.

Η δημοτική μας παράταξη  είχε εκφράσει προ πολλού με δελτίο τύπου την αντίθεσή της στη δημιουργία νέων δομών. Είχαμε επισημάνει ότι το νησί μας δεν μπορεί να δεχθεί παρά μόνο 850 άτομα που προβλέπονται στις υπάρχουσες δομές προκειμένου να μπορεί να παρασχεθεί η ελάχιστη δυνατή βοήθεια σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με αξιοπρέπεια για ελάχιστες ημέρες έως ότου να αναχωρήσουν για τις χώρες επιθυμίας τους.

Κάθε προσφυγική ροή πλέον των 850 ατόμων δημιουργεί προβλήματα και δεν είναι εφικτό να εξυπηρετηθεί στο νησί μας. Αποτελεί δε και αυτό αιτία να προκαλούνται λόγοι δυσφήμισης του νησιού μας και να επιβαρύνεται ο αστικός ιστός της πόλης της Σάμου.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού  συμβουλίου, φέραμε προς ψήφιση την πρόταση-λύση για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, αυτή της άμεσης τροποποίησης από την κυβέρνηση του άρθρου 64 του νόμου 4375/2016. Αυτονόητες ρυθμίσεις του νόμου για τη γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων που όμως δυστυχώς δεν έγιναν έως τώρα.

Ο συγκεκριμένος νόμος θυμίζουμε ότι προβλέπει για τα hot spot την παραμονή των μεταναστών μόνο για 45 ημέρες στα νησιά μας.

Ήδη στην κεντρική Ευρώπη δημιουργούνται πολλαπλά κέντρα εξέτασης ασύλου και εξετάζονται μηνιαίως δεκαπλάσιες υποθέσεις σε σχέση με τη χώρα μας.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να κατασκευάζει  νέες  δομές  (προαναχωρησιακά κέντρα) στα νησιά μας, θα ήταν σωστό να δημιουργούσαν στην ενδοχώρα δομές εξέτασης ασύλου και να ενισχύσουν περαιτέρω το νομικό σύστημα επιτάχυνσης διαδικασιών εξέτασης ασύλου.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να τροποποιήσει  τη συμφωνία Ε.Ε, Ελλάδας και Τουρκίας για ορθολογική  διαχείριση των προσφυγικών ροών, καταδεικνύοντας τον ρόλο των νησιών μας στη πρώτη γραμμή των Ευρωπαϊκών συνόρων ως τόπο τράνζιτ, σύμφωνα και με το πνεύμα του νόμου 4375/16.

Ζητούμε την άμεση εφαρμογή του νόμου και δηλώνουμε πως είμαστε κατά της δημιουργίας οποιασδήποτε νέας δομής στο νησί".

"Τέλος καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας και ρατσισμού, καθώς και τους απαράδεκτους μονομερείς χειρισμούς της κυβέρνησης που δυσφημούν το νησί μας για άλλη μια φορά" καταλήγει η "Δράση".